Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης

«Τρώτε περισσότερα τρόφιµα ολικής άλεσης». Το µήνυµα αυτό υποστηρίζουν όχι µόνο πολλοί διατροφολόγοι αλλά και καµπάνιες σε θέµατα διατροφής … πολλών χωρών.

Ο παραπάνω ισχυρισµός ενδυναµώνεται χάρη στην ευεργετική δράση των τροφίµων ολικής άλεσης στην υγεία, καθώς σηµειώνεται µείωση του κινδύνου εµφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Κατά της παχυσαρκίας
Τα τελευταία χρόνια διερευνάται η συσχέτιση πρόσληψης τροφών ολικής άλεσης και µείωσης των επιπέδων παχυσαρκίας. Οι βασικοί µηχανισµοί που εµπλέκονται φαίνεται να συνδέονται µε την επίδραση των τροφίµων ολικής άλεσης στο αίσθηµα του κορεσµού, στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στο ρόλο τους ως πηγής πρόσληψης φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Προτιμήστε τα στο πρωινό
Η καθηµερινή κατανάλωση δηµητριακών ολικής άλεσης, κυρίως στο πρωινό, συµβάλλει σηµαντικά στη ρύθµιση του βάρους εφόσον:
• Είναι χαµηλά σε λιπαρά, καθώς έχει βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν δηµητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό τείνουν να προσλαµβάνουν λιγότερα λιπαρά κατά τη διάρκεια της ηµέρας.
• Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισµό µε ενέργεια.
• Ενεργοποιούν αµέσως τη λειτουργία του εντέρου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν γρήγορο κορεσµό και µειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους.

Χαμηλότερος δείκτης μάζας σώματος
Η συσχέτιση κατανάλωσης δηµητριακών ολικής άλεσης και µείωσης του ∆είκτη Μάζας Σώµατος (∆ΜΣ) προκύπτει και από το πόρισµα µελέτης που διεξήχθη στα ελληνικά δρώµενα. Συγκεκριµένα, την περίοδο 2004-2005 επιλέχθηκαν 2.008 έφηβοι από όλα τα δηµόσια σχολεία του ∆ήµου Βύρωνα, υπολογίστηκε ο ∆ΜΣ και καταγράφτηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες. Η έρευνα έδειξε πως, εκτός από την κατανάλωση πρωινού, είναι πολύ σηµαντικό και το είδος του πρωινού που πρέπει να καταναλώνεται, καθώς µπορεί να αποτελέσει ένα σηµαντικό παράγοντα που επηρεάζει το ∆είκτη Μάζας Σώµατος. Επιπλέον, ύστερα από ανάλυση των διατροφικών συνηθειών του δείγµατος, προέκυψε πως η κατανάλωση δηµητριακών ολικής άλεσης συνδέεται µε χαµηλότερο ∆ΜΣ τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, καθώς και µε κατά 33% µικρότερη πιθανότητα εµφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Η εισαγωγή των τροφών ολικής άλεσης στη διατροφή µπορεί να συµβάλει τόσο στη διατήρηση ενός υγιούς σωµατικού βάρους όσο και στην αντιµετώπιση της παχυσαρκίας.

Πηγή: myworld

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *