Οφθαλμολογική εξέταση για τη διάγνωση της υπέρτασης

Πρώιμη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης γίνεται όχι με το πιεσόμετρο αλλά με μία οφθαλμολογική εξέταση, η οποία εφαρμόζεται μόνο … στο Υπερτασιολογικό Τμήμα της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία βυθοσκόπηση του οφθαλμού που γίνεται με τη χρήση μιας κάμερας, χωρίς τη χρήση μυδριατικού υγρού που χρησιμοποιείται για τη διαστολή της κόρης του ματιού. Η κάμερα αυτή αποτυπώνει σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση την κατάσταση των τριχοειδών αγγείων του βυθού ενώ στη συνέχεια με τη χρήση ενός πρωτοποριακού λογισμικού, που δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Ιατρικής Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, γίνεται η μέτρηση. Η μέτρηση αυτή δίνει σημαντικές πληροφορίες για το αν θα εκδηλωθεί υπέρταση αλλά και για την χρονιότητα και τη βαρύτητά της, στην περίπτωση που ήδη υπάρχει. Επίσης δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του αγγειακού συστήματος του οργανισμού καθώς για την πιθανότητα ύπαρξης αθηροσκλήρωσης.

«Η εξέταση αυτή δεν γίνεται από οφθαλμίατρους αλλά από υπερτασιολόγους και μας δίνει πληροφορίες τόσο για την πρώιμη διάγνωση και εκτίμηση των επιπτώσεων της αρτηριακής υπέρτασης πριν από την έναρξη της αντιυπερτασικής θεραπείας, όσο και για την ανταπόκριση σε αυτήν. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 2-3 εκατομμύρια υπερτασικοί, δηλαδή το 25% του γενικού πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας έχει υπέρταση ενώ το ποσοστό αυτό στις μεγαλύτερες ηλικίες φτάνει το 50-55%. Δεν είναι δυνατόν τα εκατομμύρια των υπερτασικών να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση. Δηλαδή δεν είναι μια εξέταση ρουτίνας αλλά γίνεται κατά την κρίση του γιατρού μόνο όταν υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής παθολογίας του ΑΠΘ, Χρύσανθος Ζαμπούλης.

Η καινοτόμος αυτή εφαρμογή παρουσιάστηκε και βραβεύτηκε με το βραβείο «καλύτερης δημοσίευσης» στο διεθνές συνέδριο «IEEE International Conference on e-Health and Bioengineering» που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2011 στο Ιάσιο της Ρουμανίας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή είναι οι: Γεώργιος Μανίκης, Βαγγέλης Σακκαλής, Κωνσταντίνος Μαριάς, Ξενοφών Ζαμπούλης, Πολύκαρπος Καραμαούνας και από το Υπερτασιολογικό Τμήμα του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης οι: Αρετή Τριανταφύλλου, Στέλλα Δούμα και Χρύσανθος Ζαμπούλης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *