Ο καφές στη «μάχη» κατά των ελεύθερων ριζών

Νέα έρευνα υποστηρίζει τα οφέλη για την υγεία που περιέχει ο καφές, αποκαλύπτοντας πώς τα αντιοξειδωτικά στην καφεΐνη πολεμούν … τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα πειράματά τους εξηγούν τη χημεία του πώς τα αντιοξειδωτικά στην καφεΐνη εντοπίζουν και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer και την καρδιοπάθεια.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια στον οργανισμό που επιτίθενται στα υγιή κύτταρα και προκαλούν βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε νόσο. Τα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από τα αντιοξειδωτικά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επίδρασή τους στην προστασία έναντι της βλάβης από τις συγκεκριμένες ελεύθερες ρίζες.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο καφές είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών στη διατροφή του μέσου ανθρώπου. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον τρόπο που τα αντιοξειδωτικά, περιλαμβανομένης της καφεΐνης, δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Ο ερευνητής Jorge Rafael Leon-Carmona, του Universidad Autnoma Metropolitana-Iztapalapa, στο Μεξικό, αξιολόγησε τους 5 διαφορετικούς θεωρητικούς μηχανισμούς της χημικής αντίδρασης μεταξύ των αντιοξειδωτικών στην καφεΐνη και των ελευθέρων ριζών.

Ανακάλυψε ότι ο RAF είναι ο κύριος μηχανισμός που εμπλέκεται στην ικανότητα της καφεΐνης να προστατεύει έναντι της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, που ευθυγραμμίζεται με προηγούμενες έρευνες σε ζώα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα στηρίζουν την πεποίθηση ότι η καφεΐνη αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στον καφέ.

Πηγή: iatronet

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *