Νεότερα δεδομένα για την Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

Τους προβληματισμούς της για την ασφάλεια της πειραματικής θεραπείας Bevacizumab για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εκφράζει η … Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα από την αμερικάνικη μελέτη «CATT» σε ασθενείς με αυτή την πάθηση, η οποία συγκρίνει την εγκεκριμένη θεραπεία Lucentis (Ranibizumab) με την πειραματική θεραπεία Avastin (Bevacizumab), η οποία είναι εγκεκριμένη για ενδοφλέβια χορήγηση σε διάφορους τύπους καρκίνου.

Σκοπός της μελέτης ήταν η σύγκριση των δύο θεραπειών όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια τους.

Η μελέτη κατέδειξε ότι στον πρώτο χρόνο θεραπείας η πειραματική θεραπεία δεν είναι κατώτερη από την εγκεκριμένη θεραπεία, όσον αφορά στην ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει λεπτομέρειες τόσο σε μακρινή όσο και σε κοντινή απόσταση).

Ταυτόχρονα έδειξε σημαντικές διαφορές υπέρ της εγκεκριμένης θεραπείας όσον αφορά παραμέτρους που επηρεάζουν θετικά την μακροχρόνια αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά στην ασφάλεια της εν λόγω θεραπευτικής αγωγής, η οποία αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά όσον και για την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών, η Ένωση εκφράζει προβληματισμούς ενστερνιζόμενη την επίσημη τοποθέτηση της AMD Alliance International (AMDAI) του διεθνούς οργανισμού που εστιάζεται αποκλειστικά στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η μελέτη εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών με το πειραματικό φάρμακο. Επιπλέον και άλλες μελέτες δείχνουν αύξηση της εμφάνισης σπάνιων αλλά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών (π.χ. εγκεφαλικά αλλά και θάνατοι) με τη χρήση της πειραματικής θεραπείας στον οφθαλμό.

Για την Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών η εγκεκριμένη θεραπείαθα πρέπει να παραμείνει η θεραπεία εκλογής για όλους τους ασθενείς.

Τι είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (Η.Ε.Ω.) είναι μια πάθηση, η οποία σχετίζεται με την μεγάλη ηλικία και η οποία προοδευτικά καταστρέφει την οξεία, κεντρική όραση. Η κεντρική όραση είναι απαραίτητη για να βλέπει κανείς καθαρά τα αντικείμενα και είναι βασική για καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το διάβασμα και η οδήγηση.
Η Η.Ε.Ω. επηρεάζει την ωχρά κηλίδα, το κομμάτι του οφθαλμού που μας επιτρέπει να διακρίνουμε μικρές λεπτομέρειες. Η Η.Ε.Ω. δεν προκαλεί καθόλου πόνο.

Σε μερικές περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται τόσο αργά που οι ασθενείς παρατηρούν ελάχιστη αλλαγή στην όραση τους. Σε άλλες περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης και στα δυο μάτια. Η Η.Ε.Ω. είναι η συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών στο δυτικό κόσμο.

Η Η.Ε.Ω. εμφανίζεται σε δυο μορφές: την υγρή και την ξηρή.

Στην Ελλάδα συμπεραίνουμε ότι στα 3.500.000 πληθυσμού που είναι άνω των 50 ετών, το 80% έχει προβλήματα χαμηλής όρασης (2,5 εκ/ρια περίπου), εκ των οποίων το 1 εκ/ριο είναι πολύ σοβαρά.
Ο αριθμός των νέων πασχόντων από Η.Ε.Ω. ανέρχεται περίπου στα 5.000 άτομα ετησίως, με υγρού τύπου 1.000 έως 1.500, τα οποία τροφοδοτούν τον πληθυσμό των τυφλών κατά 2.000- 3.000 άτομα κατ΄ έτος, εφόσον δεν έχουν ακολουθήσει θεραπευτική αντιμετώπιση.

H Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών

Η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) εκπροσωπεί Άτομα με Προβλήματα Όρασης (Τυφλούς & Μερικώς Βλέποντες) που πάσχουν από εκφυλιστικές κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδή χιτώνα, της ωχράς κηλίδος και του οπτικού νεύρου.

Ιδρύθηκε το 1989 και αναπτύσσει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανεύρεση θεραπειών για τις Νόσους που εκπροσωπεί, την πρόληψη της τυφλότητας, την προώθηση θεμάτων αποκατάστασης (οπτικά βοηθήματα) και ένταξης των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης (ΑμΠΟ). Παράλληλα αναπτύσσει δραστηριότητες ενημέρωσης των ασθενών – μελών για τις ερευνητικές εξελίξεις, ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΠΟ, πληροφόρησης επιστημονικών και άλλων φορέων, οργανώσεων (συλλόγους ΑμεΑ) και υπηρεσιών στο Δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών – RETINA INTERNATIONAL, της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ.) και του Δικτύου για την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς (AMD Alliance International).

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *