Νέα φαρμακευτική θεραπεία για το μελάνωμα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες απέδειξαν ότι 132 ασθενείς που συμμετείχαν σε φαρμακευτική θεραπεία με … την ουσία βεμουραφενίμπη έζησαν κατά μέσο όρο 16 μήνες αντί για 9 μήνες όσων έκαναν την παραδοσιακή θεραπεία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Αιματολογίας και Ογκολογίας, Άντονι Ρίμπας δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ότι η ουσία έχει μεγαλύτερη επίπτωση και αλλάζει πλέον τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το μεταστατικό μελάνωμα». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό από τη συνήθη χημειοθεραπεία.

Σημειώνεται ότι το κακόηθες μελάνωμα είναι μια επιθετική και πολύ επικίνδυνη μορφή καρκίνου και είναι σχετικά σπάνιο, αφού αφορά το 10% όλων των περιπτώσεων δερματικού καρκίνου. Αποτελεί όμως την αιτία τους περισσότερους θανάτους αυτής της μορφής καρκίνου.

Η ουσία βεμουραφενίμπη είναι κατάλληλη για τους μισούς ασθενείς με προχωρημένου σταδίου μελάνωμα, αφού εστιάζει σε όγκους που έχουν σχέση με τη γονιδιακή μετάλλαξη BRAF V600E. Αυτό το φάρμακο μπλοκάρει την πρωτεΐνη που ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με νέα κλινική δοκιμή, περίπου στο 53% των ασθενών με αυτή τη μετάλλαξη, οι όγκοι συρρικνώθηκαν πάνω από 30%, στο 30% λιγότερο από 30%, ενώ στο 14% δεν υπήρξε κάποια θετική αντίδραση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε άδεια για τη χρήση του νέου φαρμάκου σε ενήλικες που πάσχουν από το μεταστατικό μελάνωμα, του μεταλλαγμένου γονίδιου BRAF.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *