Καταπολεμούν την κατάθλιψη τα «μαγικά μανιτάρια»;

Πιο «μαγικά» απ’ όσο νομίζαμε είναι τα ψυχεδελικά «μαγικά μανιτάρια», αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να αλλάξουν την … προσωπικότητά μας προς το καλύτερο ακόμα και μόνιμα!

Εκτός από το να μας κάνει πιο ανοιχτούς απέναντι στους άλλους αλλά και σε νέες εμπειρίες, η ψυλοκυβίνη, που περιέχεται σε πολλά ψυχεδελικά ναρκωτικά, μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει και τη βάση για τη θεραπεία της κατάθλιψης που βιώνουν οι καρκινοπαθείς και για τη διακοπή του καπνίσματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς έκαναν την εξής εκπληκτική διαπίστωση: μία και μόνο δόση ψυλοκυβίνης είναι ικανή να μεταβάλει την προσωπικότητα, όχι για μερικές ώρες, όσο κρατάει η ευφορία που προκαλούν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά, αλλά για έναν χρόνο ή ακόμα και για πάντα. Από τις πέντε βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας – εξωστρέφεια, νευρωτισμό, συνεργατικότητα, ευσυνειδησία και ανοιχτότητα, τα «μαγικά μανιτάρια» επιδρούν μόνο στην τελευταία.

Όπως δημοσιεύει το «Έθνος» οι 51 εθελοντές της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Psychopharmacology», συμμετείχαν σε 3 έως 5 συνεδρίες ανά τρεις εβδομάδες όντες ενήμεροι ότι σε μία από αυτές θα λάβουν μέτρια έως υψηλή δόση ψυλοκυβίνης, η οποία προκαλεί μεταβολή της συνειδησιακής κατάστασης και ισχυρές παραισθήσεις.

Κατά τη συνεδρία οι εθελοντές ξάπλωναν φορώντας μια μάσκα για να μπλοκάρουν τα οπτικά ερεθίσματα, έτσι ώστε να εστιάσουν στην εσωτερική τους εμπειρία, ενώ πριν και μετά τη λήψη του ναρκωτικού έγινε αξιολόγηση της προσωπικότητάς τους.

Το 60% εξ αυτών (ακόμα και ατόμων άνω των 30, η προσωπικότητα των οποίων υποτίθεται ότι δεν μεταβάλλεται) συνέχιζε να παρουσιάζει αυξημένη ανοιχτότητα ακόμα και 14 μήνες μετά.

Πάντως, ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Ψυχολογίας Ρόλαντ Γκρίφιθς δήλωσε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα, αφού το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού και τόνισε ότι η ψυλοκυβίνη μπορεί να έχει θεραπευτική αξία για την κατάθλιψη των καρκινοπαθών και για τη διακοπή του καπνίσματος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *