Καριέρα και οικογένεια «σκοτώνουν» τις γυναίκες

Δουλειά και υποχρεώσεις σπιτιού φαίνεται ότι ακόμη και στη σύγχρονη κοινωνία, δεν πάνε μαζί για τις γυναίκες οι οποίες … καλούνται να κάνουν διπλάσιο έργο για να κρατήσουν και το σπίτι τους.

Κοινωνιολόγοι λένε πως το να έχεις σύζυγο που δουλεύει 50 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα μπορεί να βλάψει την καριέρα μιας γυναίκας.

Οι γυναίκες έχουν λιγότερο διαθέσιμο χρόνο για έμμισθη εργασία διότι ακόμα απαιτείται απ’ αυτές να κάνουν τις περισσότερες οικιακές εργασίες και να έχουν τις περισσότερες ευθύνες φροντίδας του σπιτιού και των παιδιών. Γενικά ένας σύζυγος που δουλεύει 60 και πλέον ώρες την εβδομάδα, αυξάνει τις πιθανότητες να παραιτηθεί η σύζυγος από τη δουλειά της και αυτό συμβαίνει κατά 42%.

Όμως για τους άνδρες που η σύζυγος τους δουλεύει 60 και πλέον ώρες, ισχύει ακριβώς το αντίθετο αφού αυτό δεν επηρεάζει σημαντικά τις πιθανότητα να παραιτηθεί από τη δική του δουλειά. Αντίστοιχα, οι πιθανότητες παραίτησης αυξάνονται κατά 51% για τις γυναίκες που ο σύζυγός τους εργάζεται 60 και πλέον ώρες την εβδομάδα, και για τις εργαζόμενες μητέρες εκτοξεύεται στο 112%. Αντιθέτως όμως για τους άνδρες επαγγελματίες, είτε γονείς είτε όχι, αν η γυναίκα εργάζεται πολλές ώρες, η επίδραση είναι αμελητέα.

Καθώς οι πολλές ώρες εργασίας όταν εργάζονται κι οι δύο, προκαλούν σύγκρουση μεταξύ δουλειάς και οικογένειας, τα ζευγάρια συχνά λύνουν το πρόβλημα με τρόπους που βάζουν σε προτεραιότητα την καριέρα των ανδρών. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ένας σύζυγος που εργάζεται πολλές ώρες αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να παραιτηθεί η σύζυγός του, ενώ δε συμβαίνει το αντίθετο.

Πηγή: ygeianews

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *