Ο ρόλος της ολικής άλεσης στη ρύθμιση του βάρους

Όλα τα γεύματα της ημέρας είναι εξίσου σημαντικά, όμως το πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να καθορίζει … την διάθεση, την ενέργεια και την ημερήσια απόδοσή μας, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να το υποτιμούμε. Πολλές μελέτες έχουν αξιολογήσει την αναγκαιότητα ή μη της ύπαρξης ενός πρωινού γεύματος. Δύο έρευνες (3,12) που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και μελέτησαν την κατανάλωση πρωινού γεύματος σε εφήβους, συσχέτισαν την κατανάλωση πρωινού με μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας και μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Μελέτη που διεξήχθη σε υγιείς και παχύσαρκους ενήλικες (10) έδειξε πως η μείωση της προσλαμβανόμενης ποσότητας στο πρωινό γεύμα είχε σαν αποτέλεσμα, μικρότερη συνολική ποσότητα προσλαμβανόμενης τροφής.

Ποιο θα ήταν το ιδανικό πρωινό;

Θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο το πρωινό να περιέχει δημητριακά, φρούτα, γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα δημητριακά περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, και φυτικές ίνες, που προκαλούν κορεσμό και είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Επίσης, για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες είναι καλό να ολοκληρώσουμε το πρωινό μας με φρούτα ή χυμούς.

Τα δημητριακά προσφέρουν στην υγεία μας βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως πέπτονται πιο αργά από τα επεξεργασμένα δημητριακά.. Σε μία άλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο -μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και σχετίζεται με την παχυσαρκία– η αύξηση της πρόσληψης τροφών ολικής άλεσης βελτίωσε την κατάστασή τους. Επιπρόσθετα, σε μελέτη σε ηλικιωμένους βρέθηκε αρνητική συσχέτιση της κατανάλωσης προϊόντων ολικής άλεσης με το μεταβολικό σύνδρομο και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά.

Ενδιαφέρον έχει το συμπέρασμα ότι, αν αυξήσουμε κατά μόλις 10 γραμμάρια την καθημερινή μας πρόσληψη σε δημητριακά ολικής άλεσης, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναικείο πληθυσμό φάνηκε πως η αυξημένη κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού επεισοδίου.

Πάνω από 40 μελέτες που εξετάζουν στους 20 τύπους καρκίνου αναφέρουν ότι η συχνή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Οι μελέτες αυτές υποστηρίζουν ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να καταστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας τις βλάβες του DNA. Την προστατευτική αυτή δράση δεν την παρέχουν μόνο οι ίνες που βρίσκονται στα δημητριακά, αλλά και άλλα στοιχεία όπως αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Ε και μέταλλα, όπως το σελήνιο.

Η αντικαρκινική αυτή προστασία, παρατηρήθηκε κυρίως σε τύπους καρκίνου που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα, όπως του στομάχου και του παχέος εντέρου, μαζί με καρκίνους της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του λάρυγγα.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Έχει παρατηρηθεί ότι καταναλώνοντας προϊόντα ολικής αλέσεως μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας.

Μετά από μελέτες, διαπιστώθηκε ότι όσοι τρώνε τρεις ή περισσότερες μερίδες τροφίμων ολικής αλέσεως την ημέρα, είχαν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο από μια μερίδα την ημέρα. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και μια μελέτη που αφορούσε παιδιά και εφήβους. Οι έφηβοι που κατανάλωναν τουλάχιστον 3 μερίδες τροφών ολικής άλεσης, παρουσίαζαν χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης ήταν χαμηλότερη από τη συνιστώμενη. Μία ακόμη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μάλιστα σε βάθος χρόνου 12 ετών, κατέληξε πως, μετά από 12 χρόνια, αυτοί που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης, είχαν τη μικρότερη αύξηση στο σωματικό τους βάρος.

Γίνεται λοιπόν φανερό, πως ο ρόλος των δημητριακών πρωινού αλλά και άλλων προϊόντων ολικής άλεσης είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ανθρώπινη υγεία. Εκτός όμως από τα ποικίλα οφέλη τους, τα δημητριακά μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο «βοηθό» και στην προσπάθεια διατήρησης ενός υγιούς βάρους.

Πηγή:mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *