Οι κίνδυνοι της χριστουγεννιάτικης υπερφαγίας

Εν όψει «χριστουγεννιάτικης διατροφής» και πριν ετοιμάσετε τα πιρούνια σας για το ρεβεγιόν σας, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε … αν τελικά αξίζει για μια – δύο μέρες διατροφικής «κραιπάλης» να αυξήσετε το βάρος σας.

Οι εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, πραγματικά αποτελούν «περίπτωση» από διατροφικής πλευράς. Ο χορός γευμάτων και φαγητού ξεκινάει από την παραμονή των Χριστουγέννων περνάει από ανήμερα και δεύτερη ημέρα, συνεχίζει καθ’ όλο το διάστημα μέχρι την Πρωτοχρονιά και καταλήγει αισίως στα Φώτα.

Οι κίνδυνοι της χριστουγεννιάτικης υπερφαγίας
Έχετε επισκεφθεί ένα νοσοκομείο την περίοδο εορτών; Τα γαστρεντερικά περιστατικά και τα εμφράγματα λόγω υπερφαγίας κατέχουν σημαντικό μέρος των επισκέψεων από ασθενείς. Η γαλοπούλα και τα υπόλοιπα φαγητά μπορούν να έχουν εξέχουσα θέση στο τραπέζι μας αρκεί να μην παρεκτρεπόμαστε ως προς την κατανάλωσή τους.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε μια τυπική ημέρα που υπερκαταναλώνουμε «χριστουγεννιάτικα εδέσματα» να προσλάβουμε… περίπου 4.000 θερμίδες και 1.600 mg χοληστερόλης, ποσά, διπλάσια και τετραπλάσια αντίστοιχα, από την ημερήσια απαίτηση σε ενέργεια και πρόσληψη χοληστερόλης μιας ενήλικης γυναίκας.

Και γιορτινό τραπέζι και… «Light» – Πώς θα φάτε χωρίς να κινδυνεύσετε να πάρετε βάρος

Γαλοπούλα: Κατέχει περίοπτη θέση και μάλλον είναι η πρωταγωνίστρια του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει ένα άκρως διαιτητικό έδεσμα αρκεί να μην προσθέσουμε πολλά λιπαρά (λάδι – βούτυρο) κατά το μαγείρεμα της, να αποφύγουμε το τσιγάρισμα της γέμισης της (ρύζι, κάστανα, σταφίδες κλπ.) και φυσικά να αδιαφορήσουμε … επιδεικτικά για την πέτσα της.

Πατάτες: Λίγες σαν γαρνίρισμα και έτσι, για το «καλό» … του τραπεζιού και φυσικά για την επιβεβαίωση του κανόνα της «μη στέρησης», που είναι πολύ σωστό να εφαρμόζουμε στην περίοδο των εορτών. Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις τηγανητές…

Μελομακάρονα: Τα Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους και κατά συνέπεια χωρίς αυτά ότι οι γιορτές θα ήταν λίγο … άχρωμες. Το πνεύμα των Χριστουγέννων επιβάλει την κατανάλωση τους σε μετριοπαθείς ποσότητες χωρίς ιδιαίτερο άγχος, αφού 1 μεγάλο μελομακάρονο αποδίδει περί τις 130 με 150 θερμίδες, όσες περίπου δύο φρούτα. Κι εδώ φυσικά η υπερκατανάλωση οδηγεί … σε περιπέτειες.

Κουραμπιέδες: Ο έτερος «συνάδελφος» του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ισχύουν τα ίδια και για τους κουραμπιέδες, με τη θερμιδική τους απόδοση να είναι υψηλότερη από τα μελομακάρονα. Ανάλογα με το μέγεθος τους, αποδίδουν 150 με 180 θερμίδες και φυσικά δεν προσφέρονται για ασυδοσία και κραιπάλη…

Αλκοόλ: Κόκκινο κρασάκι που είναι πολύ περισσότερο υγιεινό, αλλά με μέτρο διότι μπορεί μεν το ποτηράκι να αποδίδει περίπου 50-70 θερμίδες, αλλά κανείς δεν πίνει μόνο ένα. Η κρασοκατάνυξη εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο αύξησης κιλών αλλά και ατυχημάτων ιδιαίτερα όταν οι… επίδοξοι μιμητές του Διόνυσου πρόκειται να οδηγήσουν…

Πηγή: advancehealth.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *