Καταστροφικοί για την υγεία οι σεισμοί

Μεγαλύτερη είναι η επίπτωση που ασκούν στην υγεία μας οι σεισμοί σε σχέση με άλλες φυσικές καταστροφές, όπως οι … πλημμύρες και οι τυφώνες, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Κάθε χρόνο, καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περισσότερο από 1 εκατομμύριο σεισμοί οι οποίοι όχι μόνο κοστίζουν ζωές, αλλά αφήνουν χιλιάδες ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν λόγω των καταστροφών στις υγειονομικές υποδομές.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποφέρουν από μετατραυματικές εμπειρίες ενώ αναρίθμητοι είναι κι αυτοί που βιώνουν μακροπρόθεσμες συνέπειες εξαιτίας των σεισμών – μεταξύ αυτών, κατάθλιψη που φτάνει έως τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, την τελευταία δεκαετία, οι σεισμοί κόστισαν τη ζωή σε 780.000 ανθρώπους, αριθμός που αντιπροσωπεύει το σχεδόν 60% των θυμάτων εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Επιπλέον, τριπλάσιος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε στη διάρκεια του σεισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Σούζαν Μπαρτέλς, από το κέντρο Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σημειώνουν στην έκθεσή τους: «Επειδή οι σεισμοί συχνά προσβάλλουν πολυπληθείς αστικές περιοχές με φτωχές υποδομές, συχνά οδηγούν σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και μαζικά θύματα με πολλαπλούς τραυματισμούς».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *