Μια σπάνια «πάθηση» νικάει τα μηχανήματα

Η έκφραση έχει μνήμη ελέφαντα μάλλον δεν είναι αρκετή για να περιγράψει την εξαιρετική ικανότητα της ηθοποιού Marilu Henner η οποία πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά «Taxi» τη δεκαετία του 1970. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι όντως έχει ζήσει μια «αξέχαστη» ζωή.

Για να καταλάβετε γιατί μνημονικό μιλάμε είναι αρκετό να σας αναφέρουμε ότι αρκεί κάποιος να της πει μια τυχαία ημερομηνία από τα τελευταία 40 χρόνια και εκείνη, σαν ένας ζωντανός ηλεκτρονικός υπολογιστής, είναι ικανή να ανακαλέσει την ημέρα της εβδομάδας, τι φορούσε, τι καιρό είχε, μέχρι και τι έπαιζε στην τηλεόραση.

Αν αυτό δεν είναι αρκετά εντυπωσιακό για σας, η 59χρονη σταρ του Χόλιγουντ, μπορεί να μοιραστεί μαζί σας και αναμνήσεις της από όταν ήταν μόλις 18 μηνών.

Η Marilu Henner ανήκει σε μια χούφτα ανθρώπων με μια σπάνια «πάθηση» που ονομάζεται υπερθυμητικό σύνδρομο, ή «ανώτερη αυτοβιογραφική μνήμη», η οποία τους προσδίδει την ικανότητα να θυμούνται όλα όσα συνέβησαν κάθε μέρα της ζωής τους. Θυμίζει κάτι από την πρόσφατη ταινία Limitless, δεν βρίσκετε, μόνο που εδώ δεν έχουμε κάποιο χάπι που κάνει το μαγικό αλλά τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ίδια η ηθοποιός θεωρεί την υπερ-μνήμη της σαν ένα δώρο, με την πρώτη μνήμη της να είναι εκείνη που παίζει μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό της στο Σικάγο στο σπίτι τους, όταν ακόμα ήταν 1.5 χρόνων, κάτι που εξέπληξε τους επιστήμονες που μέχρι τώρα πίστευαν ότι αρχίζουμε να θυμόμαστε πράγματα μετά την ηλικία των 2.

Οι ικανότητες της όμως δεν σταματούν εδώ, κατά μέσο όρο οι άνθρωποι θυμούνται περίπου στα 250 πρόσωπα στην διάρκεια της ζωής τους, η Henner, όπως καταλαβαίνετε θυμάται χιλιάδες. Εξίσου εντυπωσιακός όμως, είναι και ο τρόπος με τον οποίο ψάχνει τις μνήμες τις, μιας και όπως και η ίδια υποστηρίζει θυμίζει τον τρόπο που ψάχνουμε για μια συγκεκριμένη σκηνή σε μια ταινία.

Το υπερθυμητικό σύνδρομο είναι μια νέα έννοια στην ψυχολογία, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε το 2006 από μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurocase, παρουσίασαν στον κόσμο μία 40χρονη, γνωστή για τον πρώτο καιρό μόνο με τα αρχικά της , AJ, της οποίας τα στοιχεία έγιναν γνωστά αργότερα. Ακριβώς όπως Marilu Henner, μπορούσε να θυμηθεί με ακρίβεια τι έκανε την κάθε μέρα, οποιασδήποτε ημερομηνίας.

Το 2003 ζητήθηκε από τους ερευνητές να τους φτιάξει μια λίστα μέσα σε 10 λεπτά του τι είχε συμβεί τις ημέρες του Πάσχα του 1980. Εκείνη κατέγραψε και τις 24 μέρες, τι ακριβώς έκανε και μόνο σε μία μέρα είχε κάνει λάθος.

Μετά την δημοσιοποίηση της εξαιρετικής αυτής περίπτωσης, άλλοι άνθρωποι με υπερθυμητικό σύνδρομο, ήλθαν στο φως και μίλησαν για την ικανότητά τους. Σήμερα, πιστεύεται ότι κάπου μεταξύ έξι και 20 άτομα διαθέτουν αυτήν την πάθηση.

Δεν υπάρχει τίποτα νέο για τους ανθρώπους με αυτές τις εξαιρετικές αναμνήσεις. Στους πιο ξακουστούς σύγχρονους μνημονευτές ανήκουν ο Ben Pridmore, ένας λογιστής από το Derby, που μπορεί να απομνημονεύσει μια τυχαία ανακατεμένη τράπουλα σε λιγότερο από 25 δευτερόλεπτα, και ο Dominic O ‘Brien, που μπορεί να θυμηθεί τη σειρά 2808 καρτών απλά με ένα κοίταγμα.

Πηγή: proho.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *