Η μυωπία συνδέεται με το γλαύκωμα

ευρήματα προηγούμενων ερευνών.  Για προληπτικούς λόγος, συνιστούν οι ειδικοί, όσοι εμφανίζουν μετά τα 40 τους εμφανίζουν γλαύκωμα και ιδίως όσοι έχουν μεγάλη μυωπία, πρέπει να κάνουν τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ερευνητές επαναξιολόγησαν στοιχεία από 11 δημοσιευμένες έρευνες πάνω στη σχέση μυωπίας-γλαυκώματος «ανοιχτής γωνίας» (του πιο συνηθισμένου τύπου της πάθησης), που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μύωπες (σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού) είναι περίπου κατά 90% πιθανότερο να αναπτύξουν επίσης γλαύκωμα. Όσοι έχουν περισσότερους βαθμούς μυωπίας, φαίνεται να έχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο γλαυκώματος. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η μυωπία και το γλαύκωμα συχνά συνυπάρχουν και δεν αποτελεί κατ’ ανάγκην το ένα αιτία του άλλου.

Το γλαύκωμα κάνει ζημιά στο οπτικό νεύρο προκαλώντας σταδιακή απώλεια της όρασης. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι -φάρμακα και χειρουργική επέμβαση- αλλά καμία δεν μπορεί να αποκαταστήσει την όραση από τη στιγμή που θα χαθεί. Οι οφθαλμίατροι συστήνουν ήδη τακτική εξέταση για όλους τους ενήλικες άνω των 40 ετών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *