Οι ευεργετικές ιδιότητες των χυμών λαχανικών

Οι χυμοί των λαχανικών γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, ιδιαίτερα την εποχή του καλοκαιριού. Είναι μια εναλλακτική λύση σε … σχέση με τους χυμούς φρούτων και συνήθως είναι πιο θρεπτικοί περιέχοντας την μικρότερη δυνατή περιεκτικότητα υδατανθράκων.

Ένας τέτοιος χυμός, είναι αυτός της ντομάτας που ενώ περιέχει ελάχιστες θερμίδες είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιταμίνη C και σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο. Η δράση του λυκοπενίου σχετίζεται με πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων. Ο χυμός ντομάτας αν δεν είναι φυσικά παρασκευασμένος υπάρχει πιθανότητα να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο και έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται από υπερτασικά άτομα.

Επίσης, ο χυμός του παντζαριού είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται βετανίνη και η οποία δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο παντζάρι. Η συγκεκριμένη ουσία έχει συνδεθεί με μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο ευθύνεται για την γένεση πολλών ασθενειών. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο στην λειτουργία του κεντρικού συστήματος. Όμως, σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλλιο, το παντζάρι θα πρέπει να αποφεύγεται. Επιπλέον λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ένας διαβητικός ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται τον διαιτολόγο του για την ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώσει.

Ένας ακόμη θρεπτικός χυμός είναι και αυτός του καρότου. Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε β-καροτένιο το οποίο έχει προστατευτική δράση για την καρδιά και επίσης πολλές επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν πως προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου. Επίσης έχει συσχετισθεί με την προστασία της όρασης και του δέρματος. Επιπλέον, ο χυμός καρότου είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Γενικότερα, η υπερβολική κατανάλωση χυμού καρότου θα πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους γυναίκες για την αποφυγή συσσώρευσης βιταμίνης Α στο έμβρυο.

Όλοι οι παραπάνω χυμοί μπορούν να συνδυαστούν με σέλινο (αντί –υπερτασική και αντι-βακτηριακή δράση) ή με πικραλίδα (μειώνει την δυσπεψία) ή ακόμη και με ginger (αγχολυτική, υπογλυκαιμική και αντιυπερχοληστερολαιμική δράση).

Από ότι φαίνεται οι χυμοί λαχανικών μπορούν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερα δροσιστική, ανέξοδη και πάνω από όλα υγιεινή επιλογή και για αυτό το καλοκαίρι.Οι χυμοί των λαχανικών γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, ιδιαίτερα την εποχή του καλοκαιριού. Είναι μια εναλλακτική λύση σε σχέση με τους χυμούς φρούτων και συνήθως είναι πιο θρεπτικοί περιέχοντας την μικρότερη δυνατή περιεκτικότητα υδατανθράκων.

Ένας τέτοιος χυμός, είναι αυτός της ντομάτας που ενώ περιέχει ελάχιστες θερμίδες είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιταμίνη C και σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο. Η δράση του λυκοπενίου σχετίζεται με πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και των πνευμόνων. Ο χυμός ντομάτας αν δεν είναι φυσικά παρασκευασμένος υπάρχει πιθανότητα να έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο και έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται από υπερτασικά άτομα.

Επίσης, ο χυμός του παντζαριού είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μια αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται βετανίνη και η οποία δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο παντζάρι. Η συγκεκριμένη ουσία έχει συνδεθεί με μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο ευθύνεται για την γένεση πολλών ασθενειών. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο στην λειτουργία του κεντρικού συστήματος. Όμως, σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλλιο, το παντζάρι θα πρέπει να αποφεύγεται. Επιπλέον λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ένας διαβητικός ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται τον διαιτολόγο του για την ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώσει.

Ένας ακόμη θρεπτικός χυμός είναι και αυτός του καρότου. Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε β-καροτένιο το οποίο έχει προστατευτική δράση για την καρδιά και επίσης πολλές επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν πως προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου. Επίσης έχει συσχετισθεί με την προστασία της όρασης και του δέρματος. Επιπλέον, ο χυμός καρότου είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Γενικότερα, η υπερβολική κατανάλωση χυμού καρότου θα πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους γυναίκες για την αποφυγή συσσώρευσης βιταμίνης Α στο έμβρυο.

Όλοι οι παραπάνω χυμοί μπορούν να συνδυαστούν με σέλινο (αντί –υπερτασική και αντι-βακτηριακή δράση) ή με πικραλίδα (μειώνει την δυσπεψία) ή ακόμη και με ginger (αγχολυτική, υπογλυκαιμική και αντιυπερχοληστερολαιμική δράση).

Από ότι φαίνεται οι χυμοί λαχανικών μπορούν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερα δροσιστική, ανέξοδη και πάνω από όλα υγιεινή επιλογή και για αυτό το καλοκαίρι.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *