Κάρτα προνομίων για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Εν μέσω οικονομικής κρίσης το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και ο … δήμος Αθηναίων έδωσαν την αιγίδα τους σε μια σπουδαία ενέργεια που αφορά τα άτομα με διαβήτη στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια εκπτωτική κάρτα, που θα προσφέρει σε όλα τα άτομα με διαβήτη μειωμένες τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η κάρτα προνομίων για τα άτομα με διαβήτη, θα τεθεί σε ισχύ την 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Θα λειτουργεί με το σύστημα του barcode το οποίο είναι συμβατό με τα περισσότερα σημεία πώλησης της χώρας.

Η κάρτα προνομίων για τα άτομα με διαβήτη παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΕΛΟΔΙ, Δημήτρη Συκιώτη, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.

Στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κος Γιώργος Πατούλης και ο επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών Υγείας της ΕΣΔΥ κος Κώστας Αθανασάκης.

Με την κίνησή τους αυτή, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσφέρουν οικονομική ελάφρυνση στους διαβητικούς ασθενείς και δη σε αυτούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, οι οποίοι σε αντίθεση με τους ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς, δεν έχουν πλήρη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά των φαρμάκων.

Μελέτη, η οποία διεξήχθη πρόσφατα, από επιστήμονες του Τομέα Οικονομικών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), δείχνει ότι με την πλήρη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεγαλύτερο ποσοστό των διαβητικών ασθενών θα ακολουθούσε «κατά γράμμα» τη θεραπεία.

Όπως εξήγησε ο κος Δημήτρης Συκιώτης, οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν την κάρτα προνομίων με courier στο σπίτι τους, καταβάλλοντας μία συμβολική ετήσια συνδρομή της τάξεως των 3 ευρώ, η οποία θα καλύπτει τα έξοδα εκτύπωσης και πλαστικοποίησης της κάρτας. Στη συνέχεια, επιδεικνύοντας την κάρτα στα συμβεβλημένα καταστήματα, θα τους παρέχεται η έκπτωση που δικαιούνται βάσει της συμφωνίας με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται για την κάρτα προνομίων από την ιστοσελίδα www. kartadiaviti.gr, την τηλεφωνική γραμμή 801 500 35 35, η οποία θα λειτουργεί καθημερινά, τις ιστοσελίδες της ΕΛΟΔΙ (www. elodi. org) και των συμβεβλημένων με το πρόγραμμα εταιρειών.

Επίσης, θα αναρτηθούν αφίσες στην είσοδο διαβητολογικών κέντρων και θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα στα διαβητολογικά ιατρεία. Παράλληλα, θα δημοσιευθούν καταχωρήσεις και αιτήσεις συμμετοχής στο περιοδικό «Σακχαρώδης Διαβήτης – Φροντίδα για Ολους».

Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από διαβήτη
Περισσότεροι από 1.000.000 διαβητικοί διαβιούν στην Ελλάδα. Έχει υπολογιστεί ότι το ποσοστό των ελλήνων πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται κάθε χρόνο με ποσοστό που αγγίζει το 4%.

Οι προβλέψεις των ειδικών είναι δυσοίωνες, καθώς ο αριθμός των διαβητικών ατόμων αυξάνεται παγκοσμίως με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Πριν από μία δεκαετία οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι το 2025 ο αριθμός των διαβητικών επρόκειτο να ανέλθει σε 330 εκατομμύρια. Σήμερα ζουν σε όλο τον πλανήτη 285 εκατομμύρια διαβητικοί, και οι νέοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 470 – 480 εκατομμύρια άτομα το 2025.

Οι τέσσερις κανόνες για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη είναι η καθημερινή άσκηση, η σωστή διατροφή, η σταδιακή απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος.

Ο διαβήτης σε αριθμούς:
– Περισσότερα από 285 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη ζουν σήμερα παγκοσμίως

– Τα άτομα με διαβήτηθα αποτελούν το 8% του πληθυσμού παγκοσμίως έως το 2030

– Κάθε 10 δευτερόλεπτα, 2 άνθρωποι νοσούν από διαβήτη

– Κάθε 10 δευτερόλεπτα, 1 άνθρωπος χάνει τη ζωή του από αίτιο σχετικό με τον διαβήτη

– Ο διαβήτης είναι 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως

– Οι ηλικίες 40 – 59 ετών είναι αυτές που «απειλούνται» περισσότερο από το Διαβήτη

Πέντε βήματα για τη μείωση του κινδύνου:
– Απώλεια 5% – 7% του σωματικού βάρους

– 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)

– Μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους

– Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)

– Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *