Ο…ανοιξιάτικος Δεκέμβρης φέρνει ιώσεις

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των εποχιακών ιώσεων οι οποίες προσβάλλουν πλέον άτομα κάθε … ηλικίας, και όχι μόνο τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες όπως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες σημαντικό ρόλο σε αυτή την έξαρση παίζει και ο αλλοπρόσαλλος καιρός. Οι εποχές, πλέον, δεν υπάρχουν με την κλασσική έννοια που ξέραμε. Έτσι το φθινόπωρο μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη και οι χειμώνας μέχρι τα τέλη του Ιούνη. Η υγρασία αλλα και οι συχνές εναλλαγές κρύου και ζέστης βοηθούν στην συντήρηση αλλά και την εξάπλωση των λεγόμενων εποχιακών ιώσεων.

Οι εποχιακές ιώσεις χτυπάνε κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα του οργανισμού. Σπάνια είναι σοβαρές, αλλά πάντα ταλαιπωρούν και εξασθενούν το σώμα. Οι μεγαλύτεροι φορείς είναι τα μικρά παιδιά και κυρίως εκείνα που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς.

Πώς δρα ο ιός

Ο βήχας και το φτάρνισμα είναι οι βασικοί παράγοντες που μεταδίδουν τις ιώσεις αυτές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ιός προσκολλάται στο εσωτερικό του λάρυγγα ή της μύτης και σιγά σιγά εξαπλώνεται στο αναπνευστικό σύστημα.

Βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η εξάπλωση του ιού στους πνεύμονες, η οποία όμως είναι αρκετά σπάνια.
Μόλις ο οργανισμός αντιληφθεί τον «εισβολέα» τότε τίθεται αμέσως σε συναγερμό, ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν να λειτουργούν οι μηχανισμοί άμυνας. Τα λευκά αιμοσφαίρια που παίζουν το ρόλο του φύλακα ορμούν στις περιοχές και ξεκινάει μια μάχη με τον ιό.

Το κοινό κρυολόγημα είναι το συχνότερο νόσημα που ο καιρός βοηθά να μεταδοθεί. Βήχας, καταρροή και πυρετός είναι τα συμπτώματα του. Ένας άνθρωπος που δεν καπνίζει, που προσέχει τη δίαιτα και τη διατροφή του, που ασκείται σωματικά μπορεί ευκολότερα να αντιμετωπίσει μια ίωση από κάποιον άλλο. Οργανισμοί που χαρακτηρίζονται από έλλειψη άθλησης, άνθρωποι που καπνίζουν και δεν τρέφονται σωστά είναι πιο ευάλωτοι σε μια επίθεση και δεν διαθέτουν ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η υγιεινή των χώρων η οποία πρέπει με ευλάβεια να τηρείται. Το πρώτο που λένε οι γιατροί είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να καθαρίζουμε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα και να έχουμε ιδιαίτερη προσοχή στους κλειστούς χώρους.

Ο Έλληνας έχει την τάση να παίρνει αλόγιστα φάρμακα και αντιβιοτικά χωρίς να συμβουλευτεί προηγουμένως τον ιατρό του. Ειδικά σε μια ίωση ή και ένα κρυολόγημα, αμέσως μόλις δεν νιώσει καλά, ξεκινά την φαρμακευτική αγωγή από μόνος του. Οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί: Το χειρότερο για να αντιμετωπίσουμε μια ίωση είναι η λήψη αντιβιοτικών. Οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς και έτσι μια αντιβίωση ή ένα φάρμακο που δεν μας το έδωσε κάποιος ειδικός ύστερα από εξέταση μπορεί απλά να επιβαρύνει τον οργανισμό μας δίχως να του προσφέρει το παραμικρό.

Χρήσιμες συμβουλές

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε αμέσως μόλις νιώσουμε ότι αρρωσταίνουμε θα είναι να ενημερώσουμε τον γιατρό μας και να τον επισκεφτούμε. Μπορούμε όμως εμείς να ακολουθήσουμε κάποιες απλές συμβουλές που θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας.

Πριν και μετά από κάθε γεύμα πολύ καλό πλύσιμο στα χέρια. Δεν μοιραζόμαστε το φαγητό μας ή δεν πίνουμε από το ίδιο ποτήρι με άλλους. Σε επικοινωνία πάντα με τον γιατρό μας όταν έχουμε πυρετό χρησιμοποιούμε αντιπυρετικά ή και αναλγητικά όταν πονάμε ( συχνά πυκνά όταν κρυώνουμε πονάμε στα κόκκαλα και στους μύες).

Για την καταρροή της μύτης χρησιμοποιούμε φυσιολογικό ορό ή κάποιο ρινικό σπρέι που θα μας πει ο ιατρός μας.

Καλό θα είναι πριν κάνουμε μπάνιο να αφήσουμε για αρκετή ώρα να τρέξει το ζεστό νερό στο ντους και το δωμάτιο να γεμίσει υδρατμούς. Η αναπνοή θα βοηθήσει στον καθαρισμό του συστήματος.

Εάν υπάρχει αφυγραντήρας στο δωμάτιο να κοιμάστε με αυτόν. Εάν όχι , να βράσετε νερό και να το έχετε μέσα σε ένα μπολ ή μια κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα μας ανακουφίσει στην αναπνοή.

Στον έντονο βήχα ενημερώστε το γιατρό σας.

Καλή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και συχνά γεύματα.

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *