Η έλλειψη ύπνου στοιχίζει περισσότερο στις γυναίκες

οργανισμό 6 έως 8 ώρες καθημερινά, κάτι που έχει και δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία του.

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται όχι μόνο με αυτοκινητιστικά και εργατικά ατυχήματα, αλλά ακόμη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, διαβήτη, κατάθλιψης και παχυσαρκίας.

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά, υποφέρουν σωματικά και συναισθηματικά, περισσότερο από τους άνδρες.

Επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Warwick ανέφεραν ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της στέρησης ύπνου και της εμφάνισης υψηλής πίεσης του αίματος στις γυναίκες – αλλά καμία τέτοια σύνδεση στους άνδρες.

Ακόμη, μόλις πριν από μία εβδομάδα ερευνητές του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου του Pittsburgh, ανέφεραν ότι όταν οι γυναίκες στερούνται τον ύπνο, έχουν προβλήματα στη σχέση τους, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των ανδρών.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

«Πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι η κακή ποιότητα ύπνου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες» είπε ο καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής και επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Warwick, Francesco Cappuccio.

Οι γυναίκες που κοιμούνται καθημερινά για πέντε ώρες ή λιγότερο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, σε σχέση με εκείνες που κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες το βράδυ. Στους άνδρες η πίεση του αίματος παρέμενε σταθερή είτε κοιμόντουσαν πέντε, είτε επτά ώρες.

Μελετητές από το πανεπιστήμιο του Warwick ανέφεραν ακόμη ότι η έλλειψη ύπνου στις γυναίκες αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονών που καταστρέφουν τις αρτηρίες και μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο. Η αρνητική επίδραση της έλλειψης του ύπνου ήταν μεγαλύτερη σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ο ύπνος βοηθά στη «ρύθμιση» των επιπέδων των ορμονών και γι’ αυτό η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, καθώς επηρεάζονται οι ορμόνες που «ελέγχουν» την όρεξη.

Μία από τις έρευνες έδειξε ότι οι γυναίκες καταναλώνουν 329 επιπλέον θερμίδες, ύστερα από μια νύχτα λίγων ωρών ξεκούρασης, ενώ οι άνδρες μόλις 263.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *