Οι υπέρηχοι σε μια νέα ιατρική εφαρμογή

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι κυτταρικός φραγμός που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο. Η μετακίνηση μεγάλων μορίων και άλλων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων και πολλών φαρμάκων, από το αίμα προς το διάμεσο χώρο του κεντρικού νευρικού συστήματος περιορίζεται από αυτόν με αποτέλεσμα να καθιστά κάποιες θεραπείες αναποτελεσματικές.
Πριν από λίγα χρόνια οι επιστήμονες είχαν προσανατολιστεί στη χρήση εστιασμένων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου υπερήχων, για να καταφέρουν να διαπεράσουν αυτό τον φραγμό. Μία νεοσύστατη στο χώρο όμως εταιρεία, επονομαζόμενη Perfusion Technology, αναπτύσσει μια τεχνική με υπερήχους ναι μεν, άλλα με ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση, δηλαδή αντί να στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, πρακτικά τον «λούζει» με υπερήχους, οπότε αποφεύγει τη δημιουργία εστιακών προβλημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα «ακουστικά» ώστε o ολόκληρος ο εγκέφαλος να εκτίθεται σε χαμηλής έντασης υπερηχητικών κυμάτων, σε ωριαίας διάρκειας θεραπεία.

Ύστερα μπορεί ο ασθενής να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή σε οποιοδήποτε άλλη αγωγή που χρησιμοποιούνται φάρμακα μεγάλου μοριακού μήκους, τα οποία πλέον δε συναντούν δυσκολία στη διέλευση τους από το αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Οι μέχρι τώρα μελέτες έδειξαν ότι αδράνεια του φραγμού είναι παροδική, και ότι επιστρέφει στη ενεργό του δράση μετά το πέρας λίγων ωρών.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο εγκέφαλος ενός πιθήκου ο οποίος έχει υποβληθεί σε αυτή την αγωγή και οι σκιασμένες περιοχές είναι αυτές στις οποίες έχει εισχωρήσει χρωματισμένος χημικός δείκτης. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι πιο απλή και φθηνότερη από τις άλλες με τον εστιακής στόχευσης υπέρηχο υψηλής έντασης.

Ένα πιθανό μειονέκτημα είναι η πιθανότητα πρόκλησης αιμορραγίας, το οποίο έγινε αντιληπτό κατά τη διάρκεια μελέτης της μεθόδου, σε ασθενής που είχαν υποστεί εγκεφαλικό. Παρόλα αυτά γίνονται έρευνες και για τη χρήση της σε καρκινοπαθής του εγκεφάλου, οι ιθύνοντες της εταιρείας ευελπιστούν να τελεσφορήσουν τα προκλινικά πειράματα σε ζώα και να προχωρήσουν για τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *