Νέα εξέταση εντοπίζει τα μίνι εμφράγματα

Σωτήρια μπορεί να αποδειχθεί για τους ασθενείς που κινδυνεύουν από έμφραγμα μία νέα εξέταση που επινοήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Μελετώντας περισσότερους από 2.000 ασθενείς στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου, διαπίστωσαν πως όσοι είχαν στηθάγχη και υποβλήθηκαν στη νέα εξέταση είχαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε ένα έτος από έμφραγμα, σε σύγκριση με όσους υποβλήθηκαν στις συνήθεις εξετάσεις.Η νέα μέθοδος μπορεί να ανιχνεύει ακόμα και τα πιο χαμηλά επίπεδα της τροπονίνης – μιας πρωτεΐνης που εκλύεται στο αίμα, όταν τα κύτταρα του καρδιακού μυός υφίστανται βλάβες εξαιτίας ενός εμφράγματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το έμφραγμα, τόσο περισσότερη τροπονίνη απελευθερώνεται στο αίμα.

Με τη νέα εξέταση, διαγνώστηκαν 33% περισσότερα εμφράγματα απ’ ό,τι με τις υπάρχουσες εξετάσεις, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA).

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιώντας ένα πιο ευαίσθητο τεστ αξιολόγησης της βλάβης στον καρδιακό μυ, μπορούμε να διαγνώσουμε περισσότερους ασθενείς με μικρά εμφράγματα, τα οποία δίχως αυτό θα περνούσαν απαρατήρητα», είπε ο καθηγητής Πήτερ Βάισμπεργκ, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF).

«Τα τελευταία χρόνια έχει τεκμηριωθεί πως οι άνθρωποι με πόνο στο στήθος που παθαίνουν μικρή καρδιολογική βλάβη εξαιτίας ενός εμφράγματος, διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να πάθουν επόμενο, σοβαρό και συχνά μοιραίο έμφραγμα, εάν αφεθούν δίχως θεραπεία. Η νέα εξέταση μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίζουμε εγκαίρως αυτή την ευαίσθητη ομάδα ασθενών».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εδιμβούργου, η νέα εξέταση ανιχνεύει επίπεδα τροπονίνης έως τέσσερις φορές χαμηλότερα απ’ ό,τι η εξέταση που σήμερα εφαρμόζεται ευρέως.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *