Νέος ιός γρίπης στις νυχτερίδες

Μετά τη γρίπη των χοίρων και των πτηνών, οι Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τον ιό της γρίπης και στις νυχτερίδες. … «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι πως μέχρι σήμερα είχαμε ανακαλύψει ιούς σε όλα τα πιθανά ζώα», δήλωσε ο Ruben Donis, επιστήμονας στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών των Ηνωμένων Πολιτειών, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α ανακαλύφθηκε στις νυχτερίδες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάποιες νυχτερίδες προσβλήθηκαν από τη γρίπη πριν πολλούς αιώνες και πως τα στελέχη του ιού μεταλλάχθηκαν με το πέρασμα των χρόνων.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν 300 νυχτερίδες που πιάστηκαν στη Γουατεμάλα, την περίοδο 2009 – 2010.

Οι συγκεκριμένες νυχτερίδες τρέφονται με φρούτα και έντομα και δεν δαγκώνουν τους ανθρώπους, όμως εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να μολύνουν με τον ιό διάφορα προϊόντα και κατ’ επέκταση να τον μεταδώσουν στους ανθρώπους.

Ο Δρ. Ruben Donis και η επιστημονική του ομάδα διεξάγουν ελέγχους σε νυχτερίδες στην Αμερική, την Αφρική και την Ασία έτσι ώστε να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό έχει εξαπλωθεί ο νέος τύπος ιού, που ονομάζεται Η17, και να αξιολογήσουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: econews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *