Επιρρεπής ο αστράγαλος στη… φαγούρα

Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα έρχεται να δείξει ότι από όλα τα μέρη του σώματος οι άνθρωποι νιώθουν πιο … έντονη φαγούρα στον αστράγαλο και σε αυτό ακριβώς το σημείο το ξύσιμο προσφέρει την μεγαλύτερη ικανοποίηση. Η νέα μελέτη απομυθοποιεί την ευρέως διαδεδομένη εντύπωση ότι η πλάτη είναι το «καλύτερο» μέρος για φαγούρα και ξύσιμο.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Σ.Αραβία και τη Σιγκαπούρη, με επικεφαλής τον καθηγητή γνωσιακής νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου Τζον Μουρς του Λίβερπουλ Φράνσις ΜακΓκλόουν, υπέβαλαν μια ομάδα εθελοντών 22-59 ετών στο μαρτύριο της… φαγούρας, καθώς τούς έτριψαν με ένα φυτό που διέθετε μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία ερεθίζουν εύκολα το δέρμα.

Οι επιστήμονες επικέντρωσαν την πρόκληση φαγούρας κυρίως σε τρεις ευαίσθητες περιοχές, στα μπράτσα, στους αστραγάλους και στην πλάτη. Στους εθελοντές απαγορεύτηκε να ξυστούν επί πέντε λεπτά, ενώ ταυτόχρονα τους ζητήθηκε να βαθμολογούν την ένταση της φαγούρας. Στη συνέχεια, οι εθελοντές μπόρεσαν να ξυστούν σε όλα τα μέρη με ένα παρόμοιο εργαστηριακό βουρτσάκι, ενώ πάλι βαθμολόγησαν το βαθμό ευχαρίστησής τους.

Το πείραμα έδειξε ότι ο αστράγαλος προκαλούσε τη μεγαλύτερη φαγούρα, αλλά και την εντονότερη, καθώς επίσης την μεγαλύτερη σε διάρκεια, απόλαυση στο ξύσιμο. Αντίθετα, η φαγούρα στα χέρια ήταν η μικρότερη, όπως στην ίδια περιοχή ήταν μικρότερη σε ένταση και σε διάρκεια η ευχαρίστηση από το ξύσιμο.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η φαγούρα, τόσο μεγαλύτερη είναι γενικά και η ικανοποίηση από το ξύσιμο, ενώ φάνηκε ότι το ξύσιμο στην πλάτη είναι το πιο αποτελεσματικό για τη μετρίαση της φαγούρας στη συνέχεια.

Μια πιθανή ερμηνεία που δίνουν οι ερευνητές για τη φαγούρα στον αστράγαλο είναι ότι το συγκεκριμένο ακάλυπτο σημείο στους ξυπόλυτους προγόνους μας ερχόταν πιο εύκολα σε επαφή με έντομα και μικρόβια. Γι’ αυτό το λόγο αναπτύχθηκε στο συγκεκριμένο σημείο του ανθρώπινου σώματος μια ιδιαίτερη υπερ-ευαισθησία, ώστε το επικίνδυνο ξένο σώμα να απομακρύνεται με το ξύσιμο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *