Η απώλεια βάρους «διώχνει» το διαβήτη;

Η απώλεια βάρους λόγω επεμβατικής χειρουργικής μεθόδου μπορεί να αλλάξει σε τέτοιο βαθμό το μεταβολισμό, που μια απλή δίαιτα δεν μπορεί να το καταφέρει. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί ο διαβήτης πολλές φορές «εξαφανίζεται» μετά από μια χειρουργική επέμβαση, ακόμη κι αν δεν έχει χαθεί μεγάλο μέρος του αρχικού βάρους του οργανισμού.

Η κατανόηση του πώς επηρεάζει το γαστρικό bypass το μεταβολισμό, θα μπορούσε να ρίξει φως σχετικά με τις θεραπείες για το διαβήτη τύπου 2, μια παγκόσμια επιδημία που συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης.Η απώλεια βάρους με τη βοήθεια… χειρουργού γίνεται όλο και πιο δημοφιλής καθώς οι παχύσαρκοι άνθρωποι αγωνίζονται να χάσουν βάρος και να αποφύγουν τις επιπλοκές στην υγεία τους που «συνοδεύουν» τα επιπλέον τους κιλά!

Μερικές από αυτές είναι: διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, πόνος στις αρθρώσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και του Duke University της Βόρειας Καρολίνας, μελέτησαν δύο ομάδες παχύσαρκων διαβητικών ασθενών, που είτε είχαν κάνει γαστρική χειρουργική επέμβαση ή ακολουθούσαν αυστηρές δίαιτες, μετρώντας τους μεταβολίτες τους, χημικά υποπροϊόντα των τροφίμων στο σώμα.

Διαπίστωσαν ότι σε αντίθεση με αυτούς που ακολουθούσαν δίαιτα, η γαστρική παράκαμψη επέφερε τέτοιες αλλαγές στο μεταβολισμό τους, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα των αμινοξέων – ενώσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, το διαβήτη και την «αντίσταση» στην ινσουλίνη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *