Ολιγοθερμικά γλυκαντικά για τον έλεγχο του βάρους

Δεν χρειάζεται να καταπιέζουμε την επιθυμία μας να καταναλώνουμε κάτι γλυκό, «απλώς πρέπει να τη διαχειριζόμαστε». Αυτό ειπώθηκε στη … συνάντηση ειδικών από το χώρο της υγείας και της διατροφής, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών Υλών στις Βρυξέλλες.

Στην εκδήλωση, κορυφαίοι επιστήμονες του χώρου συμπέραναν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παρέχουν μια αποτελεσματική λύση ικανοποιώντας την έμφυτη επιθυμία μας για γλυκιά γεύση, χωρίς να μας επιτρέπουν να υπερκαταναλώνουμε θερμίδες και να αυξάνουμε το βάρος μας.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο δανός ειδικός για την παχυσαρκία, Dr Τommy Visscher έκανε μια ανασκόπηση των ευρημάτων της έρευνας για τη σχέση ανάμεσα στην ενεργειακή ισορροπία και το βάρος του σώματος. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως μια μικρή μείωση στο σωματικό βάρος (μόλις 2% με 3%) μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, καρκίνου και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ο Dr Visscher συμπέρανε πως όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους καθώς και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών Υλών συγκέντρωσε διαπρεπείς ειδικούς στη διατροφή, την παχυσαρκία, την ασφάλεια τροφίμων και την επικοινωνία, με σκοπό να συζητήσουν το ρόλο και τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διατροφή μας και να διερευνήσουν μερικά από τα θέματα που τα αφορούν.

«Η επιθυμία μας για γλυκιά γεύση δεν έχει αλλάξει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι τρώμε περισσότερο και ασκούμαστε λιγότερο – και όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της παχυσαρκίας. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν, προσφέροντας λύση, καθώς μας επιτρέπουν να απολαύσουμε το γλυκό που επιθυμούμε χωρίς να συμβάλουν σημαντικά στη συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη», σημείωσε ο Hans Heezen, Επικεφαλής της Ένωσης.

Η επιθυμία μας για γλυκιά γεύση είναι ένα ουσιαστικό και βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν πολύ δύσκολο το να «καταργήσουν» τρόφιμα και ροφήματα με γλυκιά γεύση οπότε απλά δεν το κάνουν.

Επομένως, τα ολιγοθερμικά γλυκαντικά μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις προσλαμβάνουσες θερμίδες, και άρα να καταπολεμήσουμε την αύξηση του βάρους, που μόνο θετικό μπορεί να είναι!

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών Υλών (ISA) είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που διέπεται από το νομικό πλαίσιο του Βελγίου και εκπροσωπεί τους κατασκευαστές και χρήστες ολιγοθερμικών γλυκαντικών.

Η Ένωση είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εθνικές και διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και έχει δικαίωμα Παρατηρητή ως ΜΚΟ στην Επιτροπή Codex Alimentarius που προσδιορίζει τα διεθνή πρότυπα στα τρόφιμα.

Πηγή: iatronet

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *