Νέα θεραπεία για την πρόληψη εγκεφαλικών

Σημαντικές ελπίδες για ακόμη πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής γεννά η νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της … Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι.

Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει 5 φορές τον κίνδυνο για εγκεφαλικό με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι αρκετοί από τους ασθενείς που υποφέρουν από αυτή, δεν το γνωρίζουν. Μάλιστα είναι πλέον τόσο συχνή που ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας 40 ετών, έχει σοβαρές πιθανότητες να εμφανίσει την αρρυθμία αυτή.

Εδώ και αρκετά χρόνια η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπιζόταν με την φαρμακευτική ουσία Βαρφαρίνη. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προστεθεί στη φαρέτρα των επιστημόνων, άλλα τρία νέα αντιπηκτικά φάρμακα, από τα οποία όμως, μέχρι σήμερα, μόνο ένα έχει πάρει έγκριση από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκου.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο καρδιολογικο συνέδριο, συνέκρινε το τελευταίο αντιθρομβοτικό φάρμακο, την απιξαμπάνη, με το πιό παλιό, την βαρφαρίνη. Τα φάρμακα μελετήθηκαν σε 18.201 ασθενείς σε 39 χώρες.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Λ.Γουάλεντιν το νέο φάρμακο δίνεται από το στόμα δύο φορές την ημέρα και δεν χρειάζεται συχνή παρακολούθηση του ασθενή, καθώς οι δόσεις είναι συγκεκριμένες. Αυτό και μόνο το στοιχείο έδειξε οτι όλο και περισσότεροι ασθενείς συμμορφώνονται στη λήψη του, σε σχέση με το παλαιότερο. ‘Ομως τα πιο σημαντικά ευρύματα της μέλετης έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της απιξαμπάνης.

Στους ασθενείς που πήραν το νεώτερο αντιπηκτικό, καταγράφηκε επιπλέον μείωση των εγκεφαλικών κατα 21% , σημαντικά λιγότερες εως και 31% αιμορραγίες και μείωση της θνητότητας κατά 11%.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *