Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη

Ορισμένες τροφές και ουσίες που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε, ορισμένες φορές μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, προκαλώντας ακόμη και δηλητηρίαση.

Οι … γυναίκες που κυοφορούν, καλό είναι να γνωρίζουν ποιες είναι αυτές, προκείμενου να τις αποφεύγουν από την καθημερινή τους διατροφή.

Ακολουθεί μια λίστα με προϊόντα διατροφής η κατανάλωση των οποίων καλό είναι να αποφεύγεται.

Αλκοόλ
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το μωρό αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στη γέννα και μειωμένο βάρος στο βρέφος. Ελαχιστοποίησε ή κόψε εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.

Μαλακά τυριά
Τυριά όπως το καμαμπέρ, το μπρι και άλλα που έχουν παρόμοια μαλακή υφή, καθώς και τα λεγόμενα «μπλε τυριά» όπως το ροκφόρ καλό είναι να αποφεύγονται. Τα τυριά αυτά περιέχουν λιστέρια, έναν τύπο βακτηρίων που μπορεί να είναι επικίνδυνος για το μωρό. Προτίμηστε σκληρά τυριά, κότατζ, επεξεργασμένα τυριά ή τυριά που απλώνονται στο ψωμί.

Πατέ
Μπορεί να περιέχει λιστέρια οπότε απέφυγε κάθε είδος του.

Μερικά είδη ψαριού
Μερικά ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος σε μεγάλες ποσότητες μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού. Απόφυγε ψάρια όπως ο γαλέος, ο ξιφίας, η ζαργάνα και μείωσε την κατανάλωση τόνου σε 2 φιλέτα τόνου ή 4 κονσέρβες τόνου την εβδομάδα για να μειώσεις τον κίνδυνο της τοξικότητας. Πρέπει να τρως ωστόσο τα άλλα είδη ψαριών 2 φορές την εβδομάδα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ωμό ή ημι-μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι
Προτίμησε το καλά μαγειρεμένο κρέας που είναι μαγειρεμένο παντού και δεν έχει καθόλου ροζ στο εσωτερικό του.

Ωμά οστρακοειδή
Απόφυγε τα ωμά οστρακοειδή καθώς μπορεί να περιέχουν βακτήρια και ιούς που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Τα καλομαγειρεμένα οστρακοειδή είναι εντάξει.

Καφεΐνη
Οι ειδικοί προτείνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300mg. Αυτό μεταφράζεται σε 4 κούπες καφέ, 6 κούπες τσάι ή 8 κουτάκια κόκα κόλα.

Ωμά ή όχι εντελώς μαγειρεμένα αυγά
Τα αυγά μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα, που προκαλεί διατροφική δηλητηρίαση. Προτίμησε αυγά που είναι εντελώς μαγειρεμένα έτσι ώστε και ο κρόκος και το ασπράδι να είναι στερεά. Απόφυγε τις τροφές που περιέχουν ημι-μαγειρεμένα ή ωμά αυγά όπως η σπιτική μαγιονέζα, τα ντρέσινγκ για τις σαλάτες και το σπιτικό παγωτό. Η αγοραστή μαγιονέζα και τα ντρέσινγκ περιέχουν παστεριωμένα αυγά οπότε είναι εντάξει.

Πηγή: shape.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *