Ο διαβήτης μπορεί να συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον

Άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Πάρκινσον, αναφέρει νέα έρευνα, αν και δεν είναι σαφείς οι αιτίες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 289.000 ενήλικες και ανακάλυψε ότι όσοι έπασχαν από διαβήτη είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με νόσο του Πάρκινσον τα 15 επόμενα χρόνια.Από τους 21.600 ανθρώπους με διαβήτη, 172, ποσοστό 0,8%, διαγνώστηκαν τελικά με Πάρκινσον έναντι 1.393 περιστατικών, ποσοστό 0,5%, των 267.000 αντρών και γυναικών που δεν έπασχαν από διαβήτη στην έναρξη της έρευνας.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως ηλικία, βάρος και κάπνισμα, ο διαβήτης συνδέθηκε με αύξηση 41% στον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον μελλοντικά.

Ωστόσο αυτό δεν αποδεικνύει ότι ο διαβήτης αποτελεί αιτία της νόσου Πάρκινσον και τα αίτια για τη σχέση παραμένουν άγνωστα, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Honglei Chen, από το National Institute of Environmental Health Sciences, των ΗΠΑ.

Οι ενδείξεις είναι πολύ προκαταρκτικές, δήλωσε ο Chen.

Άνθρωποι με διαβήτη, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνεχίσουν αυτά που ήδη συνιστώνται για τη γενική τους υγεία, ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η σχέση μεταξύ διαβήτη και κινδύνου εμφάνισης Πάρκινσον θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι δυο νόσοι μοιράζονται κάποιους μηχανισμούς.

Μια πιθανότητα, εικάζει, είναι η χρόνια, χαμηλού επιπέδου φλεγμονή στον οργανισμό, που θεωρείται ύποπτη για τη συμβολή της σε αριθμό χρόνιων νόσων προκαλώντας βλάβη στα κύτταρα. Άλλη πιθανότητα είναι η οξείδωση.

Από την άλλη μεριά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάτι στον διαβήτη που συμβάλλει στη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο απομένει να αποδειχτεί.

Άλλες έρευνες που εξέτασαν τη σχέση των δυο νόσων στο παρελθόν εμφάνισαν μεικτή εικόνα.

Η νέα έρευνα, περιέλαβε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων με Πάρκινσον. Και σε αντίθεση με τις περισσότερες έρευνες στο παρελθόν, εξέτασε τη διάρκεια που οι συμμετέχοντες έπασχαν από διαβήτη.

Γενικά, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για Πάρκινσον παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό σε ανθρώπους που έπασχαν από διαβήτη περισσότερα από 10 χρόνια πριν την έναρξη της έρευνας.

Αυτό στηρίζει την ιδέα ότι ο διαβήτης υπάρχει πρώτος, παρά το αντίθετο.

Ο ερευνητής δηλώνει ότι χρειάζονται νέες έρευνες για την κατανόηση της σχέσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Diabetes Care».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *