Η καθημερινή χρήση ασπιρίνης «χτυπάει» την όραση

Διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από κηλιδώδη εκφυλισµό, μια ασθένεια που οδηγεί σε τύφλωση, έχουν οι ηλικιωμένοι που παίρνουν καθημερινά … ασπιρίνη, σε σχέση με όσους δεν λαμβάνουν το φάρμακο.

Τα δεδομένα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Opthalmology, δεν αποδεικνύουν ότι η ασπιρίνη προκαλεί τύφλωση, αλλά εμπνέουν ανησυχία για το αν επιτείνει, με κάποιον τρόπο, την πάθηση αυτή δεδομένου του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων που λαμβάνουν καθημερινά το παυσίπονο για καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές, υπό τον Πάουλους ντε Χονγκ του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου, μελέτησαν σχεδόν 4.700 ανθρώπους άνω των 65 ετών, ανάμεσα σε αυτούς και Έλληνες.

Από τους 839 ανθρώπους που λάμβαναν ασπιρίνη καθημερινά, οι 36 έπασχαν από Κηλιδώδη Εκφυλισμό σε προχωρημένο στάδιο, τον αποκαλούμενο Υγρό Τύπο MD, που είναι πιο σπάνια μορφή με την απώλεια της κεντρικής όρασης να είναι σοβαρότερη.

Συγκριτικά, σχεδόν δύο στους 100 ηλικιωμένους που λάμβαναν ασπιρίνη με μικρότερη συχνότητα έπασχαν από τον ίδιο τύπο MD.

Ο υγρός τύπος της πάθησης, που προκαλείται από τη ρήξη των αιμοφόρων αγγείων των ματιών, οδηγεί σε απώλεια της όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου του ματιού. Ο ξηρός τύπος είναι πιο συνηθισμένος και λιγότερο οξύς, παρότι και αυτή η μορφή προκαλεί απώλεια όρασης. Συνδυαστικά συνιστούν την πρώτη αιτία απώλειας της όρασης μεταξύ ανθρώπων άνω των 60 ετών και πλήττει εκατομμύρια αμερικανούς.

Σύμφωνα με τον Ντε Χονγκ, όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και λαβάνουν ασπιρίνη για να προλάβουν μια επιδείνωσή τους, τα οφέλη του φαρμάκου είναι σημαντικότερα από τον κίνδυνο για την όρασή τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *