Η ακμή βασανίζει τους νέους

Το ένα σπυράκι φέρνει το άλλο και πριν καλά καλά το καταλάβουμε έχουμε γεμίσει σπυράκια στο πρόσωπο και η … ακμή έχει κάνει την εμφάνισή της. Οι περισσότεροι από μας βέβαια, έχουμε την κακή συνήθεια να θέλουμε να σπάσουμε τα σπυράκια, χωρίς να βλέπουμε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα μόνιμα προβλήματα.

Η ακμή μπορεί να προτιμά τις περιοχές του προσώπου και των ώμων, όμως μπορεί επίσης να παρουσιαστεί στον κορμό, στα πόδια και στους γλουτούς. Είναι γεγονός ότι η ακμή είναι πιο κοινή στους εφήβους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε νήπιο. Τρεις από τους τέσσερις εφήβους που έχουν ακμή, αυτή προκαλείται από τις ορμονικές διαταραχές, εξαιτίας της παραγωγής σμήγματος.

Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισης της ακμής είναι:

Οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εμμηνορροϊκή περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης συνδέονται άμεσα με την ακμή. Τα πολύ λιπαρά καλλυντικά σε ένα ήδη λιπαρό δέρμα μπορεί να την προκαλέσουν, για αυτό καλύτερα θα ήταν να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Η συχνή κατανάλωση τροφών, όπως σοκολάτας και καρυδιών, δεν έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα ότι προκαλούν ακμή.

Τα συμπτώματα της ακμής, είναι συγκεκριμένα. Κόκκινα σπυράκια, εσωτερικές φλεγμονές που συνοδεύονται με πόνο, και έντονη ερυθρότητα γύρω από μία περιοχή. Μόλις παρατηρήσετε έστω και ένα σπυράκι καλό θα ήταν να επισκεφθείτε αμέσως τον δερματολόγο σας.

Η θεραπεία για την ακμή εξαρτάται από άνθρωπο σε άνθρωπο, από το είδος της, από την ηλικία της αλλά και από το ιστορικό της. Κάποια μέτρα που μπορείτε να λάβετε μόνοι σας είναι αρχικά, να κάνετε έναν σωστό καθημερινό καθαρισμό με σαπούνι που θα σας συστήσει ο ειδικός. Καλό θα ήταν να γίνεται αυτός, πρωί και βράδυ, όχι όμως περισσότερες φορές.

Απομακρύνετε τα μαλλιά σας, από το πρόσωπο, διότι μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Ακόμη και να τα λούζετε καθημερινά καλό θα ήταν να μην ακουμπούν στα προβληματικά σημεία.

Μην αγγίζετε και μην σπάτε τα σπυράκια. Είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε. Αν μπείτε στον πειρασμό να το κάνετε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μολυνθεί η περιοχή να μείνει αργότερα σημάδι. Τα σπυράκια με το χρόνο θα περάσουν, και τα σημάδια θα μείνουν εκεί.

Αποφύγετε τις λιπαρές κρέμες και τα λιπαρά καλλυντικά και μην αγγίζετε τις περιοχές που έχουν προσβληθεί από την ακμή, με τα χέρια σας.

Εάν το πρόβλημά σας περιορίζεται σε δύο τρία σπυράκια, υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικές τοπικές αλοιφές που τα μαραίνουν και δεν εμφανίζονται ποτέ ξανά . Αν το πρόβλημα όμως είναι μόνιμο, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο είναι απαραίτητη. Εκείνος θα επιλέξει την πιο κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους που έχουν ακμή.

Η ακμή υποχωρεί συνήθως μετά την εφηβεία, αλλά μπορεί να διαρκέσει και ως την ηλικία των 40 ετών. Αυτό εξαρτάται από το είδος της ακμής. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος για αυτό το μεγάλο θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, είναι ο δερματολόγος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *