Μειωμένη η τεστοστερόνη στους μπαμπάδες

Το επίπεδο της τεστοστερόνης πέφτει στους άνδρες μόλις γίνουν πατέρες, μια βιολογική αλλαγή που τους διευκολύνει να αναλάβουν τη … φροντίδα των παιδιών τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες με νεογέννητα μωρά κάτω του ενός μηνός παρουσίαζαν ιδιαίτερα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η συγκεκριμένη ορμόνη αυξάνει τις σεξουαλικές ορμές του άνδρα και τον κάνει πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τους υπόλοιπους άνδρες. Η μείωση κατά μέσο όρο 26-34% εκτιμάται ότι αποτρέπει τα παραστρατήματα του νέου μπαμπά και τον βοηθάει να εστιάζει καλύτερα στα πατρικά του και στα ευρύτερα οικογενειακά καθήκοντα.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ανύπαντροι άνδρες που αρχικά είχαν το υψηλότερο επίπεδο τεστοστερόνης, ήταν και πιο πιθανό να γίνουν μπαμπάδες, όμως μόλις γεννήθηκε το παιδί τους, σημείωσαν μεγάλη πτώση στην ορμόνη. Από την άλλη, η μεγαλύτερη μείωση της τεστοστερόνης καταγράφηκε σε όσους πατέρες είχαν την μεγαλύτερη εμπλοκή στην φροντίδα του μωρού τους.

Η πτώση της ανδρικής ορμόνης μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά έναντι ορισμένων χρόνιων ασθενειών, πράγμα που εν μέρει ίσως εξηγεί γιατί οι παντρεμένοι και οι πατέρες έχουν συχνά καλύτερη υγεία από τους συνομηλίκους τους που ζουν μόνοι τους και χωρίς παιδιά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *