Οχτώ βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος … στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού. Μάθετε κάποια βασικά μυστικά που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας και προστατευτείτε.

Μειώστε τις θερμίδες
Μία στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σχετίζονται με το βάρος. Η κατανάλωση υπερβολικού αριθμού θερμίδων μεταλλάσσει τη συμπεριφορά του κυττάρου. Τα κύτταρα σταματούν στη διαίρεση και την ανάπτυξη, που είναι το πρώτο βήμα προς τον καρκίνο. Αν είστε κάτω από 57 κιλά, μην τρώτε περισσότερες από 1.800 θερμίδες την ημέρα. Από 57 έως 63 κιλά το μέγιστο είναι 1.900 θερμίδες. Κι αν είστε από 63 έως 82, το όριο είναι οι 2.000. Αυτό ισχύει αν κάνετε δυόμιση ώρες άσκηση τη βδομάδα – αν είστε λιγότερο δραστήρια ή χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες.

Μείνετε μακριά από το τσιγάρο
Νέα έρευνα καταδεικνύει ότι το παθητικό κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Το παθητικό κάπνισμα εκθέτει το μαστό σε καρκινογόνες ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν μαστικούς όγκους. Οι άνθρωποι που ζουν με καπνιστές διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, ενώ αν καπνίζετε ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά 32%.

Περπατήστε 12 λεπτά την ημέρα
Οι γυναίκες που περπατάνε 12 λεπτά τη μέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 18%. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων και την πυκνότητα των ιστών των μαστών, πράγμα που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο. Μάλιστα οι ερευνητές βρήκαν ότι όσες ασκούνται παράγουν υψηλότερα επίπεδα IGFBP-3, μιας πρωτεΐνης που καταπολεμά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Ενεργοποιήστε το γονίδιο Cat
Το 65% των γυναικών έχουν το γονίδιο της καταλάσης (ή Cat), που προστατεύει από τον καρκίνο μετατρέποντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στους ιστούς των μαστών σε αβλαβές νερό και οξυγόνο. Το γονίδιο αυτό μειώνει τον κίνδυνο κατά 5% – αλλά η κατανάλωση τεσσάρων μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο κατά 28%

Κοιμηθείτε σε σκοτεινό δωμάτιο
Το φως τη νύχτα καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου μελατονίνης. Όταν εκθέτετε καρκινικά κύτταρα του μαστού σε υψηλά επίπεδα μελατονίνης, σταματάτε την ανάπτυξή τους υποστηρίζουν ογκολόγοι στο Ερευνητικό Ινστιτούτο The Bassett της Νέας Υόρκης. Η διατήρηση υψηλών επιπέδων μελατονίνης ενδέχεται να είναι μια τακτική μείωσης του κινδύνου, οπότε κοιμηθείτε για τουλάχιστον εφτά ώρες σε σκοτεινό δωμάτιο για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή της.

Αλλάξτε το αποσμητικό σας
Είναι αντιφατικό, αλλά τα άλατα αλουμινίου λειτουργούν σαν οιστρογόνα στο σώμα. Τα οιστρογόνα εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, οπότε οτιδήποτε έχει οιστρογονική δραστηριότητα και μπορεί να εισέλθει στο μαστό μέσω του δέρματος μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο που διατρέχει μια γυναίκα.

Πιείτε τσάι μέντας
Σύμφωνα με γαλλική έρευνα, όσοι πίνουν αφεψήματα από βότανα διατρέχουν το χαμηλότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές το αποδίδουν στα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο. Το αφέψημα δυόσμου περιέχει επίσης μονοτερπένια που αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους μαστούς. Μπορείτε να πίνετε μέχρι τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα.

Φάτε ελιές
Περιέχουν χημικές ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο, οι οποίες ονομάζονται σαλβεστρόλες και βρίσκονται επίσης στο μπρόκολο, το λάχανο και τα κολοκυθάκια. Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού περιέχουν CYP1B1, μια πρωτεΐνη που πεθαίνει όταν εκτεθεί σε σαλβεστρόλες. Οι βιολογικές τροφές περιέχουν υψηλότερα επίπεδα.

Πηγή: omorfamistika.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *