Μειώθηκαν παγκοσμίως οι… θεριακλήδες!

Οι νόμοι κατά του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όπως γραφεία, εστιατόρια και μπαρ, που έχουν υιοθετήσει διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, … ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν ωθήσει αρκετούς καπνιστές να περιορίσουν το τσιγάρο και στο σπίτι, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ούτε Μονς του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη μελέτησαν τις επιπτώσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε χιλιάδες καπνιστές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βρετανία). Διαπίστωσαν ότι αρκετοί καπνιστές επηρεάστηκαν θετικά, με αποτέλεσμα να σταματήσουν το κάπνισμα και στο σπίτι τους και όχι μόνο στους χώρους εργασίας και ψυχαγωγίας.

Μετά την εφαρμογή των σχετικών νόμων σε κάθε χώρα, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των καπνιστών που σταμάτησε να καπνίζει στο σπίτι, αυξήθηκε κατά 17% στην Γαλλία, 25% στην Ιρλανδία, 28% στην Ολλανδία και 38% στη Γερμανία.

Ο συνολικός αριθμός τσιγάρων που ένα άτομο καπνίζει καθημερινά, είτε σε δημόσιο χώρο, είτε στο σπίτι του, μειώθηκε σημαντικά σε όλες τις παραπάνω χώρες, με εξαίρεση τη Γαλλία.

Η νέα μελέτη, όπως τόνισαν οι ερευνητές, αποδεικνύει το λάθος όσων υποστηρίζουν πως η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους απλώς θα οδηγήσει σε αύξηση του καπνίσματος στο σπίτι και τους άλλους ιδιωτικούς χώρους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο του παθητικού καπνίσματος για τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών.

Η έρευνα έδειξε ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία επηρεάζει ιδιαίτερα όσους καπνιστές ήδη προβληματίζονταν με τη συνήθειά τους και αναζητούσαν στήριγμα για να περιορίσουν το κάπνισμα ή να το κόψουν. Αυτή η κατηγορία καπνιστών είναι κυρίως που περιορίζει ή κόβει το τσιγάρο και στο σπίτι τους, ιδίως αν έχουν παιδί και δεν θέλουν να το αναγκάζουν  να υφίσταται παθητικά τον καπνό του τσιγάρου.

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αποτελεί βασική αιτία για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων, ενώ επιβαρύνει γενικότερα την υγεία, ιδίως της καρδιάς. Σύμφωνα με το ΠΟΥ, το τσιγάρο σκότωσε περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς το 2011, μεταξύ των οποίων 600.000 παθητικούς καπνιστές. Οι θάνατοι από τον καπνό αναμένεται να φθάσουν τα 8 εκατ. ετησίως έως το 2030.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *