Η Ελλάδα υστερεί στην ιδέα της δωρεάς οργάνων

Η Ελλάδα διαθέτει το τελειότερο και το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις σε όλη την Ευρώπη, το οποίο … επιτρέπει να πραγματοποιούνται με απόλυτη διαφάνεια.

Αν και τα κέντρα μεταμοσχεύσεων διαθέτουν τη δυνατότητα να γίνονται μεταμοσχεύσεις χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν οι ασθενείς στο εξωτερικό εκείνο το οποίο χρειάζεται η χώρα μας είναι η οργάνωση ενός συστήματος εύρεσης δοτών και συντονισμού.

Τα παραπάνω επισήμανε ο αντιπρόεδρος τους Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Δημήτρης Γάκης, με αφορμή τη 1η Νοεμβρίου- Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Όπως ανέφερε ο κ Γάκης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρών και παγκρέατος ενώ έχει ζητηθεί και η δημιουργία ενός κέντρου μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων στο ΑΧΕΠΑ προκειμένου να καλυφθεί η Βόρεια Ελλάδα σε μεταμοσχεύσεις όλων των συμπαγών οργάνων. Με τη δημιουργία αυτού του νέου κέντρου θα διπλασιαστεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων.

Όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις ήπατος και πνευμόνων, ο κ Γάκης τόνισε ότι υπάρχει διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία ενώ έχει υπογραφεί πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας για τη δημιουργία μιας ενιαίας οργανωτικής δομής για τις μεταμοσχεύσει ήπατος και νεφρών.

Ο κ Γάκης επισήμανε ότι ενώ πέρσι οι μεταμοσχεύσεις ήπατος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ανήλθαν στις 25 φέτος έφτασαν στις 32 και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσουν στις 40-45.

Όπως εξάλλου ανάφερε ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής στο ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης, τα μοσχεύματα ανέρχονται στα 70 ανά έτος ενώ γίνονται 5-6 μεταμοσχεύσεις ανά αντικείμενο τη στιγμή που οι ασθενείς είναι πενταπλάσιοι σε σχέση με τα μοσχεύματα.

Παρ΄ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς οργάνων ιστών ο αριθμών των δοτών στη χώρα μας είναι 10/1.000.000.

Όσον αφορά το θέμα της εικαζόμενης συναίνεσης δωρεάς οργάνων, βάσει της οποίας όλοι θεωρούνται δυνάμει δότες, επισημάνθηκε ότι πάντα πριν αφαιρεθούν τα όργανα ερωτώνται οι συγγενείς του δότη. «Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια υπό τον έλεγχο του ΕΟΜ» συμπλήρωσε ο κ Γάκης.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Γεώργιος Βέργουλας, βασιζόμενος σε στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το 2010 ανέφερε ότι το 43% των ερωτηθέντων Ελλήνων θα δώριζε τα όργανά του μετά θάνατον.

Όσον αφορά αυτούς που δεν επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους ποσοστό 45% δεν εμπιστεύεται το σύστημα, 31% φοβάται μη κατακρεουργηθεί το σώμα και ένα 10% επικαλείται θρησκευτικούς λόγους.

Ο κ Βέργουλας διευκρίνισε ότι οι ζωντανοί δότες μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μία φυσιολογική ζωή και επομένως δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται για τη μετέπειτα ζωή τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *