Οικογένεια: Ευτυχισμένοι και πιο…αδύνατοι, μαζί

Την εποχή που η παιδική παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμια πανδημία και τα ποσοστά των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών στη χώρα … μας κατακτούν θέσεις πρωτιάς στην Ευρώπη, η οικογένεια έρχεται να παίξει έναν από τους πιο καθοριστικούς ρόλους. Οι μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και η καθιστική ζωή της οικογένειας αποτελούν τις περισσότερες φορές αιτία παραπανήσιων κιλών στα παιδιά.

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις και η συσσωρευμένη κούραση των γονέων συχνά «αποσυντονίζουν» τον τρόπο ζωής ολόκληρης της οικογένειας. Δυστυχώς, τα παιδιά επηρεάζονται πολύ πιο εύκολα από μια τέτοια κατάσταση εφόσον έχουν την τάση να αφομοιώνουν τις «αποσυντονισμένες ενέργειες» όπως τα συχνά γεύματα από junk food, την καθημερινή κατανάλωση γλυκών και αλμυρών σνακ, την απουσία πρωινού και τις ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη (τηλεόραση, Η/Υ, video games) ως συνήθειες της καθημερινότητάς τους. Μια μαγική λέξη μπορεί να «λύσει» τα χέρια των γονιών … οργάνωση.

Βάλτε στο πρόγραμμα το διατροφικό «διάλειμμα», το πρωινό.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι παράλειψη του πρωινού γεύματος σχετίζεται με άστατο διατροφικό πρόγραμμα, αυξημένη κατανάλωση θερμιδογόνων σνακ εκτός σπιτιού και πιθανή αύξηση βάρους στα παιδιά και σε ενήλικες. Τι θα λέγατε λοιπόν να γυρίσετε το ξυπνητήρι 30 λεπτά νωρίτερα και να απολαύσετε το πρωινό σας μαζί με τα παιδιά σας; Εναλλακτικά θα μπορούσατε να προετοιμάζετε τα σκεύη και τα τρόφιμα του πρωινού από το προηγούμενο βράδυ, ώστε το πρωινό να γίνει πιο εύκολη διαδικασία.

Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας τις «λίστες»
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και η λίστα του supermarket δεν είναι ανάγκη να πονοκεφαλιάζει τους γονείς. Συμπεριλάβετε το παιδί στις αποφάσεις που παίρνετε για τα φαγητά που θα καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα και δώστε ελευθερία να επιλέξουν ένα ή δύο από αυτά τα γεύματα. Αντίστοιχα, φροντίστε να φτιάξετε μαζί τη λίστα του supermarket της εβδομάδας. Αποφασίστε 2 ή 3 διαφορετικά είδη μικρογευμάτων για κάθε εβδομάδα και δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να επιλέξουν το ένα από αυτά. Έτσι θα καταφέρετε να κάνετε χωρίς τσακωμούς και γκρίνια τα ψώνια, ενώ παράλληλα θα αποφύγετε τα περιττά έξοδα από έκτακτα τρόφιμα και σνακ που προκύπτουν μετά από πίεση στους διαδρόμους του supermarket.

Κάνοντας συχνά γεύματα
Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν ένα διατροφικό πρόγραμμα με 5-6 γεύματα την ημέρα. Σίγουρα εσείς μπορείτε να γίνεται το καλύτερο παράδειγμα.

Βάλτε την κίνηση στην οικογενειακή ρουτίνα
Έρευνες δείχνουν ότι η συχνότητα παρακολούθησης τηλεόρασης κατά την εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής σχετίζεται με μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους και της περιμέτρου της μέσης μετέπειτα στην ενήλικη ζωή. Θα μπορούσατε να εντάξετε τη σωματική δραστηριότητα μέσα στην οικογένεια ως μια συνήθεια. Πως;

• Κάντε ψώνια και μοιράστε τις δουλειές τις οικογένειας.
• Οργανώστε εκδρομές και περιπάτους σε κοντινά σημεία της πόλης.
• Αφήστε το αυτοκίνητο και χρησιμοποιήστε ποδήλατο για τις κοντινές αποστάσεις.
• Παίξτε με τα παιδιά σας.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *