Ευάλωτη η καρδιά των κοντών ανδρών

Οι ψηλοί άνδρες έχουν μικρότερες πιθανότητες, σε σχέση με τους κοντούς, να εμφανίσουν καρδιολογικό πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα … αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η διαπίστωση αυτή κατά τους επιστήμονες, δεν αποδεικνύει ότι το μεγάλο ύψος κατ’ ανάγκη προστατεύει την καρδιά, καθώς μπορεί να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως ίσως η απόσταση της καρδιάς των ψηλών ανδρών από ορισμένες αρτηρίες και αιμοφόρα αγγεία, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς μειώνει το στρες που υφίσταται η καρδιά τους

Η νέα μελέτη δείχνει ότι -πέρα από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως η παχυσαρκία, η πίεση του αίματος και ο διαβήτης- υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως το ύψος, που θα έπρεπε να συνυπολογίζονται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Λικ Τζόις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησαν 22.000 άτομα για 22 χρόνια κατά μέσο όρο, στη διάρκεια των οποίων περίπου το 7% εμφάνισαν καρδιολογικά προβλήματα. Όπως διαπιστώθηκε οι πιο ψηλοί άντρες είχαν 24% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρδιολογικό πρόβλημα, σε σχέση με τους πιο κοντούς.

Μια πιθανή εξήγηση, κατά τον Τζόις, είναι ότι οι παιδικές μολύνσεις ίσως εμπόδισαν την ανάπτυξη του ύψους ορισμένων ατόμων και παράλληλα συνέβαλαν στη σταδιακή δημιουργία πλακών στις αρτηρίες τους. Μπορεί όμως επίσης το ίδιο το ύψος να αποτελεί από μόνο του ένα αυτόνομο παράγοντα καρδιολογικού κινδύνου. Ένας ψηλότερος ανθρώπινος σκελετός πιθανώς διευκολύνει, ώστε το αίμα να κυκλοφορεί στην καρδιά με τρόπο που να προκαλεί μικρότερο στρες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *