Νομοσχέδιο: Όλοι θα είμαστε δότες οργάνων

Μόνο όσοι από εμάς θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν θα είναι εν δυνάμει δότες.

Εν δυνάμει δότες οργάνων για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση θα είμαστε όλοι στο εξής, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα.Συγκεκριμένα, το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση).

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες βλαστοκυττάρων (αιμοποιητικών κυττάρων) θα ιδρύονται στο εξής με απόφαση του υπουργού Υγείας και σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ και θα λειτουργούν αποκλειστικά μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα, στον Δημόκριτο και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη...

122 Σχόλια

 1. Ο/Η JasonD λέει:

  Αν και είμαι δωρητής οργάνων εδώ και χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω δεν είναι. Πολλοί δε απο αυτούς δεν θέλουν να είναι, για διάφορους λόγους.
  Ως εκ τούτου θεωρώ ότι το να «εικάζει» ο νομοθέτης ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι συμφωνούν να δωρίσουν τα όργανά τους αποτελεί καταπάτηση του δικαιώματός τους να ορίζουν τον εαυτό τους.
  Ο σκοπός μπορεί να είναι καλός αλλά δεν αγιάζει τα μέσα.

  • Ο/Η spyros tm λέει:

   Ακριβως! Ο σκοπος δεν αγιαζει τα μέσα! Ειναι πολυ επικύνδυνο νομοσχεδιο και μετα νομος!
   Θα μας σκοτωνουν και δεν θα ξερουμε γιατι!

   • Ο/Η pan λέει:

    Πολύ επιστημονική φαντασία βλέπετε βρε παιδιά!
    Καλύτερα να υπάρχουν χιλιάδες αιμοδότες, παρά οι ελάχιστοι «θαρραλέοι». Έτσι θα μηδενιστεί ακόμη και αυτή η υποτιθέμενη απειλή.
    Εγώ και η γυναίκα μου είμαστε δωρητές 30 χρόνια. Από τότε που αλλάξαμε ταυτότητες. Και ακόμη είμαστε ζωντανοί παρά το σοβαρότατο τροχαίο που είχαμε υποστεί εδώ και δεκαετία…

  • Ο/Η katri λέει:

   έχεις απόλυτο δίκαιο.Δεν εξετάζουμε το αν πρέπει ή όχι, σωστό ή λάθος και τέτοια, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος του καθενός να κάνει τις επιλογές του.Γιατί ούτε όλοι θα ενημερωθούν ποτέ , ούτε όλοι θα έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν την αντίρρηση τους εάν το θελήσουν.Και εν γένει δεν είναι η δημοκρατική και σεβαστή οδός.

  • Ο/Η marpoly λέει:

   Δεν ξέρω αν συναινείς στην βορά του κουφαριού σου από τα σκουλήκια, αλλα μετά θάνατο αυτό συμβαίνει στο 100% των πτωμάτων θέλουν δεν θέλουν. Αυτό το κουφάρι μπορεί να είναι όμως μια πηγή ανταλλακτικών, που θα δώσει ζωή σε άλλους ανθρώπους. Ένα κομμάτι του σώματος θα συνεχίσει να ζεί. Τώρα οι ανασφάλειες και τα ψυχολογικά κολλήματα είναι άλλη ιστορία.

 2. Ο/Η Νικόλαος Λεκατσάς λέει:

  ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ …..ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑΤΡΟΙ (ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ) ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΟΡΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΦΑΚΕΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΩΣ.
  ΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΛΕΓΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΒΟΥΤΗΞΕΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΩΣ.
  ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.
  ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΤΗΚΟ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ….ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ.
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ…ΣΕ ΤΡΙΤΟ Ή ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟ.
  ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ Η ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟ ΞΑΔΕΛΦΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ.

  • Ο/Η Giorgos λέει:

   ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΙΣΤΕΥΑ ΚΑΙ ΕΓΩ

   ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

   ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ

   ΜΕ ΤΟΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ Η ΤΙΜΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ

   • Ο/Η Lia λέει:

    Δεν είναι έτσι ακριβώς. Η ιστοσυμβατότητα είναι λαχείο. Είναι 7-8 παράγοντες που πρέπει να είναι όμοιοι για να υπάρχει συμβατότητα οπότε μιλάμε για ελάχιστες πιθανότητες.

    Τη 10ετία του ’70 (ή του ’80 – δε θυμάμαι καλά) οι Άγγλοι δότες είχαν στο αυτοκίνητό τους ένα αυτοκόλλητο που έδειχνε ότι είναι δότες. «Κάπως» γινόταν και αυξήθηκαν τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα τέτοιων αυτοκινήτων.

    • Ο/Η pan λέει:

     Είσαι σίγουρη για την επιστημονική ακρίβεια και αμεροληψία των στατιστικών συμπερασμάτων; Μήπως αυτοί που είχαν γίνει δωρητές ήταν και οι πιο ριψοκίνδυνοι οδηγοί και από λανθάνουσα αυτογνωσία είχαν φροντίσει τουλάχιστον για τη δωρεά των λειψάνων τους που τα έβλεπαν να έρχονται σύντομα; Μήπως;

  • Ο/Η spyros tm λέει:

   Συμφωνώ απολυτα μαζι σου,εχεισ πολυ δικιο.Η πρόταση νομου ειναι φασιστική!Χανουμε στοιχειώδες δικαίωμα να κάνουμε το σωμα μας οτι θελουμε

   • Ο/Η John λέει:

    Άντε ρε κομπλεξικε !

    • Ο/Η pan λέει:

     Εύγε συνάνθρωπε,
     Με την πληρότητα των επιχειρημάτων σου, αποστόμωσες το ως άνω μειονεκτικό άτομο και ανέπτυξες το πλήθος των θέσεών σου, ώστε να είναι πασιφανής η ισχύς των απόψεών σου!!

     (Χωρίς να συμφωνώ μαζί σου με τον τρόπο έκφρασης, δεν συμφωνώ ούτε με τον προγράψαντα περί φασιστικού νόμου και τα τοιαύτα. Όποιος έχει αντίρρηση, μπορεί να πάρει το κουφάρι του ακέραιο μαζί του στον κάτω κόσμο. Κι ας χάνονται κάθε μέρα ψυχές γιατί δεν υπάρχει συμβατό μόσχευμα.
     Θα ήθελα να δώ τη φάτσα του όταν (ό μη γένοιτο) του ανακοινώσει ο γιατρός ότι πάσχει από ανίατο νόσημα και έχει ανάγκη μεταμόσχευσης….)

  • Ο/Η Βίκυ λέει:

   Το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής είναι αναφαίρετο. Ας πάψουν οι λεγόμενοι ‘επάνω’ να παίζουν τον ρόλο ινστρούχτορα και να αποφασίζουν γιά λογαριασμό μας, τι είναι καλό γιά μας. Καλό είναι αυτό που ο καθένας αποφασίζει ελεύθερα και συνειδητοποιημένα. Ειδάλλως είναι εκ του πονηρού και το νομοσχέδιό τους συμβάλλει στην υπάρχουσα διαφθορά.

 3. Ο/Η fotis1965 λέει:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ? ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΙΣ ΦΙΑΛΕΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΑΝ ΛΟΓΩ ΚΑΚΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΙ? ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ?ΟΠΟΤΕ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ .ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΖΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ? ΜΗΝ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.ΤΙ Σ…. ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ?

 4. Ο/Η Ναταλία λέει:

  ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ, ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΩ. ΠΡΙΝ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΘΕΜΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ. ΑΣΧΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΚΥΒΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

 5. Ο/Η aroyra λέει:

  Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο.
  Ο ΕΟΜ ΔΕΝ εχει μητρώο μη δοτών.
  Επίσης ΔΕΝ ειναι συνδεδεμένα τα νοσοκομεία με βάση δεδομένων του ΕΟΜ απο την οποία θα πιστοποιεί τους δότες και τους μη δότες.
  Αντιλαμβάνεσθε τι σημαίνει αυτό!!

  Η επικινδυνότητα είναι πολύ ψιλή σε τροχαία δυστυχήματα που δεν προλαβαίνουν (ή στο μέλλον δεν θα ειδοποιούνται εγκαίρως) να παραστούν οι συγγενείς.

  Κάποιος πρέπει να τους πεί ότι δεν μπορούν να μετατρέπουν την χαρά της προσφοράς σε εφιάλτη .

 6. Ο/Η Christos λέει:

  kala …
  mas dulevun
  apofasizun gia emas prin apo emas ?

  kai ta prosopika dedomena pu pane

  tha mas pulane prin pethanume

 7. Ο/Η Christos λέει:

  telika ….

  NA pu einai ta lefta

 8. Ο/Η αδεσποτος λέει:

  »δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων» ΔΗΛΑΔΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ?
  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ?
  ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΙ.
  ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΘΑΡΥΝΟΥΝ ΚΟΣΜΟ.
  ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΩΡΙΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ, ΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΑΠΑΤΕΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ.

 9. Ο/Η Minas λέει:

  Ξέρετε πόσες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα, θα ήθελαν να γίνουν δότες και από αμέλεια ή από βαρεμάρα δεν το κάνουν. Ξέρετε πόσες χιλιάδες ζωές θα δύστυχων ανθρώπων που έχουν ανάγκη ένα όργανο, θα είχαν σωθεί από ένα όργανο που κάποιος δεν θα το χρειάζεται πλέον γιατί θα έχει αποδημήσει εις Κύριον; Μην είσαστε μικρόψυχοι… εάν εφαρμοστεί τελικά αυτός ο νόμος, γιατί φοβάμαι πως κάτι θα στραβώσει στο τέλος, σε ελάχιστους μήνες δεν θα υπάρχουν στην Ελλάδα λίστες αναμονής για όργανα, Ξέρετε ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνεται μόνο από τροχαία ατυχήματα ο πληθυσμός μιάς μικρής πόλης; Ξέρετε πόσες ζωές θα σωζόντουσαν από τα άχρηστα πλέον γι’ αυτούς όργανα; Πιστεύω ότι αυτό το Νομοσχέδιο είναι το πιο σωστό πράγμα που θα έχει ψηφίσει η Βουλή τα τελευταία 100 χρόνια. Μπράβο σε όποιον το σκεύτηκε.

  • Ο/Η Γιώργος λέει:

   Μικρόψυχος είσαι και φαίνεσαι.
   Επειδή εσύ φοβάσαι να πεθάνεις και επειδή βάζεις την ζωούλα σου πάνω από όλα, όλοι εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να γίνουμε μοσχάρια προς σφαγή;
   Υπάρχει κάτι που λέγεται και σεβασμός προς τον συνάνθρωπο. Σεβασμός προς την αξιοπρέπειά του και την προσωπικότητά του. Δεν περιστρέφετε όλος ο κόσμος γύρω από εσένα. Με ποιο δικαίωμα θα συλήσεις το πτώμα του νεκρού συνανθρώπου σου; Με ποιο δικαίωμα τον υποβιβάζεις σε ένα ανταλλακτικό;
   Όποιος σκέφτηκε αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας ηλίθιος, αισχρός και ποταπός «άνθρωπος». Φυσικά πίσω από αυτό κρύβονται άλλα συμφέροντα.

   • Ο/Η Ναταλία λέει:

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΩΡΓΟ

   • Ο/Η Sofia λέει:

    Συμφωνω μαζι σου σε οτι αφορα την αξιοπρεπεια και τον σεβασμο προς τον συνανθρωπο αλλα δεν συμφωνω οτι υποβιβαζεται ενας ανθρωπος σε ανταλλακτικο ουτε γινεται τιποτα στο πτωμα του νεκρου συνανθρωπου… Σου εχει τυχει να βλεπεις ανθρωπο και πολλες φορες παιδια να πεθαινουν στα χερια σου επειδη πολλοι ενω εχουν την δυνατοτητα να δωσουν οργανα και να βοηθησουν δεν το κανουν πολλες φορες ακομα και απο εγωισμο?? Σου εχει τυχει δικος σου ανθρωπος να εχει αναγκη απο καποιο οργανο?? Εμενα το δευτερο δεν μου εχει τυχει ευτυχως αλλα το πρωτο μου εχει τυχει πολλες φορες λογω επαγγελματος και επισης εχω ερθει αντιμετωπη με πολλους ανθρωπους στην δευτερη κατασταση.. Και σε αυτες τις περιπτωσεις δεν μπορεις να κανεις τιποτα. Ενω αν υπηρχε αλλη νοοτροπια στους πολιτες αυτης της χωρας ποου θελουμε να λεγομαστε και πολιτισμενοι και ευρωπαιοι πολλοι συνανθρωποι μας θα ειχαν σωθει και θα ηταν διπλα μας σημερα..

   • Ο/Η Dimitris λέει:

    Αφου ρε μεγάλε θα έχεις πεθάνει, ποιο σεβασμό και αξιοπρέπεια και παπαριές μας λες προς τον συνάνθρωπο? Αφού θα έχεις αποδημήσει προς τους ουρανούς, τι σε πειράζει να σωθεί κάποιος αλλος απο σένα, αν είχες καναν αδερφό που να χρειαζόταν όργανο η κανα συγγενή θα σου λεγα εγώ αν συμφωνείς με το νομοσχέδιο. Όχι απλά μικρόψυχος, σκατόψυχος είσαι γιατί αυτα που σε ανησυχούν δε συγκρίνονται με τις ζωες που θα σωθούν

  • Ο/Η spyros tm λέει:

   Δεν σε μποδιζει κανεις να γινεις δωρητης και τωρα!Γιατι δεν το κανεις?
   Προσωπικα πιστευω οτι έχεις δικιο σε ενα ιδανικο κοσμο.Αλλα δεν ζουμε σε ιδανικο κοσμο
   Προτεινω να προσβαλουμε τον νομο στο συμβούλιο Επικρατείας .Ειναι αντισυνταγματικό

  • Ο/Η antifasistas λέει:

   ρε Μηνά δε μας χέζεις; Μήπως είσαι γιατρός; ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ!

  • Ο/Η AlexS λέει:

   Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

 10. Ο/Η Denis Vaden λέει:

  Πλέον θα είμαστε «ανταλλακτικά» στην διάθεση τών πλουσίων. Αν έχει κάποιος (ο ίδιος, το παιδί του, η αδελφή του, ο φίλος ή φίλη του) καταλήξει στο νοσοκομείο, ο μιλημένος ιατρός, απλώς θα παραλείψει νά προσφέρει τήν δέουσα φροντίδα, θα επέλθει θάνατος και …τσούπ, αμέσως θα είναι διαθέσιμα τα «ανταλλακτικά για τον λεφτά που τα παρήγγειλε και έταξε μεγάλη αμοιβή!

  Πρέπει νά ΄μαστε εξαιρετικά ανόητοι αν εμπιστευόμαστε τούς πολιτικούς και τις προθέσεις τους, τούς ίδιους πολιτικούς που οδήγησαν τήν χώρα στο «μνημόνιο» (μάλλον μνημόσυνο θά ‘πρεπε νά λέγεται) και που με μεγάλη επιμέλεια κάνουν πάντα το αντίθετο από αυτό που δηλώνουν και, παρ’ όλα αυτά, εμείς τα αμετανόητα μωρόπιστα καλόπιστα κορόιδα τούς …ψηφίζουμε, ακόμα και δια τής «αποχής» μας….

  Όποιος θέλει νά εκθέσει εαυτόν σε κίνδυνο ανταλλακτικοποίησης ας το κάνει με δήλωσή του. Όχι το αντίστροφο. Πρέπει κάπου νά πούμε και ένα «όχι», αλλιώς μαύρο φίδι θά μάς φάει… Κι αν φάει εμάς, έχει καλώς… Αν πρόκειται για το παιδί μας που από μία ζαλάδα κατέληξε στο νοσοκομείο και μετά λάβαμε «θερμά ευχαριστήρια» που «σώθηκε μία ανθρώπινη ζωή», τότε, θα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο και, πιστέψτε με, μάλλον θα τον σπάσουμε, τόσο σκληρό που είναι… Τόσα αίτια θανάτου αφήνει ανεξέλεγκτα η κυβέρνηση τής απάτης (προβολή τού καπνίσματος ως συνήθειας από κινηματογράφο και τηλεόραση, ανθυγιεινά έως δηλητηριώδη τρόφιμα, καθιστική ζωή, παχυσαρκία, άγχος), τούς μάρανε το θέμα τής διάθεσης οργάνων προς μεταμόσχευση, κάτι που αφορά μία ελάχιστη μερίδα ανθρώπων και που ως λήπτες θά ΄ναι ισοβίως καταδικασμένη στο νά παίρνουν ανοσοανασταλτικά. Ίσως και νά κολλήσουν και κάποιον άγνωστο ιό για τον οποίον δεν έχει το σώμα τους τα αντισώματα τού δότη…

  • Ο/Η ΝΙΚΟΣ λέει:

   Λυπαμαι VADEN που στο λεω,αλλα καλη ειναι η δημοκρατια και ο καθενας να εχει δικαιωμα
   ελευθερης εκφρασης,αλλα οταν ειναι παντελως,μα παντελως ασχετος καλλιτερο ειναι να
   σωπαινει.
   Αν ποτε αποφασισεις να μαθεις καποια πραγματα για συνανθρωπους σου «ληπτες»,»ελαχι-
   στη μεριδα ανθρωπων»κλπ τοτε ζητησε μου να σε καθογησω που να απευθυνθεις.
   Λυπαμαι που υπαρχουν συμπολιτες μου που οχι μονο σκεφτονται ετσι,αλλα δημοσιοποιουν τις σκεψεις τους χωρις να γνωριζουν τιποτα για το θεμα που μιλανε.

   • Ο/Η ektoras49 λέει:

    Νίκο θα συμφωνούσες ότι θα ήταν σωστό να υπήρχαν άφθονοι δωρητές οργάνων. Όμως δωρητές ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και όχι δωρητές με το «έτσι θέλω». Το να δώρίσεις τα όργανά σου είναι θέμα ατομικής βούλησης και δεν είναι θέμα κανενός νόμου. Σε κοινωνία ελευθέρων πολιτών δεν θα διενοείτο κανείς νομοθέτης να σκεφτεί «υποχρεωτική δωρεά δια νόμου». Οι νομοθέτες μας, για μιά ακόμη φορά αντιμετωπίζουν τους Έλληνες πολίτες σαν ζώα.

    Υ.Γ. Προσωπικώς είμαι υπέρ του να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων. Όμως είμαι επίσης και κατά όλων των νομοθετικών μέτρων που δεν απευθύνονται σε πολίτες αλλά σε υποζύγια.

 11. Ο/Η Dimitris λέει:

  Και εγώ εικάζω ότι θέλετε να μου αφήσετε στη διαθήκη σας τις περιουσίες σας. Αν πεθάνετε πριν από εμένα, θα έρθω να σας τις πάρω. Όσοι διαφωνείτε με αυτό, δεν έχετε παρά να το δηλώσετε, ευχαριστώ…

 12. Ο/Η ιφι λέει:

  Καμια εμπιστοσυνη σ ‘αυτους τους πολιτικους που καταφεραν να βυθισουν μια χωρα στην χρεωκοπια με τις ρεμουλες τους! Που μας κατακλεψαν μας καταχρεωσαν και μας πινουν το αιμα καθημερινα με μπουρι!
  Παραδεισος των μεταμοσχευσεων θα γινει η Ελλαδα! Ιατρικο μεταμοσχευτικο τουρισμο μας ετοιμαζουν.
  Σε ποια αλλη χωρα ισχυει αυτο το μετρο ρε παιδια;; Γιατι αν ειναι μονο πρωτια για την Ελλαδα αστα και κλαφτα!!!!
  Εδω ισχυει το »φοβου τους Δαναους και δωρα φεροντας»
  Λυπαμαι αλλα δεν θα παρω!
  Αυτοι εχουν μαθει στην ατακα »ο θανατος σου η ζωη μου»
  Ποιος μου λεει εμενα πως δεν ειναι μερος της εξοφλησης του μνημονιου κι αυτο και πως τα οργανα μας δεν θα πηγαινουν για εξαγωγη στους δανειοδοτες μας;;
  Ρε παρτε το χαμπαρι φαρμες ανθρωπινων δοτων οργανων θα μας κανουν και με λοβοτομη οπως στις Νοτιοαμερικανικες χωρες!
  Το περιτυλιγμα ειναι ωραιο ομως μεσα δεν εχει καραμελα. Ξυπνηστε ραγιαδες!!!!!!!!!!!
  Ειχα σκοπο να γινω δοτρια με την θεληση μου αλλα το »παιρνω τωρα αλλοιως»
  Και στην λιστα να μαι πως δεν θελω να γινω δοτρια θα μπορω να τους το πω οταν θα μαι αναισθητη;;; Ε ρε πως »μασαμε» οι Ελληνες! Φλεβα φιλοτιμου πανε να χτυπησουνε παλι οι αετονυχιδες….τα λαμογια!
  Βλεπεις δεν εχουνε απο που να τ αρπαξουνε πια.
  Πριν λιγα χρονια πρωθυπουργος γειτονικης χωρας φεροτανε μπλεγμενος με οργανα ανθρωπων προς κλινικες τις Ιταλιας. Δυστυχως! Για ψαξτε το λιγο ! Σε Ιταλικες εφημεριδες!
  Και πολιτικοι της Ιταλιας επισης. Ο εισαγγελεας ο Ιταλος που ερευνουσε την υποθεση…ξαφνικα παραιτηθηκε και η υποθεση εκλεισε. 140 κλινικες στην περιοχη του Laccio εμπλεκονταν σε παρανομα transplant of human organs!
  Καλο το χρυσοχαρτο αλλα ψαξτε το και αλλοιως.
  Soooooory αλλα εμενα το εξαναγκαστικο δεν μου παει!!!!!!!!!
  Και μην ξεχνατε πως κανεις τελικα δεν πεθαινει αν δεν ελθει η ωρα του.
  Υπαρχουν ανθρωποι που συνηλθαν απο κωμα χρονια μετα.
  Και βεβαια και τα »ιατρικα λαθη»!
  Αντι αυτου δεν φτιαχνουν καλλιτερους δρομους να μην σκοτωνονται οι ανθρωποι απο τις κακοτεχνιες;;
  Ουαι Φαρισαιοι και υποκριτες. Δεν ειμαι θρησκα αλλα αυτο παει πολυ καλα εδω.
  Ας κοιταξουν και τα νοσοκομεια που δεν εχουν τα χρειωδη για να λειτουργησουν και »φευγουν» οι ανθρωποι τζαμπα και βερεσε!
  Καλα τα λες Denis Vaden ανταλλακτικα θα γινουμε…… ξυπνατε ραγιαδες ξυπνατε ωρε……..

  • Ο/Η spyros tm λέει:

   εχεις χιλια δικαια.ΟΙ πολιτικοι αυτοί που μας καταντησαν οτι μας εχουνα καταντησει θελουν τωρα να μας εξανδραποδίσουν και να μας κανουν ανταλλακτικά! Απορώ η εκλησίες γιατι δεν διαμαρτύρονται?
   Ας βγουμε στους δρομους ειναι πιο βασικο απο ολα τα άλλα , αν στερηθούμε το δικαίωμα στην ζωή ,δεν εχουμε κατι αλλο να υπερασπστούμε!
   Ντροπή τους που το πρότειναν! Όποιος θέλει καλά θα κάνει να γινει δωρητής οργανων είναι πολυ ευγενικό, αλλα οχι με το ζόρι.Ελεος πια!

  • Ο/Η Claire λέει:

   Ακριβώς !!!! Ας κοιτάξουν να σουλουπώσουν το ιατρικό σύστημα (που πάνε άδικα οι άνθρωποι), ας πατάξουν τη ρεμούλα και το φακελάκι και ας φτιάξουν ασφαλείς δρόμους να μη σκοτώνεται ο κοσμάκης άδικα πρώτα ……

 13. Ο/Η ping λέει:

  επειδή όλοι μιλάτε , αλλα δεν έχετε ιδέα για τι πράγμα ακριβώς μιλάτε , καλο θα ήταν να μάθετε μερικά πράγματα σχετικά , και όχι να λέει ο κάθε ένα ότι αρλουμπα το κατεβαίνει στο κεφάλι

 14. Ο/Η George λέει:

  Ελα Mr/Ms Ping για πες σε εμας που δεν ξερουμε να μαθουμε

 15. Ο/Η eliza λέει:

  Μπορεί να μην μας αρέσει το μέτρο αλλά η αδιαφορία και ο ατομισμός μας κατέληξε εκεί που θα έπρεπε να είχαμε κάνει και χωρίς πίεση. Όλη μου η οικογένεια είναι δότες εδώ και χρόνια. Η ανάγκη παραμένει μεγάλη. Υπήρξα μάρτυρας ενός 9χρονου αγοριού που πέθανε επειδή δεν μπορούσε να βρεθεί δότης καρδιάς. Έστω και αν δεν μας αρέσει το «αποφασίζουμε και διατάσουμε» ας εξετάσουμε το καλό που μπορεί να βγει από αυτό και όχι αμέσως να μπαίνουμε στην αντίδραση. Είναι σίγουρο ότι θα μπουν παράμετροι για τη διατήρηση της ποιότητας και αποφυγή της κερδοσκοπίας. Αν όχι στο χέρι μας είναι να την απαιτήσουμε. Φτάνει πια η γκρίνια και οι δικαιολογίες. Ας δράσουμε. Ψηφίζω ΝΑΙ στο νέο μέτρο αλλά με όρους.

  • Ο/Η Στάθης λέει:

   Είναι σίγουρο ότι θα μπουν παράμετροι για τη διατήρηση της ποιότητας και αποφυγή της κερδοσκοπίας. Αν όχι στο χέρι μας είναι να την απαιτήσουμε

   Εδώ γελάνε…….

   Ναι είμαι εθελοντής δωρητής,
   ναι είμαι εθελοντής αιμοδότης,
   επειδή γουστάρω να προσφέρω
   και όχι επειδή γουστάρει ο κάθε τσόγλανος υπουργός
   που δεν ξεχωρίζει την ασπιρίνη από το υπόθετο…….

  • Ο/Η Γιώργος λέει:

   Και ποιος θα φροντίσει να εφαρμοστούν οι όροι;
   Εδώ απλά πάνε να νομιμοποιήσουν αυτό που γίνεται ήδη παράνομα.
   Με το αποφασίζουμε και διατάζουμε δεν βγαίνει ποτέ τίποτα καλό. Κάποια αναγκαία πράγματα μπορεί να γίνουν αλλά το κόστος είναι μεγάλο. Αν πιστεύουν σε αυτό το μέτρο οι νομοθέτες μας, ας φροντίσουν να εξοπλίσουν τα νοσοκομεία με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό για να εκμεταλλευτούν και να δώσουν ουσία στην ουσιαστική προσφορά των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ δωρητών που τα όργανά τους τα τρώνε τα σκουλήκια επειδή όταν έρθει η ώρα τους, κανείς δεν ξέρει ότι είναι δωρητές αλλά και να το μάθουν δεν μπορούν να κάνουν και πολλά.
   Νισάφι πια με τις φανφάρες.

  • Ο/Η Sofia λέει:

   Ποσο δικαιο εχεις. Μακαρι να σκεφτονταν ολοι ετσι και οχι να λενε αμεσως οχι σε κατι μονο και μονο γιατι το ειπε μια κυβερνηση που εχει κανει ολα τα υπολοιπα σκατα..

  • Ο/Η ektoras49 λέει:

   ο όρος είναι ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. Να γίνουμε εθελοντίκά δωρητές. Τίποτε άλλο. Μα τίποτε.

 16. Ο/Η Nikos λέει:

  Εγώ λέω τώρα με την κρίση όποιος πεθαίνει και δεν έχει κάνει διαθήκη η περιουσία του να πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους….. τι λέτε;

  Αν είναι να πάρουμε τα όργανα για καλό σκοπό, έ… δεν παίρνουμε και την περιουσία τους…. που θα το καταλάβουν αφού θα έχουν πεθάνει….

  Μην το γελάτε καθόλου, μελέτα το και έρχεται….!!! 🙂

 17. Ο/Η Българин λέει:

  Το ίδιο ισχύει και στην Βουλγαρία, μόνο που εκεί ο νομοθέτης προέβλεψε να συμπεριλάβει την δήλωση άρνησης στην τελευταία σελίδα του ατομικού βιβλιάριου υγείας, το οποίο είναι ίδιο για όλους τους πολίτες. Αν θέλεις το υπογράφεις και πριν σε σφάξουν είναι υποχρεωμένοι να το ελέγξουν, αλλιώς θα έχουν προβλήματα με την δικαιοσύνη.

 18. Ο/Η Vasilis λέει:

  Ας σταματήσουμε την γκρίνια. Το μέτρο είναι σωστό. Η elisa έχει δίκιο. Δεν θα χρειαζόταν εάν όλοι κάναμε το καθήκον μας. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ. Πάντα εμείς οι ΕΛΗΝΑΡΕΣ έχουμε μια δικαιολογία για ΟΛΑ. Οι άλλοι μας φταίνε και ποτέ εμείς. Την ώρα που εμείς καθόμαστε στον καναπέ μας και βλέπουμε τα σκουπίδια που μας σερβίρουν κάποιοι αλτρουιστές συμπολίτες μας δίνουν την ζωή τους βοηθώντας δύστυχα πλάσματα στην Αφρική
  Εσύ Ναταλία μου σιγά μην είχες σκοπό να γίνεις δότρια. Μόλις βρισκόσουν μόνο στην ανάγκη για μόσχευμα (εύχομαι να μην το χρειαστείς) τότε θα το ξαναθυμίσουν.
  Τέλος όλα τα σχόλια είναι δεκτά σχετικά με την διαφθορά και την ανοργανωσιά που υπάρχει άλλα είναι στο χέρι μας να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Έχουμε καταντήσει τη χώρα ένα απέραντο υπνωτήριο και όταν κάποιος διακόπτει το ατελείωτο ροχαλητό μας γυρίζουμε από το άλλο πλευρό βάζουμε τις φωνές και συνεχίζουμε τον ύπνο μας.
  Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μεμψιμοιρούν, είναι σε εγρήγορση δεν ισοπεδώνουν τα πάντα, δεν τους πιάνουν στον ύπνο, έχουν κριτική σκέψη, είναι ΆΝΘΡΩΠΟΙ πάνω από όλα. Ας προσπαθήσουμε να μάθουμε από αυτούς.
  Να διορθωθούμε ως κοινωνία. Όχι να παραδεχθούμε την διαφθορά μας και να μην αφήνουμε τίποτα καλό να μας συμβεί.
  ΝΑΙ στο νομοσχέδιο εξ άλλου στη Γαλλία ισχύει από χρόνια. Είναι το ελάχιστο που μπορώ επί τέλους να κάνω.

  • Ο/Η Γιώργος λέει:

   Αν θες να το κάνεις, κάντο. Τι περιμένεις;
   Δεν έχεις όμως το δικαίωμα να το επιβάλεις. Αν πιστεύεις σε κάτι μίλα για αυτό σε άλλους και άφησε τους να σε πιστέψουν, δεν μπορείς όμως να τους το επιβάλεις.
   Ποιος σου είπε ότι είναι καθήκον μου να σου προσφέρω τα όργανά μου έστω μια τρίχα από τα μαλλιά μου. Κανένα καθήκον δεν έχω και για αυτό άλλωστε είναι τόσο σημαντική η ΠΡΟΣΦΟΡΑ των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ.
   Αν η πολιτεία δεν θέλει να θυμόμαστε την δωρεά οργάνων μόνο όταν την έχουμε ανάγκη, ας φρόντιζε να μας ενημερώσει αλλά και να φτιάξει τις υποδομές. Δίνουν ένα σωρό χρήματα σε βλακείες και σε αυτά που έχει σημασία δεν δίνουν φράγκο. Ποιος μετέτρεψε την χώρα σε ένα απέραντο υπνωτήριο;
   Ποιος θέλει να τη μετατρέψει σε ένα απέραντο σφαγείο;
   Θα το επιτρέψουμε;
   Αν θέλω να γίνω δότης θα γίνω. Αν θέλω να γίνω δότης θα το πω στους οικείους μου να δωρίσουν τα όργανα μου όταν έρθει η ώρα. Δεν θα αφήσω την ζωή μου έρμαιο στα χέρια ενός ΧΑΣΑΠΗ (γιατρού).

   • Ο/Η ANNA λέει:

    συμφωνω με τα οσα γραφει ο Γιωργος. δεν μπορει η οποιαδηποτε εξουσια να σου επιβαλλει με το ζορι να χρησιμοποιησουν οι αλλοι το σωμα σου οπως αυτοι επιθυμουν. αν καποιος θελει να το ειναι δωρητης μπραβο του και συγχαρητήρια. ειναι ομως και δικαιωμα του να μην θελει να δωρησει ουτε μια τριχα απο το κεφαλι του. γιατι του στερουμαι αυτο το δικαιωμα και τον κατηγορουμε????

  • Ο/Η Μυρσινη λέει:

   Συμφωνω !!!

  • Ο/Η marpoly λέει:

   Σωστός!
   Ο Έλληνας έχει μια φοβία. Να μη πιαστεί κορόϊδο ο εαυτούλης του. Πρέπει να κλέψει πρώτος πριν τον κλέψουν οι άλλοι, να δωροκηθεί να έχει γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, να διορισθεί να έχει το κεφάλι του ήσυχο, να διαφυλάξει τα όργανα του μην του τα πάρουν άλλοι σαν κι αυτόν. Να κάνει τούτο και τ’ αλλο σαν άτομο.
   Απότέλεσμα; Να είναι ο Νο 1 Μαλάκας (ελληνική λέξη, παγκοσίως γνωστή και τον χαρακτηρίζει) της Ευρώπης. Μετά του φταίνε οι άλλοι βάρβαροι της Ευρώπης που όταν εμείς φτιάχναμε Παρθενώνες αυτοί κοιμούνταν σε σπηλιές (τρομάρα μας)

 19. Ο/Η Ναταλία λέει:

  Βασίλη αυτή είναι η άποψή σου και είναι σεβαστή. Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που η μητέρα μου είναι δότρια οργάνων οπότε έχω μία άλλη παιδία όσο αφορά αυτό το θέμα. Άλλο όμως ανθρωπιά και και σεβασμός στον άνθρωπο και άλλο καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων. Αν καταλάβαινες την διαφορά, ίσως τότε να μην έλεγες αυτά. ¨

  • Ο/Η ΝΙΚΟΣ λέει:

   Μαλλον Ναταλια δεν ειχες ποτε προθεση να γινεις δοτης οργανων.Οι αλλες «απολιτιστες»
   Ευρωπαικες χωρες που εχουν ενταξει στην νομοθεσια τους την υποχρωτικη δωρεα οργα-
   νων εδω και δεκαετιες κατι περισσοτερο ξερουν.
   Ενας συμπολιτης μας που κανει αιμμοκαθαρση στοιχιζει στο κρατος (ΙΚΑ κλπ) περιπου
   40,000 ευρω/χρονο.Ενας μεταμοσχευμενος τον πρωτο χρονο,μαζι με τα εξοδα της μετα-
   μοσχευσης,στοιχιζει 50,000.Απο τον 3ο χρονο το ετησιο κοστος ειναι περιπου 5,000 ευρω.
   Δεν νομιζεις οτι αξιζει τον κοπο και να μην υποφερει ενας συνανθρωπος μας και να κανου-
   με οικονομια την δαπανη για περιπου 15,000 αιμμοκαθερομενους (600,000,000 ετησιως).
   Συνηθως οι πρωτες σκεψεις ειναι προιοντα συναισθηματισμου.Σε παρακαλω να το ξανα-
   σκεφτεις πιο ψυχραιμα και να γινεις οχι μονο δοτρια αλλα και υπερμαχος της δωρεας.

   • Ο/Η Γιώργος λέει:

    Μην λέμε βλακείες τώρα.
    Κανείς δεν το έχει στην νομοθεσία του όπως λες. Πετάμε μια αρλούμπα και περιμένουμε να το πιστέψουν. Αν είναι έτσι γιατί έχουν τεράστιες λίστες αναμονής;
    Αφού έχουν τόση μεγάλη προσφορά γιατί οι έλληνες που πάνε στο εξωτερικό περιμένουν χρόνια για ένα μόσχευμα;

    Καλό είναι να το σκεφτείς εσύ το θέμα. Όταν είναι υποχρεωτικό δεν είναι δωρεά. Είναι σφαγή.

   • Ο/Η Ναταλία λέει:

    ΝΙΚΟ, ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ), ΝΟΜΙΖΩ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΣΟΥΝ.
    ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕ!!!!!!

 20. Ο/Η νικ λέει:

  το σωμα μου ειναι δικό μου και δεν μπορεί κανενα κράτος να το πάρει χωρίς να το θέλω.
  Οι ναζιστικές μέθοδοι αποδοκιμάστηκαν πριν 60 χρόνια από τους λαούς της δύσης.

  Ζούμε σε εποχές φασισμού και δικτακτορίας όπου παραβιάζονται θεμελιώδη δημοκρατικά μας δικαιώματα

  Κάθε πολίτης οφείλει να αντισταθεί σε γκαιμπελίστικες φασιστικές πρακτικές που
  εφαρμόζονται από σοσιαλιστικά κομματα με σκοπό την υποδούλωση κάθε ελεύθερης βούλησης. Ειναι είται η ειρωνία της δυναμικής της εξελιξης της κοινωνίας, είτε ενα καλά προμελετημένο σχέδιο που τέτοια φασιστικά νομοθετήματα τα φέρνει το παλαιο σοσιαλιστικό κόμμα του ανδρέα παπανδρέου.
  Ο σκληρός φασισμός του πασοκ πρέπει να βρεί αντίσταση από κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο έλληνα όσο εξωραισμένος και ναναι αυτός.
  Πάνω από όλα το σύνταγμα και οι αρχές της ελευθερίας του ατόμου

  • Ο/Η nikoula96 λέει:

   Συμφωνώ με τον νικ. Το σώμα μου μου ανήκει . Το λιγότερο που μου έχει απομείνει είναι αυτό. Το να με αφήνουν να έχω την επιλογή αν θα το κάνω ή όχι θα το δεχτώ πολύ ευχαρίστως, το να με υποχρεώσουν όμως θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω. Όσον αφορά αυτό που λες Vasilis , στη Γαλλία υπάρχουν και άλλα νομοσχέδια που ισχύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αλλά επειδή είμαστε Ελλάδα αυτό που ισχύει και έχει αποδειχθεί πάρα πολλές φορές είναι ότι προτεραιότητα δίδεται πάντα σε ότι σχετίζεται με το Βωμό του χρήματος. Και δεν νομίζω να το κάνουν γιατί είναι πονόψυχοι που χάνονται ζωές λόγω έλλειψης οργάνων. Αναφέρθηκε παραπάνω κάπου ότι το θέμα είναι σοβαρό . Το γνωρίζουμε αυτό πάρα πολύ καλά και όλοι ευχόμαστε να μη φύγουμε από τη ζωή λόγω μη δυνατότητας εύρεσης οργάνου για μεταμόσχευση. Το θέμα είναι όμως ότι αφού φτιάχνονται τόσοι οργανισμοί με υποκαταστήματα δημοσίου , τα οποία τόσα χρόνια εμείς ούτε καν ξέραμε την ύπαρξη τους απλά φαινόντουσαν στα χαρτιά μαζί με εκατοντάδες δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτά και τους πληρώνουμε εμείς… ας κάνουν οργανισμό ενημέρωσης και να πηγαίνουν απο πόλη σε πόλη για ενημερώσεις ή και ακόμη κάθε πολή να έχει τον αντίστοιχο οργανισμό ενημερωσης και πού ευχαρίστως να τον πληρώνω. Και αν το θέλουν ακόμη πιο σωστό ας καλλιεργηθεί αυτή η νοοτροπία μέσα από τα σχολεία.Ώστε οι επόμενες γενιές να είναι πιο ενημερωμένες , αλλά και πάλι με την απόφαση αν θέλουν να γίνουν δότες και ΟΧΙ ΑΝ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΝ ΖΩΗ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΟΥΝ!!! Και πάρα πολλά άλλα θα ήθελα να γράψω αλλά ήδη έγινα κουραστική. Άλλη φορά θα σας αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία με την φύλαξη βλαστοκυττάρων του παιδιού μου (για να έρθει να συμπληρώσει την ανεξέλεγκτη κατάσταση εκμετάλλευσης από τους γιατρούς, )

   Είπες Vasilis τα εξής : «Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μεμψιμοιρούν, είναι σε εγρήγορση δεν ισοπεδώνουν τα πάντα, δεν τους πιάνουν στον ύπνο, έχουν κριτική σκέψη, είναι ΆΝΘΡΩΠΟΙ πάνω από όλα. Ας προσπαθήσουμε να μάθουμε από αυτούς.
   Να διορθωθούμε ως κοινωνία. Όχι να παραδεχθούμε την διαφθορά μας και να μην αφήνουμε τίποτα καλό να μας συμβεί.»

   Η διαφθορά πάντα υπήρχε και θα υπάρχει. Η κοινωνία (στην οποία ανήκεις και εσύ και εγώ) για το πώς είναι σωστό ή όχι να διορθωθεί είναι καθαρά θέμα υποκειμενικό τελικά.

   Εγώ λέω όχι σε νομοσχέδιο , λέω όμως ναι στην ενημέρωση μέχρι και στο πιο απόμακρο χωριό μέχρι και στη γιαγούλα 90 ετων!!!!!!

   • Ο/Η Ναταλία λέει:

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ, ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΑ.
    ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩΡΙΣΩ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ, ΟΤΑΝ ΓΕΝΝΗΣΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ. ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΑΜΕ ΕΜΕΙΣ.
    ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΜΕ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ…

  • Ο/Η spyros tm λέει:

   Α΄ Μπραβο σου

 21. Να είστε ΕΥΤΥΧΕΙΣ που σήμερα πληροφορείστε επισήμως κάτι που γίνεται εδώ και 40 χρόνια στην ΕΛΛΑΔΑ:

  1. Εν Ελλάδι από το 1978 με το ν. 821/13-14.10.78 (ΦΕΚ Α’ 173) “Περί αφαιρέσεων και μεταμοσχεύσεων βιολογικών ουσιών ανθρωπίνης προελεύσεως” άρχισαν δειλά-δειλά τα πρώτα βήματα αυτής της “επιστημονικής εκστρατείας”, με την εισαγωγή στη νομοθεσία μας της έννοιας του “εγκεφαλικού θανάτου”. Το Γενετικό υλικό των χαρακτηριζομένων «εγκεφαλικώς νεκρών», ήτο εις την διάθεσιν των αρμοδίων ιατρών χωρίς την συγκατάθεση κανενός, αρκεί να πιστοποιούσαν 3 γιατρείς τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ασθενούς!..
  Για περαιτέρω αφαιρέσεις χρειαζόταν όμως και η “εισαγγελική παρέμβαση”, όπου εκρίνετο αναγκαίο.

  2. Από το 1983 με το ν. 1383/5.8.83 (ΦΕΚ Α’ 106), ο οποίος ίσχυσε μέχρι τον Αύγουστο του 1999, τα βήματα ελευθερώθησαν πλήρως και οι γιατροί μπορούσαν να προβαίνουν εις οιανδήποτε αφαίρεση καλυπτόμενοι απόλυτα. Αρκούσε, λοιπόν, “τρεις εξ αυτών” (αναισθησιολόγος, χειρουργός και θεράπων) να διαπίστωναν τον “εγκεφαλικό θάνατο” του ασθενούς και χωρίς καμμίαν άδειαν του ιδίου του ασθενούς, ο οποίος ευρίσκετο εις “νόμιμον απαγόρευσιν”, ή οιουδήποτε συγγενή του με την “opting out” συγκατάθεση (κρατική παρέμβαση), να προβαίνουν εις το “θεάρεστον έργον” της σωτηρίας άλλων ατόμων!.. Η ιατροδικαστική εξέταση επετρέπετο να γίνεται απ’ ευθείας στα νοσοκομεία από “παθολογοανατόμο” ιατρό, κατόπιν εισαγγελικής εντολής!..
  Ακόμη και με τον νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα… οι «ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΙΑΤΡΟΙ» καταφέρνουν δια της «ΠΛΑΓΙΑΣ ΟΔΟΥ» να εξακολουθούν να εργάζονται και να επιδίδονται εις το έργον των μεταμοσχεύσεων!.. αποκρύπτοντας τους πραγματικούς δολοφόνους που τους έφεραν στο Χειρουργείο τους την «πραμάτεια»!..

  Το θέμα αυτό, δηλαδή τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΟ, το μελετώ εδώ και 10 χρόνια από την στιγμή που ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ EUROPOL, ο οποίος «ΧΑΙΡΕΙ» ΑΣΥΛΙΩΝ!.. δολοφόνησε «πισώπλατα» δια πυροβόλου όπλου τον ΕΡΜΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, και διά 2ας σφαίρας «χαριστικής βολής» εις την κεφαλήν, ο οποίος κατέστη δότης, ερήμην της οικογενείας του!.. και μέχρι σήμερα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ «κωφεύει και εθελοτυφλεί»!..
  Βλέπε ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ ΛΗΜΕΡΙ της ΣΟΦΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΔΗ-ΒΟΓΙΑΤΖΗ
  http://tolimeri.blogspot.com/2008/12/blog-post_3784.html
  και επειδή το θέμα θέλει ευρυτέρας ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ!.. επιφυλάσσομαι να αναφερθώ σύντομα εις την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΙ
  http://www.metarrythmisis.gr

 22. Ο/Η Chrys λέει:

  Ψηφίζω κι εγώ ΝΑΙ και συμφωνώ απόλυτα με Eliza & Vasili !!!

 23. «H δική μου Φιλοσοφία:
  Ναί δεν αξίζει να σε τρώνε τα «σκουλήκια» όταν μπορείς να σώσεις άλλους 10!..
  Να σου δώσω την ΨΥΧΗ μου και το ΣΩΜΑ μου αλλά ΟΧΙ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ!.. πριν την ΩΡΑ ΜΟΥ!..
  Και εν πας περιπτώσει… μπράβο σου Γιατρουδάκο… έσωσες άλλους 10… δώσε στον Εισαγγελέα τον ΔΟΛΟΦΟΝΟ… και Επιτέλους Εισαγγελέα σου έδωσαν τον ΔΡΑΣΤΗ κάνε και σύ το ΚΑΘΗΚΟΝ σου… και επιτέλους ΔΙΚΗΓΟΡΕ… σου κατήγγειλαν το γεγονός με ΑΠΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ… κάνε και εσύ το ΚΑΘΗΚΟΝ σου!..
  Όμως οι κώδικες της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ και της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ προς χάριν του «ΔΗΘΕΝ» ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ των «ΚΡΑΤΟΥΝΤΩΝ» δεν σας επιτρέπουν!.. και γι’ αυτό δεν ΞΕΦΕΥΓΕΤΕ… της άθλιας μοίρας να υφίστασθε και σεις και τα παιδιά σας τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ των πράξεων και των αμελειών σας!..
  Στην πορεία του χρόνου γίνεσθε και σεις τα θύματα αυτών των τέλεια ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ!..

 24. ΓΙΑΤΙ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΩΛΗΣΗ;
  ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟΙ!..
  «ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΣΟΥ
  για να ΖΗΣΕΙΣ καλύτερα; Μπορείς να το κάνεις!..
  Μόνο μάθε πόσο πάει στην ΑΓΟΡΑ και ενημερώσου για τις τιμές από τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΙΣΤΩΝ και ΟΡΓΑΝΩΝ!..
  Τους κορόϊδεψαν τους Ινδούς στην αρχή και τους τα έπαιρναν φτηνά… Οι άνθρωποι όμως εκεί τώρα ξέρουν πόσο ΑΞΙΖΕΙ το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ!.. κάτι που εδώ στην Ελλάδα το ήξεραν τουλάχιστον από το 1901… Βλέπε Ημερολόγιο (περιοδικό) του ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΦΟΥΣΤΑΝΟΥ, το οποίο ευρίσκεται εις την Βιβλιοθήκη της Σύρου!..

 25. Ο/Η freepeoplenow λέει:

  Σας ενημερώνουμε ότι έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο
  κείμενο κατά της “εικαζόμενης συναίνεσης” και
  μαζεύονται υπογραφές με αποδέκτη τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
  Η διεύθυνση είναι:
  http://www.gopetition.com/petition/44428.html

 26. Ο/Η ALEX λέει:

  ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ……..ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΣΩΣΟΥΝ……..ΑΝ ΔΕ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΜΒΑΤΟ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ .
  ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΟΛΟΙ ΖΟΥΜΕ …..ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΝ

  ΦΙΛΙΚΑ

  ΑΛΕΞ

 27. Ο/Η xristos λέει:

  KALA KANOUNE.TI NA TA KANOUME AFOU THA XEI PETHANEI TO FYSIKO SWMA?EIMASTE SOVAROI???AS SWTHOUN PERISSOTEROI ANTHRWPOI APTO NA KRATAME ASKOPA TIS ZWES POLLWN STA PSOFIA MAS TOTE PTWMATA.GN,XRISTOS

 28. Ο/Η Μυρσινη λέει:

  Διαβασα τα παραπανω σχολια και απλα λυπαμαι και ντρεπομαι για τις αποψεις και τα πιστευω ορισμενων ανθρωπων, ενα μονο θα πω σε οσους ειναι αντιθετοι με αυτο το νομοσχεδιο, να μην βρεθουν ποτε σε μια λιστα νοσοκομειο περιμενοντας υπομονετικα μερες, μηνες, χρονια για ενα μοσχευμα, και σπαταλοντας την ζωη την δικη τους αλλα και των οικειων τους επειδη καποιοι απο εσας απο τους καναπεδες των σπιτιων σας που δεν εχε ιδεα το τι γινεται στα νοσοκομεια απο λιστες αναμονης, ποσα παιδακια αυτη την στιγμη αργοπεθαινουν σε ενα δωματιο νοσοκομειου επειδη καποιοι θεοφοβουμενοι δεν θελουν μετα θανατον να πειραχτει το σωμα τους λες και αν το βαλουν αθικτο μεσα σε ενα ταφο θα κερδισουν κατι, ειμαι υπερ του νομου και περιμενω με αγωνια το νομο για την καυση νεκρων, Κοιταξτε να ειστε σωστοι οσο ζειτε και το τι θα γινει μετα θανατον ουτε σας αφορα ουτε ειναι στο χερι σας. Καλη σας ημερα!

  • Ο/Η Ελένη λέει:

   Παρόλο που έχω ενστάσεις με το νομοσχέδιο συμφωνώ με την Μυρσίνη. Τι τρέμετε όλοι για το μετά θάνατον. Μάλλον δεν έχετε χαρεί σε αυτή τη ζωή και ελπίζετε για τη μετά θάνατον. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν και τι είναι η μεταμόσχευση. Ποια είναι η ποιότητα ζωής των μεταμοσχευμένων νεφροπαθών αντί των αιμοκαθαρόμενων και έχουν και άποψη για τέτοιου είδους θέματα. Να γιατί η λίστα αναμονής των μεταμοσχσεύσεων βρίσκεται σε αυτό το χάλι. Από την μια μεριά ένας ΕΟΜ ο οποίος κοιμάται όπως όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί. Από την άλλη ανθρωπάκια που κάθονται στον καναπέ τους και δεν κάνουν τίποτε από άλλο από το να βλέπου μεσημεριανές ξεφτυλισμένες κουτσομπολίστικες εκπομπές. Νισάφι πια σε αυτή τη χώρα.

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Μπράβο Μυρσίνη, επιτέλους και ένα σοβαρό σχόλιο εδώ μέσα. Το ζήτημα της μεταμόσχευσης οργάνων δεν είναι φιλοσοφικού περιεχομένου ζήτημα για να μιλάμε για «καταπάτηση προσωπικών δικαιωμάτων» κτλ, μιλάμε κατ’αρχάς για δικαιώματα ΜΕΤΑ θάνατον;;; Είστε σοβαροί;;; Επιπλέον ρε μάγκες, όπως λέτε σε εμάς να πάμε να δηλώσουμε ότι θέλουμε να γίνουμε δωρητές, μπορείτε και εσείς με το νέο νομοσχέδιο να δηλώσετε ότι ΔΕΝ θέλετε να γίνετε δωρητές. Απλό δεν είναι; Και άραγε με ποιο από τους δύο τρόπους θα σωθούν περισσότερες ζωές; Αφήνεται ως άσκηση για τον αναγνώστη.

  • Ο/Η antifasistas λέει:

   Δε φοβάσαι Θεό εσύ είναι ολοφάνερο… Ο Θεός μαζί σου!

 29. Ο/Η Νικόλαος Λεκατσάς λέει:

  ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΛΥΣΙΑ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ.

  περὶ μὲν τῶν κατηγορημένων, ὦ ἄνδρες δικασταί, ἱκανῶς ὑμῖν ἀποδέδεικται: ἀκοῦσαι δὲ καὶ περὶ τῶν ἄλλων ὑμᾶς ἀξιῶ, ἵν᾽ ἐπίστησθε περὶ οἵου1 τινὸς ὄντος ἐμοῦ ψηφιεῖσθε. ἐγὼ γὰρ ἐδοκιμάσθην μὲν ἐπὶ Θεοπόμπου ἄρχοντος, καταστὰς δὲ χορηγὸς τραγῳδοῖς ἀνήλωσα τριάκοντα μνᾶς καὶ τρίτῳ μηνὶ Θαργηλίοις νικήσας ἀνδρικῷ χορῷ δισχιλίας δραχμάς, ἐπὶ δὲ Γλαυκίππου ἄρχοντος εἰς πυρριχιστὰς Παναθηναίοις τοῖς μεγάλοις ὀκτακοσίας.

 30. Ο/Η Denis Vaden λέει:

  Οι καλοί Σαμαρίτες, αυτή η επάρατη μάστιγα, θέλουν σώνει και καλά νά επιβάλλουν στούς άλλους τήν δική τους νοσηρή νοοτροπία. Και, φυσικά, κουβαλούν νερό στον μύλο δολοφόνων και εμπόρων ζωντανών ανταλλακτικών.
  Όταν ακούω τήν λέξη «καθήκον» και ιδιαίτερα σε έναν κόσμο διεφθαρμένο, καλώς γνωρίζω πως έχω νά κάνω είτε με ένα αφελή είτε με έναν άρπαγα. Για τον άρπαγα έχω περισσότερη κατανόηση…
  Λησμονούν όλοι αυτοί οι αγνώμονες προς τήν φύση που μάς γέννησε και που μάς υπομένει, ως μάστιγα που έχουμε ως είδος καταντήσει, πως αν δεν υπήρχε η φυσική επιλογή, θα υπήρχαν μόνο ένα δύο είδη μικροβίων στον πλανήτη και τίποτα άλλο. Αν συνεχίζουμε νά βοηθούμε τούς νοσούντες εις βάρος τών υγιών (εκθέτοντας δηλαδή σε κίνδυνο τούς υγιείς) στο τέλος αντί νά επιβιώνουν οι υγιείς, θα επιβιώνουν οι αρρωστιάρηδες και το είδος μας θα εκλείψει.
  Το όνειρο τών «ανθρωπιστών» είναι ένας κόσμος – νοσοκομείο όπου οι ελάχιστοι υγιείς φροντίζουν αμέτρητους αρρώστους…
  Παρασιωπούν πως με τα βλαστοκύτταρα και νέες τεχνολογίες οι μεταμοσχεύσεις είναι ξεπερασμένες.
  Αγνοούν πως η μίξη γενετικού υλικού μπορεί νά έχει ως αποτέλεσμα μέχρι και τήν δημιουργία ενός νέου ιού ο οποίος θά έχει καταστροφικές συνέπειες…

 31. Ο/Η stratis λέει:

  Καλή η ιδέα να δωρίζουμε τα όργανά μας ,να μην καπνίζουμε εις βάρος των άλλων και ότι άλλο θα μπορούσε να σκεφτεί γιά το καλό μας ο νομοθέτης. Δεν σκέφτηκε όμως ο νομοθέτης εδώ καί τόσα χρόνια ότι αυτά είναι αυτονόητα γιά κάποιον ο οποίος διαθέτει παιδεία.Ας ξεκινήσει λοιπόν το κράτος να παρέχει παιδεία στο ποίμνιό του και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Μέχρι τότε όμως προσοχή. Ακόμα και τα πρόβατα κάποια στιγμή μπορεί να αγανακτήσουν. ΑΜΗΝ !!!!!!!!!!

 32. Ο/Η G.P. λέει:

  Είμαι ήδη εγγεγραμμένος δωρητής οργάνων, αλλά αντιτίθεμαι στο νομοσχέδιο, διότι
  1) ο κάθε άνθρωπος, έστω και μετά θάνατον, πρέπει να έχει κυριαρχία στο τι θα γίνει το σώμα του.
  2)Το νομοσχέδιο αφήνει πολλές τρύπες για παράνομες ενέργειες, π.χ. αν κάποιος που μεταφέρεται σε νοσοκομείο σε πολύ σοβαρή κατάσταση, και μπορεί να γίνει δυνητικά δότης για κάποιον άλλο δέκτη που δύσκολα βρίσκει συμβατό μόσχευμα , ποιός εγγυάται ότι κάποιοι γιατροί, με ελαφριές συνειδήσεις, θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να σωθεί ο εν δυνάμει δότης?

  -Επειδή πράγματι υπαρχει μεγάλο πρόβλημα με έλλειψη οργάνων, τη στιγμή που τόσοι και τόσοι πεθαίνουν άδικα σε τροχαία π.χ., η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει μιά σωστή διαφημιστική καμπάνια, κάνοντας το εύκολο διαδικαστικά να γραφτεί ως δότης όποιος επιθυμεί- είναι σίγουρο ότι πολλοί θα το έκαναν.
  Αλλά ΟΧΙ! Πρέπει να γίνει υποχρεωτικό, αν κανείς δεν εναντιωθεί !

  • Ο/Η Natalia OK λέει:

   πολυ σωστά G.P.
   να ένας άνθρωπος που είναι δωρητής οργάνων κ δίνει αξία στην ελεύθερη βούληση.
   όλοι οι υπόλοιποι πραγματικά είμαστε στους καναπέδες κ απλά γκρινιάζουμε!

   Το θέμα είναι το ποιος τελικά θα αποφασίζει αν ο «εν δυνάμει δότης» μπορεί να σωθεί ή θεωρηθεί είναι τελειωμένη περίπτωση κ πάμε να σώσουμε άλλων (ίσως πλούσιο)!?!
   ποιος θα παίξει το ρόλο του Θεού?!

   αλλά αυτά έπρεπε να μας τα μαθαίνουν από τα σχολεία.. από εκεί πλάθονται οι ανθρώποι…

 33. Ο/Η niki λέει:

  Από πότε η έννοια της δωρεάς μπορεί να γίνεται υποχρεωτική?
  Νοείται άραγε δωρεά αλλα υποχρεωτική?

  • Ο/Η ΑΝΤΟΝΑΤΙ λέει:

   ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ.
   Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΨΗ.
   ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΟΜΩΣ Η ΝΙΚΗ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ.

 34. Ο/Η ANDA λέει:

  Μα γιατί οι Έλληνες πρέπει να αντιδρούν πάντα σε όλα; Ζω χρόνια στο εξωτερικό και αυτός ο νόμος ισχύει εδώ και δεκαετίες….
  Δωρητές δεν υπάρχουν, λίστες αναμονής χιλιομέτρων…τι πιο λογικό από αυτό; Γιατί αν πεθάνει κάποιος να πρέπει να ρωτιούνται οι συγγενείς αν δέχονται να γίνει δωρεά; Έχουν τον πόνο τους, θα πρέπει να ασχολούνται και με αυτά! Δεν επιβάλλουν σε κανένα με το ζόρι να γίνει δωρητής! Όποιος δε θέλει, αρκεί να το δηλώσει. Τι πιο απλό από αυτό; Τώρα αν φτάσουμε σε σημείο να σκεφτόμαστε ότι οι γιατροί θα μας σκοτώσουν για να πάρουν μοσχεύματα…τι να πω…καλπάζουσα φαντασία

  • Ο/Η Z.isso λέει:

   Όποιος δε θέλει, αρκεί να το δηλώσει? Πότε και σε τί ηλικία? Μην μιλήσουμε για βρέφη να πεθαίνει το παιδί σου και να σου το κατακρεουργούν χωρίς να ρωτήσουν κανένα αυτό είναι ότι ποίο βάρβαρο μπορεί να συμβεί σε μια μητέρα εκτός και άν είναι δικιά της απόφαση.. θα πρέπει το νομοσχέδιο να ορίσει πότε οι γονείς είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν και από ποία ηλικία μπορεί κάποιος να πάρει αυτήν την απόφαση.

  • Ο/Η Claire λέει:

   Αnda καλπάζουσα φαντασία είναι και όσα συμβαίνουν σε κέντρα εξωσωματικής ? για ψάξε καλύτερα …………

 35. Ο/Η BladeRunner λέει:

  Μετρόπολις, 2300 μ.Χ.

  Η Βουλή της Μετρόπολις, ομόφωνα ψήφισε χτες το νέο επαναστατικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τα ακόλουθα:

  1. Κάθε πολίτης της Μετρόπολις, εκτός και εάν διαφορετικά δηλώσει (ή συντρέχει ιδιαίτερος ιατρικός λόγος), θεωρείται εθελοντής αιμοδότης και υποχρεούται μια φορά κάθε τρίμηνο να προσέρχεται στο τοπικό κέντρο αιμοδοσίας για να δίνει αίμα.

  2. Κάθε πολίτης της Μετρόπολις γένους θηλυκού σε γόνιμη ηλικία, εκτός και εάν διαφορετικά δηλώσει (ή συντρέχει ιδιαίτερος ιατρικός λόγος), θεωρείται εθελόντρια παρένθετη μητέρα.

  3. Κάθε πολίτης της Μετρόπολις γένους αρσενικού σε γόνιμη ηλικία, εκτός και εάν διαφορετικά δηλώσει (ή συντρέχει ιδιαίτερος ιατρικός λόγος), θεωρείται εθελοντής δωρητής σπέρματος.

  4. Το αυτό με το (1) ισχύει για εθελοντές δασοπυροσβέτες (εάν στη Μετρόπολις έχει παραμείνει κανένα δάσος), ναυαγοσώστες (κατά τους θερινούς μήνες ή όποτε άλλοτε η Βουλή αποφασίσει ότι υπάρχει ανάγκη) καθώς και για εθελοντές κατά τη διενέργεια Ολυμπιακών ή άλλων μεγάλων αγώνων.

  Σημείωση: Σχετικά με τα (2) και (3) ανωτέρω, δύναται να παρακαμφθούν οι φυσικές διαδικασίες, με τη χρήση νέων τεχνολογιών σύνθεσης γενετικού υλικού και κλωνοποίησης χρησιμοποιώντας την ατομική πληροφορία για την αλληλουχία του DNA και του ιατρικού ιστορικού των πολιτών.

  Ο Νόμος αυτός τίθεται σε ισχύ στις 32 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Μη συμμόρφωση με τα παραπάνω …

 36. Ο/Η Patanina λέει:

  Anda,

  Και εγω ξένη είμαι ,μεγάλωσα στην Ελβέτια και σου λέω οτί στο εξωτερικο ο ιατρος δεν σου ζητάει φακελακι για να σε χειρουργήσει!!

  Με τόσες κομπινες που γίνοντε στο ιατρικο χορο στην Ελλάδα πως να έχεις επιστοσίνη.Εγω ζω στην Ελλάδα 30 χρόνια και με αυτο που βλέπω δεν έχω καθόλου!!! Δυστιχός!!

 37. Ο/Η George λέει:

  Ολοι εσεις που διαφωνειται γιατι δεν κανετε μια βολτα σε κεντρα αιμοκαθαρσης να πειτε σε αυτους που πασχουν απο νεφρικη ανεπαρκεια οτι δεν εχουν πιθανοτητα να ζησουν ποιοτικα.
  Εκτος απο μικροψυχια ειναι και βλακεια να παραδεχεστε οτι η κοινωνια μας δεν μπορει να διαχειριστει με διαφανεια τα μοσχευματα .
  Τελος μηπως δεν εξυπηρετουνται συμφεροντα με το να μην γινονται μεταμοσχευσεις(φιλτρα αιμοκαθαρσης κλπ…).
  Η Ελληνικη κοινωνια ισως ανακαμψει με κοινωνικη ανατροπη ατομικιστικων συμπριφορων αλλα και υπερβασης των υπαρχοντων πολιτικων αλλα και υγεινομικων κατεστημενων.

 38. Ο/Η giannis λέει:

  Oi MONTY PYTHOS to eixan problepsei (opws eixan problepsei polla alla pragmata).

  http://www.youtube.com/watch?v=aclS1pGHp8o

  TO parapanw sketch einai gia tous dotes, fantasteite to idio kai gia tous mh-dotes

 39. Ο/Η Dimitris λέει:

  Κ εγώ εικάζω ότι επιθυμείτε να μου δώσετε τα όργανά σας ακόμα και όταν είστε εν ζωή. Αν διαφωνείτε, παρακαλώ πολύ να το δηλώσετε…
  Η «εικαζόμενη συναίνεση» είναι ευγενικός τρόπος για να προσδιορίσει κανείς την ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ?
  Ε, εδώ ούτε ζωντανός δεν έχεις δικαιώματα σε αυτή τη χώρα, πόσο μάλλον πεθαμένος…

 40. Ο/Η Fryd-Errikos λέει:

  An kapoios pei se enan giatro pou tou zitaei fakelaki «pare ta arx…mou»,afto simainei oti einai dwritis organwn?

 41. Ο/Η jimmy λέει:

  ο απώτερος στόχος είναι τα δισεκατομμύρια φτωχών ανθρώπων που θα προμηθεύουν με όργανα τους πλούσιους

 42. Ο/Η EvangelosT λέει:

  Διαφωνώ καθέτως με τον νόμο και θα αποδηλωθώ. Στις ανά την Ελλάδα εντατικές η ποιότητα νοσηλείας είναι χαμηλή και δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ο θάνατος με βάση το διεθνές προτόκολλο. Ετσι συνήθως κρίνεται εμπειρικά με εξέταση ενός λεπτού από τον εκάστοτε εφημερεύοντα. Είναι τραγελαφικό να περνάει αυτός ο νόμος-θάνατος, ενώ δεν έχουμε ούτε καν αιμοληπτική πολιτική.
  Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, ούτε προβλέπεται να εφαρμοστούν. Αλλο όμως να παραβαίνεις το όριο ταχύτητας ή να κλέβεις το δημόσιο και άλλο να σκοτώνεις ανθρώπους…

 43. Ο/Η Claire λέει:

  Λυπάμαι αλλά δεν τους έχω καμμία εμπιστοσύνη πια. Οταν στην κοινωνία βασιλεύει η ρεμούλα, ο νόμος της ζούγκλας και η λογική του «πέσε κάτω να σε φάω» δεν έχω καμμία εμπιστοσύνη στο ότι δεν θα πουληθώ ως ανταλλακτικό, όποιες εγγυήσεις και αν μου προσφέρουν. Προσωπικά είχα δηλώσει την επιθυμία μου στην οικογένειά μου (που ασφαλώς και ήταν να δωρήσουν τα όργανά μου σε περίπτωση που…) αλλά όχι και να μου το επιβάλλουν κάποιοι. Ασφαλώς και θα υπογράψω δήλωση. Λυπάμαι πολύ, αλλά δε θεωρώ ότι φταίω αν τελικά δεν μπορέσω να βοηθήσω κάποιον άνθρωπο. Από την άλλη (ποιός ξέρει) αν όλοι αντιδράσουμε σε αυτό, ίσως τελικά σωθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές, που θα μπορούσαν να πάνε στον άλλο κόσμο σαν πρόβατα επί σφαγής. Επίσης, οι υπέρμαχοι της εικαζόμενης συναίνεσης ας μην θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο ανθρωπιστή και ευαίσθητο από τους υπόλοιπους.

 44. Ο/Η Alexandros λέει:

  t n mn theleis n dwseis t organa sou s enan anthrwpo p t exei anagki otan esi DN T XREIAZESAI pia einai egwistiko. einai sn n pisteueis pws t nekro swma s aksizei pio polla apo mia zwntani psixi….

 45. Ο/Η Hastaroth λέει:

  Τί σημαίνει «εικαζόμενη συναίνεση»;Η συναίνεση είναι κάτι που το κάνουμε συνειδητά,δέν είναι κάτι που μάς επιβάλλεται.Αν είναι έτσι,να «εικάσω» κι’εγώ ότι εκτός από τα όργανά σας συναινείτε να μού δώσετε και τίς περιουσίες σας;
  Αλλά εδώ το κράτος «εικάζει» πως όλοι είμαστε θεατές τού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού και μάς χαρατσώνει αναλόγως (μέσω τών λογαριασμών τής ΔΕΗ) ακόμα κι’άν δέν έχουμε κάν τηλεόραση στα σπίτια μας,καθώς επίσης «εικάζει» ότι άν νοικιάζαμε το σπίτι όπου μένουμε θα παίρναμε χ ποσό χρημάτων και μάς φορολογεί αναλόγως (με το λεγόμενο «τεκμαρτό εισόδημα εξ ιδιοκατοικήσεως»),στα όργανά μας θα κολλήση;

 46. Ο/Η Penniaou λέει:

  ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΤΟΥ Ε.Ο.Μ.
  ΟΛΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΜΕ ΔΕ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΑΚΙ

  23 | 05 | 11
  Δελτίο Τύπου για την κατάθεση σχέδιο νόμου για μεταμοσχεύσεις

  Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) εξέτασαν τη διαμορφούμενη κατάσταση μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις μεταμοσχεύσεις στη Βουλή.

  Ο Ε.Ο.Μ., ο κατά νόμο σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα μεταμοσχεύσεων, ουδέποτε εκλήθη να συμμετάσχει στη σύνταξη του νομοσχεδίου αυτού. Με το παρόν κοινοποιεί ευρύτερα τις θέσεις του, μετά την έγκαιρη γνωστοποίηση τους στον Υπουργό Υγείας.

  Συγκεκριμένα, τρία σημεία του Νομοσχεδίου μας βρίσκουν αντίθετους:

  1. Η διεύρυνση του κύκλου των δοτών προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις που προβλέπεται στο άρθρο 8, ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησης των. Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, διότι θεωρούμε ότι είναι αδύνατον με οποιοδήποτε τρόπο να κριθεί με αξιοπιστία η ύπαρξη του.

  2. Η εικαζόμενη συναίνεση που προβλέπει το άρθρο 9, ακόμα και σε χώρες που είναι νομοθετημένη, όπως στην Ισπανία, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται και δεν αφαιρούνται ποτέ όργανα χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συγγενών. Με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφρασθεί από τη κοινωνία, θα επηρεαστεί αρνητικά η δωρεά οργάνων.

  3. Η δημιουργία Οργανισμών Αφαίρεσης Οργάνων δεν έχει καμία θέση. Η αφαίρεση των διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των Μεταμοσχευτικών Κέντρων και σε καμία περίπτωση από τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

  Επισημαίνουμε ότι η αύξηση των μεταμοσχεύσεων, που αποτελεί το κύριο μέλημα του Ε.Ο.Μ., μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενίσχυση του Οργανισμού και των δομών που στηρίζουν τη μεταμόσχευση στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

  Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Μ. :

  Ι. Γ. Βλαχογιάννης

  Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Μ. :

  Ν. Χατζηνικολάου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

  Π. Αλιβιζάτος

  Ι. Μπολέτης

  Μ. Σταθόπουλος

  Φ. Κλούβα-Μολυβδά

  Γ. Λεοντόπουλος

  Α. Ινιωτάκη

  Η. Μπροκαλάκη

  Ν. Μαγκίνα

 47. Ο/Η Penniaou λέει:

  http://www.opengov.gr/yyka/?p=401

  ΕΙΧΕ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 12 ΗΜΕΡΩΝ (!!!!!) Η ΟΠΟΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!!
  ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΟΧΙ!
  ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η ΔΩΡΕΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!!

 48. Ο/Η Penniaou λέει:

  ΕΠΙΣTΟΛΗ ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΔΣ ΕΟΜ για προσχέδιο νόμου μεταμοσχεύσεων (4-2011)

  Η επιστολή – απάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΜ στο προσχέδιο νόμου του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κου Ανδρέα Λοβέρδου

  ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

  ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ (Ε.Ο.Μ.)

  Α. Τσόχα 5, 11521 Αθήνα

  Τηλ. 1147, 2132027000

  Φαξ. 2106475818

  Αθήνα, 19/04/2011

  Αρ.Πρωτ.Ε.Ο.Μ.οικ/837

  Π Ρ Ο Σ

  Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας

  Υπ΄ όψιν Προϊσταμένου κου Ι. Τασσόπουλου

  Θέμα : «Προσχέδιο νόμου «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις»

  Σχετικό : «Το με αριθμό πρωτ. Υ4α34615/28-3-2011 έγγραφό σας (αρ. πρωτ. Ε.Ο.Μ. 620/29-3-2011»

  Επί του προσχεδίου νόμου «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις», το οποίο μας αποστείλατε με το με αριθμ. πρωτ. Υ4α34615/28-3-2011 έγγραφό σας, σας γνωρίζουμε τις απόψεις-θέσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες αποφασίσθηκαν στην συνεδρίασή του στις 4-4-2011, παρουσιάσθηκαν από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Καθηγητή Ι.Γ. Βλαχογιάννη στην σχετική εκδήλωση του Ζαππείου και εκ νέου επικυρώθηκαν στη συνεδρίασή του στις 11-04-2011. Οι θέσεις του ΕΟΜ έχουν ως κάτωθι :

  Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων είναι Ν.Π.Ι.Δ., υπάγεται στο Υ.Υ.Κ.Α. και σκοπός είναι η υποβοήθηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη χάραξη εθνικής πολιτικής στον ευαίσθητο τομέα των μεταμοσχεύσεων. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Μ. συμμετέχουν όλες οι κοινωνικές ομάδες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο τομέα των μεταμοσχεύσεων: Ιατροί και Νοσηλευτές που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταμοσχευτικής διαδικασίας, εκπρόσωποι ασθενών και μεταμοσχευμένων, εκπρόσωπος της Εκκλησίας, Νομικοί, εκπρόσωποι του υπουργείου Υ.Κ.Α. Έτσι ο ΕΟΜ έχει την εξουσιοδότηση από την κοινωνία αν και δημόσιος Οργανισμός να συντονίζει με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό τα ζητήματα που αφορούν τη μεταμόσχευση και παράλληλα προωθεί στους πολίτες τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων. Υπό αυτήν την έννοια καταθέτει με το παρόν έγγραφό του τις θέσεις του ΔΣ στο υπό διαβούλευση προσχέδιο νόμου του Υ.Υ.Κ.Α.

  Είναι αυτονόητο ότι ο Οργανισμός και τα μέλη του δεσμεύονται έναντι των πολιτών και των ασθενών σε αυτό τους το ρόλο. Αυτό δε σημαίνει ότι ο Οργανισμός αμφισβητεί την καλή πρόθεση φορέων και πολιτών να προτείνουν λύσεις που θα προωθήσουν τα θέματα της μεταμόσχευσης. Με το παρόν έγγραφό μας θα σας γνωρίσουμε αρχικά τις θέσεις μας επί άρθρων του προσχεδίου, τα οποία κατά τη γνώμη μας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις μεταμοσχεύσεις και να τραυματίσουν την ιδέα της δωρεάς οργάνων πάνω στην οποία παγκοσμίως στηρίζονται οι μεταμοσχεύσεις.

  Άρθρο 8 : Αφαίρεση οργάνων από ζώντα δότη

  Κύριος στόχος της θέσπιση του νόμου περί μεταμοσχεύσεων το έτος 1999 ήταν η στήριξη των πτωματικών μεταμοσχεύσεων, καθόσον η μεταμόσχευση από ζώντα δότη αποτελεί την έσχατη λύση, όταν δεν υπάρχει εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος ή δεν είναι δυνατή η μεταμόσχευση από νεκρό. Αυτό αφορά ιδιαιτέρως τους ασθενείς με καρδιακή – πνευμονική και ηπατική ανεπάρκεια, όπου η ζώσα μεταμόσχευση δεν είναι δυνατή και η πτωματική μεταμόσχευση αποτελεί τη μοναδική μέθοδο σωτηρίας των ασθενών.

  Μετά παρέλευσης δέκα ετών εφαρμογής των διατάξεων του νόμου, ο ΕΟΜ κατέγραψε σημεία που χρήζουν αλλαγής. Ένα από αυτά είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια ο ισχύον νόμος αφήνει ακάλυπτες πολλές περιπτώσεις ασθενών λόγω του ότι η δωρεά νεφρού από ζώντα δότη περιορίζεται στο δεύτερο βαθμό συγγενείας. Το Δ.Σ. του Ε.Ο.Μ. σε συνεδρίασή του στις 11-02-2011 απεφάσισε και πρότεινε στο Υ.Υ.Κ.Α., με το με αρ. πρωτ. 475/08-03-2011 έγγραφό του, την διεύρυνση του κύκλου των ζώντων δοτών μοσχεύματος έως και τον 4ου βαθμό εξ αίματος, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή, και το 2ο βαθμό εξ αγχιστείας. Δεν πρότεινε όμως τη διεύρυνση προκειμένου και άτομα που συνδέονται με συναισθηματικό δεσμό ή με το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3719/2008 (ΦΕΚ Α΄ 241), με τους υποψήφιους λήπτες να μπορούν να δώσουν μόσχευμα. Η απόφαση αυτή στηρίχτηκε στη δικαιολογημένη ανησυχία των μελών του Δ.Σ. ότι μια τέτοια διεύρυνση του κύκλου των δοτών θα ήταν επικίνδυνη. Πράγματι η δυσχερής οικονομική συγκυρία σε μεγάλο ποσοστό σε ευρύτατα στρώματα των κατοικούντων εν Ελλάδι θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση και κατά συνέπεια στη καταστρατήγηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων. Η ευρωπαϊκή οδηγία με την οποία επιδιώκεται η εναρμόνιση δεν προτείνει ρύθμιση στο θέμα αυτό και επιτρέπει σε κάθε χώρα να ορίσει τα του οίκου της. Επομένως το Δ.Σ. του Οργανισμού από το προτεινόμενο προσχέδιο θεωρεί τη διεύρυνση συγγενείας του κύκλου ζώντων δοτών μοσχεύματος χρήσιμη και ηθικά αποδεκτή, απορρίπτει όμως ομόφωνα την ρύθμιση που αφορά στους συναισθηματικά συνδεόμενους αλλά και τους συνδεόμενους με το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης για τους ίδιους ως άνω λόγους.

  Άρθρο 9 : Αφαίρεση οργάνων από θανόντα δότη – τρόπος της συναίνεσης

  Στις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής υπάρχουν δύο κατηγορίες ρυθμίσεων, αυτής της εικαζόμενης συναίνεσης και η άλλη που απαιτεί τη συναίνεση του εκλιπόντος όταν αυτός ήταν εν ζωή ή τη συναίνεση των συγγενών του. Συγκεκριμένα στις Η.Π.Α., Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία εφαρμόζεται η συνειδητή δήλωση-συναίνεση του δωρητή ή η συναίνεση των συγγενών του θανόντος. Σε άλλες χώρες όπως Ισπανία και χώρες της ανατολικής Ευρώπη έχει επιλεγεί εικαζόμενη συναίνεση, αλλά ακόμα και σε αυτές τις χώρες δεν γίνεται αφαίρεση οργάνων αν δεν συναινέσουν οι συγγενείς. Στη Γαλλία όπου το νομοθετικό πλαίσιο προέβλεπε τη δημιουργία αρνητικού μητρώου πολιτών στη δωρεά οργάνων, καταχωρήθηκαν μόλις 500.000 αρνητικές δηλώσεις Γάλλων πολιτών, στη συνέχεια όμως λόγω της αποτυχίας της προσπάθειας αξιοποίησης του μητρώου αυτού εγκαταλήφθηκε αυτή η πρακτική. Σήμερα και στη Γαλλία ζητείται η συναίνεση των συγγενών του θανόντος.

  Η Ευρωπαϊκή οδηγία στην οποία καλούμαστε να εναρμονίσουμε το δικό μας νομοθετικό πλαίσιο δεν επιβάλλει κανένα σύστημα συγκεκριμένης συναίνεσης, αλλά αναφέρει ότι στην Ένωση συνυπάρχουν πολλά διαφορετικά πρότυπα όσον αφορά τη συγκατάθεση στη δωρεά, περιλαμβανομένων των συστημάτων στα οποία πρέπει να υπάρχει η ρητή συγκατάθεση για τη δωρεά οργάνου και των συστημάτων στα οποία η δωρεά μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει ένδειξη αντίρρησης στη δωρεά (εικαζόμενη συναίνεση). Η παρούσα οδηγία δεν επηρεάζει τα ποικίλα συστήματα συναίνεσης που ήδη λειτουργούν στα κράτη μέλη. Ορίζεται όμως ότι μέσω του σχεδίου δράσης για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, θα πρέπει να επιδιώκεται η μεγαλύτερη εξοικείωση του κοινού με τη δωρεά οργάνων και, ιδίως, η συγκρότηση μηχανισμών που θα καθιστούν δυνατή την ανεύρεση δωρητών οργάνων. Άλλωστε οι μεταμοσχεύσεις σήμερα βασίζονται στον θεσμό της δωρεάς οργάνων και ακριβώς γι’ αυτό περιβάλλονται με ιδιαίτερη κοινωνική αίγλη.

  Η απόφαση λοιπόν για το σύστημα της συναίνεσης που ακολουθείται αφίεται στο κάθε κράτος μέλος της κοινότητας. Το δικό μας νομικό πλαίσιο αλλά και η πρακτική που ακολουθείται, στα οποία βασίζονται το Υ.Υ.Κ.Α. και ο Ε.Ο.Μ. προβλέπουν τη συναίνεση των πολιτών και των συγγενών του εκλιπόντων. Οι λόγοι είναι 1) η υπεράσπιση βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, όπως η αυτονομία και η αξιοπρέπεια του προσώπου και 2) ο ΕΟΜ θεωρεί ότι η εικαζόμενη συναίνεση θα είναι πρακτικώς ανεφάρμοστη. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι γιατροί ότι ουδείς θα προβεί στην αφαίρεση οργάνων αν δεν είναι εξουσιοδοτημένος από τον ίδιο τον ασθενή όσο ζούσε ή από το συγγενικό του περιβάλλον μετά τον θάνατό του. Η ρύθμιση της εικαζόμενης συναίνεσης θα πλήξει το κύρος των μεταμοσχεύσεων, θα ενδυναμώσει την καχυποψία μερίδας των πολιτών που πιστεύει ότι οι μεταμοσχεύσεις συνδέονται με μη αποδεκτά ηθικά πρακτικές. Εκτός τούτου φοβούμαστε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις Μ.Ε.Θ. που θα οδηγήσουν τους επαγγελματίες υγείας να αποφασίσουν να μην συμμετέχουν στην μεταμοσχευτική διαδικασία.

  Το Δ.Σ. λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και μετά από διεξοδική συζήτηση αποφάσισε να προτείνει στο Υ.Υ.Κ.Α. τη μη υιοθέτηση της εικαζόμενης συναίνεσης όπως στο προσχέδιο προτείνεται.

  Άρθρο 13 (ενσωμάτωση άρθρου 3 και 5 της οδηγίας) : Οργανισμοί Αφαίρεσης

  Θεσπίζονται οι Οργανισμοί Αφαίρεσης, δηλ. νπδδ ή νπιδ ή ιδιωτικές κλινικές ή ακόμη και πρόσωπα ή ομάδες που θα πραγματοποιούν κατά αποκλειστικότητα την αφαίρεση οργάνων. Θα λαμβάνουν άδεια λειτουργίας από το Υ.Υ.Κ.Α. μετά από πρόταση του Ε.Ο.Μ.. Με την νέα αυτή διάταξη αφαιρείται από τις Μονάδες Μεταμόσχευσης η αρμοδιότητα που είχαν ως τώρα για την αφαίρεση οργάνων. Η οδηγία μάλιστα αναφέρει για τους οργανισμούς αφαίρεσης ότι μπορεί να είναι «ίδρυμα νοσηλευτικής περίθαλψης, ομάδα, ή μονάδα νοσοκομείο, πρόσωπο ή κάθε άλλος φορέας που αναλαμβάνει ή συντονίζει την αφαίρεση οργάνων αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει στο κάθε κράτος μέλος να ρυθμίσει το ζήτημα βάσει του κανονιστικού του πλαισίου. Στο δικό μας πρόγραμμα μεταμόσχευσης η αρμοδιότητα αφαίρεσης και εμφύτευσης οργάνων εντάσσονται σε μία ενότητα δραστηριότητας των μονάδων μεταμοσχεύσεων. Για διάφορα όργανα υπάρχει εξειδίκευση και για την αφαίρεση και για την εμφύτευση των οργάνων και όλες αυτές οι υποχρεώσεις εμπεριέχονται στις 7 αδειοδοτημένες μονάδες μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων. Το Δ.Σ. του ΕΟΜ θεωρεί ότι η ισχύουσα ρύθμιση είναι ασφαλής για τους ασθενείς και εξασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των μοσχευμάτων .

  Άρθρο 7 παρ. β΄- Αρμοδιότητες ΕΟΜ- διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας για δωρεά οργάνων.

  Όπως προαναφέρθηκε, ο ΕΟΜ έχει τη δύναμη από την κοινωνία αν και δημόσιος Οργανισμός να συντονίζει την μεταμοσχευτική διαδικασία τηρώντας το νόμο, με τρόπο αποδεκτό με την κοινωνική ηθική, τις ανάγκες της χώρας μας για τη διάθεση και την κατανομή μοσχευμάτων στην υπηρεσία των ασθενών. Παρά τις ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό ο ΕΟΜ συντονίζει τη μεταμόσχευση, εναρμονίζει τις ευαισθησίες της κοινωνίας με την πρακτική των μεταμοσχεύσεων και προωθεί την ιδέα της δωρεάς. Σας αποστέλλουμε το δελτίο απογραφής το οποίο θα διανεμηθεί στους πολίτες κατά την απογραφή του πληθυσμού που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαίου τρέχοντος έτους. Στο προσχέδιο νόμου αφαιρείται από τον ΕΟΜ η αρμοδιότητά του για την προβολή και διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων. Παμψηφεί το Δ.Σ. του ΕΟΜ θεωρεί ότι η διατήρηση αυτής της αρμοδιότητας είναι sine qua non συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του.

  Συμπερασματικά :

  Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στο προσχέδιο νόμου ως προς τη διεύρυνση του κύκλου δοτών για ζώντα δότη, εικαζόμενη συναίνεση και το σύστημα αφαίρεσης μοσχευμάτων δεν υπόσχονται την ενίσχυση της διαθεσιμότητας οργάνων στη χώρα.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Μ. θεωρεί ότι η ενίσχυση του Ε.Ο.Μ. ηθικά και υλικά είναι δυνατόν να θεραπεύσει τη χαμηλή διάθεση οργάνων στη χώρα μας. Ήδη από της αρχές του έτους και με την ενεργή προσπάθεια του Οργανισμού έχουν αξιοποιηθεί 28 δότες, αριθμός που αν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα δημιουργήσει μια καινούργια εικόνα στο θέμα των μεταμοσχεύσεων της χώρας.

  Ο ΕΟΜ έχει εκπονήσει σχέδιο ανάπτυξης των μεταμοσχεύσεων, το οποίο έχει γνωρίσει στον κο Υπουργό με το από 16-9-2010 και με αριθμ. πρωτ. 1510 έγγραφό του.

  Συν. : το δελτίο απογραφής
  Για τον Εθνικό Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων

  Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

  Καθηγητής Ι. Γ. Βλαχογιάννης

 49. Ο/Η Ζίνα λέει:

  Ανατρίχιασα! Πάντα μου άρεσε η ιδέα να βοηθάω τους συνανθρώπους μου με κάθε τρόπο, αλλά να μην γίνω και το κοροΐδο της υπόθεσης.
  Πιστεύω, σαν ελληνίδα που είμαι, ότι αυτό το μέτρο είναι το χειρότερο που θα μπορούσαν να μας επιβάλλουν. ΟΚ, ναι ο κόσμος χρειάζεται αιμοδότες και δωρητές οργάνων, αλλά στην Ελλάδα είμαστε παιδιά!!! Όσο και αθώος να είναι κανονικά ο σκοπός, δεν είναι αθώοι οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν. Σίγουρα, μέσα σε αυτούς που πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν( τους γιατρούς εννοώ) και σέβονται τον όρκο του Ιπποκράτη, υπάρχουν και αυτοί που απλά μας βλέπουν σαν μια τράπεζα οργάνων με κοστολόγιο για το κάθε όργανο μας.
  (Τώρα αν φτάσουμε σε σημείο να σκεφτόμαστε ότι οι γιατροί θα μας σκοτώσουν για να πάρουν μοσχεύματα…τι να πω…καλπάζουσα φαντασία) είπε η ANDA και δεν συμφωνώ καθόλου μαζί της. Τα περισσότερα «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» πηγάζουν από τη ζωή. Έχεις δει το «TURISTAS», που είναι αληθινή ιστορία; Για ρίξε μια ματιά να δεις ότι αυτό συμβαίνει κατά κόρον σε όλο τον κόσμο και εμείς απλά ακούμε για εξαφανίσεις, παράξενους θανάτους..
  Κρίμα που υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται για τη ζωούλα τους, για να γίνουν δωρητές οργάνων, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές… Στο βωμό του χρήματος, όλα τα θυσιάζουμε. Όλοι μας. Οι γιατροί που είναι κάποιοι διεφθαρμένοι, γλυκαμένοι με τα φακελάκια, μπορούν να πουν όχι στην αύξηση της περιουσίας τους;
  Εγώ, όταν πεθάνω, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα-και το έχω ήδη πει στους δικούς μου- να διαθέσουν τα όργανα μου για να σώσουν ανθρώπους, αλλά να μην με βάλουν στο νοσοκομείο ειδικά για να με «πεθάνουν», αυτό με εξοργίζει. Να μη με πιάσει και κοροΐδο ο «γιατρός».. Και εκεί είναι η διαφορά. Εσείς φοβάστε, αλλά εγώ νευριάζω με την εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής. Και αυτοί, αποκαλούνται άνθρωποι. Ύστερα είναι και το άλλο. Εδώ δεν έχουμε τις κατάλληλες υποδομές, για τίποτα σχεδόν, μήπως καλύτερα να διαθέσω τα όργανα μου στο εξωτερικό; Τουλάχιστον, να μην πάνε και χαμένα βρε παιδιά. Έχω ακούσει ουκ ολίγες φορές, για το που πάει το αίμα, για αιμοδοσία. ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ εκτός αν το χρειάζονται εκείνη την ώρα. Και δεν είναι στη φαντασία μου. Μου το είπε μια φίλη μου, νοσοκόμα. Όταν της είπα για δωρεά οργάνων, άρχισε να γελάει. Κατάλαβα αμέσως.
  Τελικά, είναι καλύτερα να πουλήσουμε τα όργανα μας, μήπως και μας σεβαστούν περισσότερο. Δυστυχώς, έτσι πρέπει να γίνει για να σταματήσει και η αισχροκέρδεια.
  Αφού θέλουν κοστολόγιο, γιατί να μην το βάλουμε εμείς;;

 50. Ο/Η bourbour λέει:

  Δεν μίλησε κανείς για την μεταφυσική διάσταση του πράγματος: Έχω δηλώσει δωρητρια οργάνων πάνω από 10 χρόνια αλλά φέτος έμαθα το εξής φρικτό: νεκρό, θεωρεί αυτό το σύστημα αυτόν που είναι εγκεφαλικά νεκρός! Δηλάδή άν σταματήσει η καρδιά να χτυπάει, τα όργανα αχρηστεύονται, με εξαίρεση τους κερατοειδείς των ματιών. Δηλάδή, σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη ή ακόμη και την κοινή λογική, το πνεύμα μας, η ψυχή μας, αυτό που μας κάνει αυτους που είμαστε, είναι ακόμα στο σώμα όταν οι γιατροί παίρνουν τα όργανα. Ισως γι αυτό και οι γιατροί απεχθάνονται αυτή τη δουλειά στην Αμερική… Αναγκάζονται να σταματούν τη ζωή, ανατρέποντας ίσως μια διαδικασία που κανείς δεν ξέρει και που δεν μπορουμε να μάθουμε… Ο κάθε άνθρωπος είναι πολύ παραπάνω από ένα σύνολο σαρκικών οργάνων.

 51. Ο/Η leo λέει:

  σαν άνθρωπος με σοβαρό πρόβλημα υγείας , θα σας πω μονο ένα πράγμα ,καλο είναι στην ζωή σας πριν εκφράζεται άποψης για τόσο σοβαρά ζητήματα καλο είναι να γνωρίζετε σχετικά με το θέμα γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη τις αμάθειας.ρωτήστε ένα γιατρό που ασχολείται με μεταμόσχευσης να σας πει η ακριβώς συμβαίνει.

 52. Ο/Η AB λέει:

  Καλά θα ειναι να ορισουν φορεα στον οποιο να δηλωνουμε για καποιο χρονικό διαστημα αν συμφωνουμε. Και μόνο ο μπαμπεσικος τροπος με τον οποιο παει να περασει αυτο το νομοσχεδιο με κανει να θελω να δηλώσω εντονα την αντιθεση μου. Μονο αλητες σκεπτονται να πρατουν ετσι οτι αφορα συνανθρωπους τους.

 53. Ο/Η D. Vaden λέει:

  -Μάς μετατρέπουν σέ ανταλλακτικά. Ακόμα και όσοι έχουν φροντίσει νά δηλώσουν τήν αντίθεσή τους, όταν δέν προκύπτουν τά στοιχεία τους (εύκολα, άλλωστε, αφαιρείται ένα δελτίο ταυτότητος καί καταστρέφεται από έναν …αναίσθητο), τότε είναι προς πώληση ανταλλακτικά. Κίνητρο το κέρδος τούς ιατρού, τών μεσαζόντων, τών κλινικών, όλων τών …αγαθών οι οποίοι «σχωρνάνε μέ ξένα κόλλυβα».
  Όποια κι όποιος εμπιστεύεται τούς πολιτικούς είναι επικινδύνως ηλίθιος όχι μόνο για τόν εαυτό του, αλλά καί για τούς άλλους.
  Αντίσταση στους σιχαμένους, επηρμένους διεφθαρμένους αγράμματους κερδομανείς πολιτικάντηδες καθώς και στους αφελείς μωρόπιστους καλόπιστους που βυθισμένοι εν τή νοητική τους αναισθησία βλέπουν μόνο καλοσύνη κι αγαθές προθέσεις…
  Ας κόψουν οι άνθρωποι το τσιγάρο, τήν ανθυγιεινή διατροφή, τήν καθιστική ζωή, τήν έκθεση σε ρύπους, τήν καταναλωτική μανία καί θα σωθούν εκατομμύρια περισσότερες ζωές από καμμια δεκαριά ετησίως από …μεταμοσχεύσεις…
  Χώρια από το ρίσκο για όλους όταν αναμειγνύεται γενετικό υλικό με άλλο τρόπο εκτός τής συνουσίας…

 54. Ο/Η George Birbilis λέει:

  δηλαδή καθένας που έχει μια χρόνια αρρώστια που είναι επικίνδυνη εν δυνάμει και για άλλους αν λάβουν τα όργανα θα πρέπει να τρέχει στον ΕΟΜ να πεί δε θέλω να κάνω ζημιά σε τρίτους;

 55. Ο/Η Nick λέει:

  Φανταστήτε την εξής σκηνή: Σε δύο διπλανα κρεββάτια βρίσκεσθαι εσείς και ένας βουλευτής που χρειάζεται μεταμόσχευση. Κάποια στιγμή έρχεται μια νοσοκόμα και σας κάνει μια αθώα ένεση. Βέβαια και ο αιώνειος ύπνος έχει τα πλεονεκτήματά του σε μια χώρα σαν την Ελλάδα.

 56. Ο/Η elisabeth λέει:

  α) Να φτιάξουν ένα προσβάσιμο από τους φορείς μητρώο δοτών και μη δοτών (νοσοκομεία αλλά και On line εφαρμογή) για να γίνεται η βέλτιστη και έγκυρη αξιοποίηση του αληθούς καταλόγου δοτών
  β) Να καταγράψουν ρητά κανόνες και πρωτόκολλα (όπως στο εξωτερικό) για προυποθέσεις αφαίρεσης οργάνων και δη το βιώσιμο ή μη των ασθενών και το προσδόκιμο ανάκαμψης, π.χ. έστω και η παραμικρή εγκεφαλική λειτουργία να αποκλείει πιθανότητα δωρεάς οργάνων (ο κίνδυνος κατ’εμέ είναι ο ιατρικός αποκλεισμός της ελπίδας, όταν η ζωή μας έχει αποδείξει ότι ο άνθρωπος πολλές φορές είναι πιο δυνατός από τα προγνωστικά και τις στατιστικές)
  γ) Να εξηγήσουν από το σχολείο τη σημασία του να δίνεις αίμα 1 φορά το χρονο και να γίνεσαι δωρητής
  δ) Να δημιουργηθεί 1 δημόσια τράπεζα μόνο για τους δότες μυελού των οστών (τα στοιχεία τα παίρνουν από τους δωρητές αίματος ή μπορούν να τα πάρουν) η οποία, όπως τώρα να συνεργάζεται με την αντίστοιχη τους εξωτερικού
  ε) Να δημιουργηθεί 1 δημόσια τράπεζα για βλαστοκύτταρα και να υπάρχει από την αρχή της εγκυμοσύνης ενημέρωση για τις διαφορές μεταξύ φύλαξης σε ιδιωτική και δημόσια τράπεζα

 57. Ο/Η far away λέει:

  ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ Ν/Σ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.

 58. Ο/Η ΑΝΝΑΔΗΜ λέει:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ,
  ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΣΥΓΚΕΝΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΔΩΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΟΥ Η ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙ’ΑΥΤΟΥΣ ΣΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΔΩΡΙΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ (ΠΟΥ ΝΑ ΣΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ) ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 59. Ο/Η pansound λέει:

  στην ερωτηση
  – θελετε να γινετε δωρητησ οργανων?
  η απαντηση
  -θα παρετε τους ορχεις μου
  θεωρητε αρνητικη η καταφατικη ???????????

 60. Ο/Η Hartof λέει:

  ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ……….. ???? ΤΟ Ν/Σ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ

  ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ

  Α) ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΉ ΚΑΜΠΑΝΙΑ
  ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΕΝΤΥΠΑ

  Β) ΝΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ
  (ΜΕΣΩ ΚΕΠ) ???

  ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΑ.

  ΑΛΛΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΔΩ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *