Η ώρα παίζει ρόλο στην αποτελεσματικότητα των αντιγριπικών

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα εμβόλιο κατά της γρίπης, παίζει ρόλο … και το ποιά ώρα της μέρας αυτό θα χορηγηθεί και μάλιστα αυτή η ώρα δεν είναι η ίδια για τα δύο φύλα. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια είναι καλύτερα να χορηγούνται το πρωί στους άνδρες και το απόγευμα στις γυναίκες.

Οι ερευνητές του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζάνετ Λορντ, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνουν ότι φαίνεται να αποτελεί σωστική στρατηγική το να συγχρονίζεται η χορήγηση του εμβολίου με τον φυσικό κυκλικό ρυθμό του σώματος, κάτι που προσφέρει καλύτερη ανοσοποιητική προστασία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα υπολειτουργεί, όσο γερνάνε, πράγμα που εξηγεί γιατί κατά μέσο όρο μόνο το ένα τρίτο περίπου των ηλικιωμένων που εμβολιάζονται, αποκτούν πλήρη προστασία κατά της γρίπης τον χειμώνα.

Οι επιστήμονες ήδη διεξάγουν πειράματα εμβολιασμού με 300 ασθενείς στη Βρετανία, που εμβολιάζονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ανάλογα με το φύλο τους. Όπως είπε η Λορντ, αποτελεί μείζον ζήτημα από άποψη δημόσιας υγείας να βρεθούν τρόποι που θα βελτιώσουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια.

Η ιδέα ότι η ώρα της ημέρας παίζει ρόλο στον εμβολιασμό προέκυψε αρχικά ως τυχαίο εύρημα. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα γιατί ο οργανισμός των ανδρών αντιδρά καλύτερα στο εμβόλιο το πρωί, ενώ των γυναικών το απόγευμα, όμως υποθέτουν ότι είναι θέμα διαφορετικών ορμονικών λειτουργιών. Τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα μεταβάλλονται στη διάρκεια της ημέρας με βάση ένα προβλέψιμο κυκλικό πρότυπο, που διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τα ευρισκόμενα σε εξέλιξη πειράματα, που θα κρατήσουν αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο, ελπίζεται ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στο ζήτημα.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *