Κίνδυνος καρκίνου στο πάγκρεας από το πολύ μπέικον

Την προσοχή όσων τρώνε καθημερινά επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα, εφιστούν σουηδοί επιστήμονες.

Σε ανάλυση στοιχείων … από περισσότερους από 6.500 εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» όταν υπερβαίνει κανείς την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα για κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας κατά 50 γραμμάρια (αντιστοιχούν σε 1 λουκάνικο), αυξάνεται ο κίνδυνος παγκρεατικού καρκίνου κατά 19%.

Όταν η υπέρβαση της ημερήσιας ποσότητας φτάνει τα 100 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 38%.

Ακόμα και μ’ αυτή την αύξηση, πάντως, οι πιθανότητες εκδήλωσης του συγκεκριμένου καρκίνου παραμένουν λιγοστές.

Η κατανάλωση πολύ κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος έχει ήδη σχετισθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να συνιστούν πλέον να μην τρώμε περισσότερα από 70 γραμμάρια κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας την ημέρα.

Η αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης παγκρεατικού καρκίνου, αφορά τις καταναλώσεις που υπερβαίνουν αυτά τα 70 γραμμάρια.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 11 προγενέστερες μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 6.643 πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος.

Όπως γράφουν η δρ Σουζάνα Λάρσον, καθηγήτρια στο Ίδρυμα Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη, και οι συνεργάτες της, ο αυξημένος κίνδυνος φάνηκε να αφορά μόνο την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων.

«Ο παγκρεατικός καρκίνος έχει φτωχά ποσοστά επιβίωσης. Συνεπώς, εκτός από τις προσπάθειές μας για να βρούμε τρόπους έγκαιρης διάγνωσης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε και τι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του», δήλωσε η δρ Λάρσον.

«Με βάση αυτά τα ευρήματα, καλό είναι να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων».

Ο οργανισμός Cancer Research UK αναφέρει ότι ο μέσος άντρας στη Δύση έχει 1 στις 77 πιθανότητες να παρουσιάσει παγκρεατικό καρκίνο και η μέση γυναίκα 1 στις 79.

Η αύξηση του κινδύνου κατά 19% ή 38% με τα πολλά επεξεργασμένα κρέατα σημαίνει πως οι πιθανότητες νοσήσεως εξακολουθούν να είναι χαμηλές (για λόγους σύγκρισης αναφέρεται πως κάθε γυναίκα έχει 1 στις 11 πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού).

«Το κάπνισμα είναι πολύ πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου για παγκρεατικό καρκίνο», τόνισε η κ. Σάρα Χίομ, διευθύντρια ενημέρωσης του οργανισμού.

Πηγή: ygeia.tanea

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *