Οι αιτίες πίσω από την στοματική κακοσμία

Πρωταρχικής σημασίας και άμεσα συνδεδεμένη με τη στοματική υγιεινή, η ευχάριστη αναπνοή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του τρόπου με τον … οποίο επικοινωνούμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούμε αρώματα για να μυρίζουμε πιο όμορφα, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε μια καλή πρώτη εντύπωση στην επικοινωνία μας με τους άλλους. Ομως, πόσο δυσάρεστη μπορεί να γίνει αυτή η επικοινωνία όταν την ώρα που συζητάμε υπάρχει κακοσμία; Ο συνομιλητής μας τις περισσότερες φορές δεν εστιάζει στο θέμα για το οποίο μιλάμε αλλά, καθώς αντιλαμβάνεται την κακή οσμή που αποπνέει η ομιλία, απομακρύνεται και μπαίνει σε θέση άμυνας προσπαθώντας να την αποφύγει.

Ας δούμε όμως τους λόγους που ευθύνονται όταν η αναπνοή μας δεν είναι όσο ευχάριστη θα θέλαμε εμείς αλλά και οι άλλοι που βρίσκονται γύρω μας.

Είναι γεγονός ότι η ευχάριστη, δροσερή αναπνοή έχει σχέση, όχι μόνο με αυτό καθαυτό το βούρτσισμα των δοντιών και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τις τροφές, που με τη σειρά τους δημιουργούν κακοσμία όταν παραμένουν στη στοματική κοιλότητα, αλλά και με το πόσο υγιή είναι τα δόντια μας.

Επομένως, στην περίπτωση του βουρτσίσματος των δοντιών θα πρέπει να γνωρίζουμε τόσο την άμεση όσο και την προληπτική χρησιμότητά του για την προστασία των δοντιών και των ιστών που τα περιβάλλουν.

Όπως γράφει στην εφημερίδα «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία», η Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κακοσμίας, πρωτογενώς θα πρέπει να ανατρέξουμε για τις αιτίες της στη στοματική κοιλότητα.

Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα της κακοσμίας επιμένει, θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλα παθολογικά αίτια.

Αιτίες

* Κακές προσθετικές εργασίες, όπως σφραγίσματα, γέφυρες, στεφάνες που δημιουργούν φλεγμονές στα ούλα και καταστρέφουν τα δόντια.

* Χαλασμένα δόντια που χρειάζονται σφράγισμα.

* Δόντια που έχουν νεκρωθεί, χρειάζονται απονεύρωση και μπορεί να μας δημιουργούν πρήξιμο και πύον.

* Ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα.

* Υπερβολικό κάπνισμα.

* Ξηροστομία.

* Διατροφικές συνήθειες (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, αλκοόλ κ.λπ.).

Υπόλοιπα προβλήματα, εκτός στοματικής κοιλότητας (π.χ. στομάχι, αμυγδαλές, παθήσεις ιγμορείου και ρινοφάρυγγα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, φάρμακα κ.ά.).

Αντιμετώπιση

Σωστές οδοντιατρικές αποκαταστάσεις για να μην αποτελούν αιτία κατακράτησης τροφών και κακοσμία.

* Θεραπεία ουλίτιδας – περιοδοντίτιδας.

* Καθημερινό σωστό βούρτσισμα – νήμα.

* Κάθε έξι μήνες προληπτικός έλεγχος.

* Δεν καλύπτουμε την κακοσμία με στοματικά διαλύματα αλλά αναζητούμε την αιτία.

* Ελαχιστοποιούμε το κάπνισμα.

* Καταπολέμηση της ξηροστομίας με πολύ νερό, φθοριώσεις, όπως και μάσηση τσίκλας.

* Αλλαγή διατροφικών συνηθειών.

* Οταν έχει αποκλειστεί η κακοσμία από τον οδοντίατρο, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλες ειδικότητες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *