Νιώθετε μοναξιά; Φάτε μπέικον και παγωτό!

Το φαγητό για παρηγοριά μπορεί να είναι ολέθριο για τη σιλουέτα μας, αλλά κάνει καλό στην ψυχή μας, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες, που διαπίστωσαν ότι τρόφιμα όπως τα λουκάνικα, τα σάντουϊτς με μπέικον, τα παγωτά και οι σοκολάτες αποτελούν «αντίδοτα» στην μοναξιά.

Μάλιστα η σχετική μελέτη έδειξε πως και μόνο που σκεφτόμαστε αυτού του είδους τα εδέσματα, η ψυχική μας διάθεση βελτιώνεται άρδην!Οι ειδικοί αποδίδουν την δράση αυτή στο ότι όταν είμαστε χάλια, ασυναίσθητα αναζητάμε τρόφιμα τα οποία έχουμε συσχετίσει με ευτυχισμένες στιγμές, όπως τα οικογενειακά τραπέζια της νιότης μας και οι ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές.

Η ανάκληση έστω και υποσυνείδητα αυτών των αναμνήσεων, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και διώχνει τη μοναξιά, επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε ότι ανήκουμε κάπου, λένε.

Την μελέτη πραγματοποίησαν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, οι οποίοι ζήτησαν από εθελοντές να γράφουν επί έξι λεπτά για κάποιον καυγά που είχαν με τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σε μια άλλη ομάδα εθελοντών, εξάλλου, ανέθεσαν να γράψουν κάτι ουδέτερο.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους μισούς εθελοντές να γράψουν για το πώς νιώθουν όταν τρώνε για να αισθανθούν καλύτερα, και από τους άλλους μισούς να γράψουν πως νιώθουν όταν δοκιμάζουν ένα νέο τρόφιμο.

Όλοι οι εθελοντές εξάλλου συμπλήρωναν κατά τα διάφορα στάδια της μελέτης ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης της μοναξιάς τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όταν οι εθελοντές έγραφαν για τον καυγά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, «άδειαζαν» από συναισθήματα και ένιωθαν μόνοι.

Όσοι, όμως, από αυτούς ήταν σίγουροι για τη σχέση που είχαν με αυτά τα πρόσωπα, «έδιωχναν» τη μοναξιά τους γράφοντας για τα φαγητά που τρώνε για να αισθανθούν καλύτερα (αυτό δεν ίσχυε για όσους ένιωθαν ανασφάλεια στην όποια σχέση τους).

Επιπλέον, τα φαγητά που είπαν ότι τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα, απεδείχθη ότι ήταν αυτά που έτρωγαν σε πολύ νεώτερη ηλικία με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Όπως εξηγούν ο δρ Τζόρνταν Τρόισι και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Psychological Science», όλοι νιώθουμε στρες στην καθημερινή μας ζωή και αυτό συχνά σχετίζεται με τις επαφές μας με άλλα άτομα. Ως φαίνεται, το φαγητό για παρηγοριά είναι μια εύκολη πηγή καταπράυνσης του αισθήματος της μοναξιάς που εκπορεύεται από το στρες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *