Η ευεργετική δράση της σεξουαλικής επαφής

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές διεθνείς μελέτες οι οποίες έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση που έχει η σεξουαλική … πράξη, σε μία σειρά τόσο βιολογικών, όσο και ψυχικών παραμέτρων της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η πρόοδος της επιστημονικής έρευνας στην κατανόηση των μηχανισμών της διέγερσης και του οργασμού τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα μας οδηγούν στην πληρέστερη ερμηνεία της ευεργετικής δράσης της σεξουαλικής επαφής.

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Πρώτα από όλα, η σεξουαλική πράξη αποτελεί μια εξαίρετη αεροβική άσκηση, η οποία επιδρά θετικά στην κυκλοφορία και εξασκεί τον καρδιακό μυ. Πράγματι, οι σεξουαλικά δραστήριοι άνθρωποι παρουσιάζουν λιγότερες καρδιολογικές διαταραχές.

Το σεξ βοηθάει σημαντικά και στην αντιμετώπιση των χρόνιων πόνων. Είναι διαπιστωμένο, ότι κατά την διάρκεια του οργασμού απελευθερώνονται ειδικές ουσίες, οι ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν σημαντικά την αίσθηση του πόνου.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι παρουσιάζουν σε σημαντικά μικρότερο ποσοστό κατάθλιψη. Το γεγονός αυτό οφείλεται σίγουρα στο ότι τα άτομα αυτά είναι πιο ικανοποιημένα και αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους. Γίνονται όμως και έρευνες, για να διαπιστωθούν και τυχόν νευροχημικές μεταβολές που συμμετέχουν στην παραπάνω κατάσταση. Επίσης, ορμόνες οι οποίες απελευθερώνονται κατά τη φάση της διέγερσης συμβάλουν στην καταπολέμηση του άγχους.

Η συχνή σεξουαλική επαφή, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση ενός μέρους των ανοσοποιητικών κυττάρων του οργανισμού με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη αντίσταση απέναντι στις διάφορες λοιμώξεις.

Είναι απαραίτητο να αναφερθεί, ότι νεότερες μελέτες δείχνουν πως η απελευθέρωση ορμονών κατά την διάρκεια του οργασμού (οξυτοκίνη, DHE) είναι δυνατόν να έχουν προστατευτική δράση, αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σεξουαλική πράξη αποτελεί μια πολύ καλή μορφή άσκησης η οποία βοηθάει και στην διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. Χαρακτηριστικά σημειώνεται, ότι με το σεξ καταναλώνουμε περίπου 200 θερμίδες σε λίγα μόλις λεπτά.

Τελειώνοντας, είναι αναγκαίο να υπογραμμίσουμε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι παράγοντας τόσο ψυχικής, όσο και σωματικής υγείας και συμβάλει με καθοριστικό τρόπο ακόμα και στη μακροβιότητα των ατόμων και των δύο φύλων.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Κωνσταντίνος Ρόκκας
Ανδρολόγος-Ουρολόγος
Διευθυντής Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και οι Δυσλειτουργίες της».

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.