Κύτταρα ηλικιωμένων… ξαναγεννήθηκαν

Να αναπρογραμματίσουν γερασμένα κύτταρα ανθρώπων που πλησίαζαν τα 100 χρόνια τους (ένας μάλιστα ήταν 101 ετών!) και να τα … μετατρέψουν σε νεανικά βλαστικά κύτταρα όμοια με αυτά που υπάρχουν στα έμβρυα κατάφεραν για πρώτη φορά Γάλλοι επιστήμονες, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στην αναγεννητική ιατρική.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως αν η μέθοδός τους καταστεί εφικτό να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν υγιείς ιστοί, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταμοσχευθούν σε ηλικιωμένους ασθενείς, θα ανοίξει ο δρόμος για νέου τύπου θεραπείες στην τρίτη ηλικία.

Τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος, για αυτό προσφέρουν πολλές ελπίδες ότι στο μέλλον θα αντικαθιστούν άρρωστα όργανα. Όμως η χρήση τους έχει συναντήσει ηθικές αντιδράσεις λόγω της αναγκαίας καταστροφής ανθρωπίνων εμβρύων, έστω και σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν παράλληλα εναλλακτικές λύσεις, κυρίως μέσω της μετατροπής απλών ενήλικων -και όχι εμβρυικών- κυττάρων σε βλαστικά-πολυδύναμα. Μέχρι τώρα όμως είχαν εκφραστεί αμφιβολίες κατά πόσο αυτή η εναλλακτική τεχνική (που ανακαλύφθηκε το 2007) μπορεί πράγματι να αξιοποιηθεί στους ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη, επειδή τα κύτταρά τους έχουν υποστεί μεγαλύτερες φθορές με το πέρασμα του χρόνου.

Το γαλλικό επίτευγμα δείχνει ότι τελικά αυτό το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί. «Η ηλικία των κυττάρων δεν αποτελεί σίγουρα εμπόδιο στον αναπρογραμματισμό τους», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών.

Οι Γάλλοι ερευνητές πρόσθεσαν δύο νέα συστατικά, τους λεγόμενους «παράγοντες μεταγραφής» (NANOG και LIN28), βελτιώνοντας την κλασική μέθοδο αναπρογραμματισμού κυττάρων από ενήλικους. Όμως θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος έως ότου η βελτιωμένη μέθοδος εφαρμοστεί κλινικά σε ανθρώπους, όπως είπαν οι επιστήμονες, καθώς θα πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά πειράματα ακόμα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *