Νέα τεχνική με μίνι «ηλεκτροσόκ» βελτιώνει τη μνήμη

Μία νέα μέθοδο βελτίωσης της μνήμης ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Αυτή η μέθοδος γίνεται, μέσω ηλεκτρικής διέγερσης συγκεκριμένης περιοχής του … εγκεφάλου, υποβάλλοντας σε μικρής ισχύος «ηλεκτροσόκ» τον εγκέφαλο.

Το επίτευγμα μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό μελλοντικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων διαφόρων νευρολογικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροχειρουργικής Ιτζχάκ Φράιντ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια – Λος ‘Αντζελες (UCLA), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το «Science», ευελπιστούν ότι στο μέλλον η νέα τεχνική θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μιας νευροπροσθετικής συσκευής στο κεφάλι, την οποία θα χρησιμοποιούν οι υγιείς άνθρωποι, όταν θέλουν να συγκρατήσουν στην μνήμη τους καλύτερα ορισμένες νέες πληροφορίες ή οι ασθενείς που πάσχουν από απώλεια μνήμης λόγω άνοιας, Αλτσχάιμερ ή απλώς προχωρημένης ηλικίας.

Φυσικά, οι δυνατότητες θέλουν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν πραγματικότητα, όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν πειράματα με επτά εθελοντές ασθενείς που έπασχαν από επιληπτικές κρίσεις και στους οποίους, μετά από έγκριση, εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο, τα οποία παρήγαγαν ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής ισχύος.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις της νευρικής διέγερσης, μέσω του ηλεκτρισμού, στον ενδορινικό φλοιό του εγκεφάλου, μια περιοχή που θεωρείται η «θύρα» για τον ιππόκαμπο, εκεί όπου οι μνήμες σχηματίζονται και αποθηκεύονται. Στη νόσο Αλτσχάιμερ αυτή η περιοχή είναι από τις πρώτες που πλήττονται από την καταστροφή των νευρωνικών κυττάρων.

Τα πειράματα στον υπολογιστή -τα οποία αφορούσαν την ικανότητα περιήγησης των ασθενών σε ρόλο ταξιτζή στους λαβυρινθώδεις δρόμους μιας εικονικής πόλης- έδειξαν ότι η μνήμη τους (και η ικανότητά τους να θυμούνται τις σωστές διαδρομές) βελτιώθηκε, όταν υπήρξε ηλεκτρική διέγερση του συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *