Οι ΓΧΣ επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο Μογκαντίσου

Αυτή την εβδομάδα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανταποκρινόμενοι στην κρίση στη Σομαλία έστειλαν στο Μογκαντίσου ιατρικές ομάδες και … τέσσερα αεροπλάνα με 55 τόνους ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και θεραπευτική τροφή. Εκτιμάται ότι τις τελευταίες εβδομάδες 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη νότια και κεντρική Σομαλία και κατέφυγαν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου αναζητώντας βοήθεια. Εγκαθίστανται σε διάφορους καταυλισμούς μέσα και γύρω από το Μογκαντίσου, όπου έχουν περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Οι ΓΧΣ ξεκίνησαν εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς σε δεκάδες πρόχειρους καταυλισμούς όπου έχουν μαζευτεί χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα χωριά τους λόγω της ξηρασίας και της βίας που μαστίζουν πολλές περιοχές της χώρας. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 3.000 παιδιά.

Περίπου 1.000 παιδιά εξετάστηκαν για υποσιτισμό. Πάνω από τα μισά από αυτά τα παιδιά είναι όντως υποσιτισμένα.

«Οι ΓΧΣ είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση των εκτοπισμένων, η οποία είναι κρίσιμη. Οι ΓΧΣ άρχισαν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο Μογκαντίσου και να αξιολογούν τις συνθήκες σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα ούτως ώστε να ανταποκριθούν επαρκώς σε αυτή την κρίση,» τόνισε ο Δρ. Ούνι Καρουνακάρα, Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των ΓΧΣ.

Μέσα από τη λειτουργία μίας κινητής ιατρικής μονάδας το προσωπικό των ΓΧΣ άρχισε να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε περίπου 100 ασθενείς τη μέρα. Οι ομάδες διανέμουν επίσης είδη πρώτης ανάγκης, όπως είδη προσωπικής υγιεινής και πλαστικά καλύμματα για τη δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων.

Εδώ και χρόνια οι ΓΧΣ παρέχουν ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους της πρωτεύουσας σε δομές υγείας στο Νταιυνάιλ και στο Νταρκχελέυ, όπου την τελευταία εβδομάδα εξετάστηκαν 370 ασθενείς. Για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ιατρικές ανάγκες, οι ΓΧΣ πρόκειται να ανοίξουν μέσα στις επόμενες μέρες στο Μογκαντίσου θεραπευτικά επισιτιστικά κέντρα νοσηλείας, μία μονάδα θεραπείας για την ιλαρά καθώς και ένα κέντρο θεραπείας της χολέρας χωρητικότητας 50 κλινών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *