Με το κινητό θα ελέγχεται η γνησιότητα των φαρμάκων

Την εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού προγράμματος (e-TACT), που θα δίνει τη δυνατότητα σ’ όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή, εμπορία, διακίνηση … και διάθεση φαρμάκων στην Ευρώπη, να ελέγχουν τη γνησιότητα τους, προωθούν η Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, Καρολίν Λε Ταρνέκ και Φρανσουά-Χαβιέ Λερί, το προς εφαρμογή σύστημα θα στηρίζεται στη σήμανση των φαρμάκων μ’ ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας στην εξωτερική συσκευασία όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται στοιχεία για τον αριθμό των φαρμάκων που παρήχθησαν, τον αριθμό της παρτίδας καθώς και τον αύξοντα αριθμό παραγωγής του φαρμακευτικού προϊόντος.

Μέσω αυτού του προγράμματος, η γνησιότητα των φαρμάκων θα μπορεί να ελέγχεται απ’ όλους όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων μέχρι τον τελικό ασθενή και βρίσκονται στα 36 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Φαρμακοποιίας.

Ειδικά για τους ασθενείς έχει προβλεφθεί ότι θα μπορούν να ελέγχουν τη γνησιότητα των φαρμάκων που παίρνουν, από το κινητό τους τηλέφωνο.

Η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος εντάσσεται στη γενικότερη πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την περιστολή και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διακίνησης και της εμπορίας παραποιημένων ή πλαστών φαρμάκων και φαρμακοσκευασμάτων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *