Η χειμερινή κολύμβηση είναι μόνο για λίγους

Αν σας καλέσουν για μία βόλτα στην παραλία έ … να κρύο πρωινό του χειμώνα, μην πείτε όχι. Να αρνηθείτε μόνο να κολυμπήσετε με τους λάτρεις αυτού του χειμερινού σπορ, σε περίπτωση που δεν το έχετε ξανακάνει.

Και μπορεί οι πρωταθλητές της κολύμβησης να είναι ψηλοί, γεροδεμένοι με γραμμωμένο σώμα όμως, οι χειμερινοί διαφέρουν κατά πολύ καθώς είναι συνήθως μικρόσωμοι, έχουν παραπανίσια κιλά και κολυμπούν όλο το χρόνο. Άλλωστε, η χειμερινή κολύμβηση είναι ένα χόμπι μόνο για τους πάρα πολύ καλά προπονημένους. Δεν είναι για όλους.

Όπως λένε οι έμπειροι του είδους, αυτή την περίοδο το νερό της θάλασσας κυμαίνεται περίπου στους 15 βαθμούς στην Αττική. Ένα αγύμναστο κορμί είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστεί σε αυτή τη θερμοκρασία ιδιαίτερα εάν έχει περάσει τα 40 έτη ή αντιμετωπίζει προβλήματα καρδιάς.

Σύμφωνα με τους παθολόγους, ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί στους 37 βαθμούς. Το δέρμα της μασχάλης δείχνει 36,6 λόγω της απώλειας θερμότητας στην επιφάνεια του σώματος. Στο νερό η θερμότητα χάνεται δύο φορές πιο γρήγορα ενώ το νερό της θάλασσας επειδή έρχεται σε πλήρη επαφή με το δέρμα αποκτά τη ζεστασιά του σώματος με μεγαλύτερη ευκολία. Κι αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι με περισσότερα κιλά μπορούν να αντέξουν για περισσότερη ώρα το κρύο νερό.

Όπως εξηγούν μάλιστα οι ειδικοί, τα λιποκύτταρα που υπάρχουν κάτω από το δέρμα είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας. Βέβαια, δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στη συνήθεια αυτών των ανθρώπων να κολυμπούν όλο το χειμώνα. Φανταστείτε ότι εάν προσπαθήσει ένας νέος κολυμβητής να αντέξει το κρύο νερό του χειμώνα, θα νιώσει το κρύο και δεν θα αντέξει για αρκετή ώρα, όσο νέος και υγιής αν είναι.

Πάντως, η κολύμβηση σε κατάλληλη θερμοκρασία νερού ρυθμίζει την πίεση, μετριάζει τους πόνους στα οστά και προσφέρει ευφορία και υγεία στους οπαδούς τους. Όλα αυτά βέβαια όταν η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου 30 βαθμούς. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αυτό κουράζει όσους το επιχειρούν. Προκαλεί με λίγο λόγια κόπωση και μπορεί επίσης να προκαλέσει και επικίνδυνες αρρυθμίες ή υπερτασικές κρίσεις.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *