Ιάσιμο το 80% των περιστατικών τύφλωσης

Η μάχη κατά τις τυφλότητας μπορεί να κερδηθεί με τα σύγχρονα όπλα της επιστήμης, αρκεί να ακολουθείται το τρίπτυχο … πρόληψη – διάγνωση – θεραπεία. Το 80% από τα 245 εκατομμύρια ασθενών με πολύ χαμηλή όραση και τα 39 εκατομμύρια τυφλών θα μπορούσαν να προληφθούν, αντιμετωπιστούν ή θεραπευθούν.

Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών και Διευθύντρια της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Τίνα Ξηρού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης που εορτάζεται τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτώβρη, με σκοπό να «φωτίσει» το παγκόσμιο πρόβλημα της μερικής ή ολικής τυφλότητας, καθώς και τις θεραπευτικές λύσεις για την αποκατάσταση της όρασης.

Σε παθήσεις της ωχράς κηλίδας που μέχρι πρότινος οδηγούσαν στην τύφλωση, αναφέρθηκαν αναλυτικά οι επιστήμονες, καθώς όπως είπε ο Παναγιώτης Μητρόπουλος, διευθυντής Οφθαλμιατρείου Αθηνών, στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ελλάδα, σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης πάσχει από παθήσεις τις ωχράς κηλίδας.

Οι κυριότερες παθήσεις της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων άνω των 60 ετών, το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και το οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς πρόκειται για συχνή αγγειακή αιτία τύφλωσης ενηλίκων.

Αναφερόμενος στη θεραπεία των παθήσεων της ωχράς, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν φέρει επανάσταση καινούργια φάρμακα. Εκεί που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε θεραπευτική λύση ή τα αποτελέσματα των τότε θεραπειών ήταν φτωχά, σήμερα υπάρχει η ρανιμπιζουμάμπη που διατηρεί ή βελτιώνει την όραση στο 90% των ασθενών, με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας ή οίδημα οφειλόμενο σε θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς. Η ρανιμπιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ για όλες τις παραπάνω ενδείξεις και αποζημιώνεται πλήρως από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως τονίστηκε και από τους δύο ομιλητές, σε κάθε ασθένεια, «κλειδί» για επιτυχημένη έκβαση είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, αλλά στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά σε αυτά τα θέματα. Ασθενείς της τρίτης ηλικίας αλλά και οι διαβητικοί ασθενείς συχνά παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο, παρόλο που αυτός στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητος. Έτσι, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όρασή τους έχει μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των τριών ετών, ενώ από 40 ετών και πάνω θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρο μία φορά το χρόνο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *