Οι άντρες το ρίχνουν στο ποτό συχνότερα από τις γυναίκες

Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αποζητήσουν τη βοήθεια του αλκοόλ όταν θέλουν να χαλαρώσουν, σύμφωνα … με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ επιστράτευσαν 27 άνδρες και ισάριθμες γυναίκες, που έπιναν αλκοόλ μόνο σε κοινωνικές εκδηλώσεις και ήταν καθ΄ όλα υγιείς, για να εξακριβώσουν εάν και τι είδους σχέση υπήρχε μεταξύ στρες και κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι εθελοντές άκουσαν τρεις διαφορετικές ιστορίες- η μία είχε «στρεσογόνο» θέμα, η δεύτερη θέμα σχετιζόμενο με αλκοόλ και η τρίτη ήταν ουδέτερη σε ισάριθμες διαδοχικές ημέρες. Έπειτα από κάθε ιστορία, οι επιστήμονες κατέγραφαν τις συναισθηματικές, συμπεριφορικές και καρδιαγγειακές αντιδράσεις των εθελοντών, χρησιμοποιώντας συσκευές καταγραφής του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πιέσεως, καθώς και ειδικά τεστ ψυχικής διάθεσης.

Όπως διαπίστωσαν, έπειτα από τη «στρεσογόνο» ιστορία οι γυναίκες είχαν εντονότερη λύπη, άγχος και συμπεριφορική διέγερση από τους άνδρες, αλλά οι άνδρες ήταν αυτοί που λαχταρούσαν εντονότερα ένα ποτό για να ηρεμήσουν. Με άλλα λόγια, «όταν οι άνδρες είναι συγχυσμένοι, είναι πιθανότερο να αποζητήσουν το αλκοόλ», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τάρα Μ. Τσάπλιν.

Η δρ Τσάπλιν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες παρουσίαζαν μεγαλύτερη αύξηση της αρτηριακής πιέσεως έπειτα από τη «στρεσογόνο» ιστορία, αλλά επίμονα ανέφεραν λιγότερη θλίψη και άγχος, γεγονός που ίσως υποδηλώνει ότι προσπαθούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους- και ίσως γι΄ αυτό στρέφονται στο αλκοόλ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Αλκοολισμός: Κλινική και Πειραματική Έρευνα» (ΑCΕR).

Πηγή:omorfamistika.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *