Νευρική ορθορεξία

Οι ακραίες και εξαντλητικές δίαιτες και η υπερβολική γυμναστική θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή σε μία στις δέκα γυναίκες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, με την ονομασία «νευρική ορθορεξία» είναι μια διατροφική διαταραχή που εντοπίστηκε σχετικά πρόσφατα έχει εντοπιστεί. Από «νευρική ορθορεξία» πάσχει και ένας στους 20 άνδρες.Οι πάσχοντες συνήθως «κόβουν» από το καθημερινό τους διατροφολόγιο ολόκληρες ομάδες τροφίμων, πιστεύοντας εσφαλμένα ότι είναι ανθυγιεινές ή ότι οι οργανισμοί τους είναι ανεκτικοί σε αυτές. Κατά συνέπεια στερούνται βασικών συστατικών και βιταμινών, απαραίτητων για τη λειτουργία του οργανισμού τους.

Την ίδια στιγμή, ασκούνται σε υπερβολικό βαθμό και δείχνουν πολύ αδύνατοι.

Η ορθορεξία «χτυπά» συνήθως τις γυναίκες στην ηλικία των 30. Πολλές γυναίκες αποφασίζουν χωρίς τη βοήθεια ειδικού διαιτολόγου να ακολουθήσουν «τις δίαιτες των σταρ» που διαβάζουν σε περιοδικά ή ακούνε στην τηλεόραση, μη γνωρίζοντας ότι κατά βάθος κάνουν κακό στον οργανισμό τους αντί για καλό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η προσκόλληση σε αυστηρούς κανόνες δίαιτας, δε θέτει σε κίνδυνο μόνο την υγεία, αλλά μπορεί να θέσει σε δοκιμασία και τις κοινωνικές σχέσεις των πασχόντων, καθώς συνηθίζουν να αποφεύγουν τις προσκλήσεις φίλων σε γεύμα ή μια έξοδο για ποτό.

Η βασική διαφορά μεταξύ της ορθορεξίας από άλλες κοινές διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, είναι ότι οι πάσχοντες δε θεωρούν απαραίτητα ότι πρέπει να χάσουν βάρος, αλλά τελικά χάνουν νομίζοντας ότι ακολουθούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *