Η… πολυφαρμακία στοιχίζει

Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι οι γιατροί συνταγογραφούν ακριβά και περισσότερα φάρμακα απ’ ότι χρειάζεται, δηλώνοντας σε ποσοστό … 84% ότι υπάρχει πολυφαρμακία και αυτή οφείλεται στους γιατρούς κατά 50%, 24% στους ασθενείς, 19% στις φαρμακευτικές εταιρίες και 4% στους φαρμακοποιούς.

Σε ποσοστό 92% θεωρεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες επηρεάζουν τους γιατρούς για να προωθούν περισσότερο τα ακριβότερα φάρμακα και το 95% ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να ελέγχει τη συνταγογράφηση των γιατρών.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα Hellas Health IV για την υγεία των Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής τον προηγούμενο μήνα, σε δείγμα 1.008 ατόμων.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις Έλληνες (ποσοστό 25%) λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού, στις μισές περιπτώσεις από αυτές (50%) το φάρμακο το έχει συστήσει ο φαρμακοποιός, 4 στους 10 (41%), το έχει συστήσει ο γιατρός και σε ποσοστό 8% το έχει συστήσει φίλος ή γνωστός.

Σε ποσοστό 80% οι πολίτες θεωρούν ότι η πολυφαρμακία μπορεί να μειωθεί με τον έλεγχο της συνταγογραφίας των γιατρών, το 35% με τη διακοπή έμμεσων ή άμεσων «δώρων» από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους γιατρούς, το 32% με τον έλεγχο των πωλήσεων στα φαρμακεία, το 26% με την καθιέρωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, το 10% με την αύξησης της ιδίας συμμετοχής του ασθενή και το 9% με τη μείωση των κυκλοφορούντων φαρμάκων.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που κατέγραψε η έρευνα είναι η ελλιπής ενημέρωση για τα φάρμακα που λαμβάνουν, καθώς ένας στους δύο δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει, δύο στους δέκα δε θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι, ενώ σε ποσοστό 13% δε γνωρίζει καλά τις οδηγίες για το πώς πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι εννιά στους δέκα πετούν στα σκουπίδια τα ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα που έχουν σπίτι.

Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες εμφανίζονται να εμπιστεύονται το φαρμακοποιό και μάλιστα σε ό,τι αφορά την κοινωνική προσφορά, τους κατατάσσουν σε δεύτερη θέση (64%) μετά τους δασκάλους και ακολουθούν οι οδοντίατροι (58%), οι γιατροί (53%) και οι δικαστές (32%).

Ένας στους δύο επισκέπτεται το φαρμακοποιό του μία έως τρεις φορές το μήνα, περισσότεροι από τους μισούς που ρωτήθηκαν (59%) πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο τα φαρμακεία να παραμένουν ανοιχτά όλα τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ το 85% προτιμά πολλά φαρμακεία με έναν φαρμακοποιό. Το 63% των ερωτηθέντων κρίνει τη σχέση με τον φαρμακοποιό του ως «πολύ καλή», το 35% ως «καλή» και μόνο το 2% μέτρια.

Η έρευνα αναδεικνύει την έκταση, αλλά και ορισμένες από τις βασικές αιτίες της πολυφαρμακίας, την έλλειψη της σωστής αντιμετώπισης των κινδύνων για την υγεία που μπορούν να προκληθούν από την κατανάλωση φαρμάκων και τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει ο έλληνας φαρμακοποιός στο ελληνικό σύστημα υγείας, ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Γιάννης Τούντας.

Σημείωσε ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, με αυστηρούς ελέγχους και ποινές, η πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού και εκτίμησε ότι η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα αυτό. Ο κ. Τούντας υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά την ασφαλή κατανάλωση των φαρμάκων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι οι ασθενείς δεν είναι καλά ενημερωμένοι, αλλά και το γεγονός ότι σε σημαντικό ποσοστό γιατροί και φαρμακοποιοί δεν ασκούν σωστά το λειτούργημά τους στο ζήτημα αυτό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα προχωρήσει άμεσα σε πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και την ασφαλή κατανάλωση φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *