Επικίνδυνες για την υγεία οι χαμηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο

Μπορεί το πλύσιμο των ρούχων σε υψηλές θερμοκρασίες να εξαφανίζει τους δύσκολους λεκέδες, καθαρίζονται, όμως, τα ρούχα μας πραγματικά; … Είναι οπωσδήποτε ένα ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει.

Στην προσπάθειά μας να είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον , αλλά και να προστατεύσουμε την ποιότητα των ρούχων μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλυσίματος.

Όμως αυτό μπορεί να επηρεάζει την υγεία μας. Αν αναλογιστούμε ότι, κάθε φορτίο με ρούχα περιέχονται 100 εκατομμύρια e.Coli ,τότε τα πράγματα γίνονται αρκετά ανυσηχητικά.

Πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας με τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι καθαρά μόνο οπτικά, αλλά και σε θέματα υγιεινήs!
Οι ανησυχίες αυτές προέρχονται από τα συμπέρασματα πολλών γερμανικών μελετών( Παν/μιακο Νοσοκομείο Βόννης , Παν/μιακό Νοσοκομείο Αννοβέρου ), που έδειξαν ότι τα ρούχα που είχαν πλυθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες( δηλ. 30°C) ήταν γεμάτα με το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, στο οποίο οφείλονταν μολύνσεις στο ουροποιητικό, δερματικές μολύνσεις ακόμα και πνευμονία.

Επίσης μύκητες όπως η Candida albicans , αλλά και ο Aspergillus , που ενέχονται στην αιτιοπαθογενηση πολλως περιστατικών άσθματος, διατηρούν τις αποικίες τους στα ρούχα , όταν αυτά δεν πλένονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 60 °C.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να νικήσουν αυτές τις ασθένειες τα πράγματα δυσκολεύουν για όσους έχουν επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι , όσοι έχουν μόλις πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο , λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή (αγωγή κορτιζόνης , λήψη ανοσοπρυθμοστικών φαρμάκων λόγω ρευματοπάθειας , κάποιας άλλης αυτοάνοσης νόσου).

Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να τυγχάνουν άτομα , που ζουν σε γηροκομεία και άλλους κοινοβιους χώρους . Οικογένειες , που φιλοξενούν κατοικίδια στο σπίτι τους και μοιράζονται μ αυτά το κρεβάτι τους , θα πρέπει να γνωρίζουν , πως το φορτίο των παραπάνω μολυσματικών παραγόντων , είναι ιδιευτερο υψηλό , επομένως θα πρέπει και η υγιεινή να είναι ανάλογη.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι οι θερμοκρασίες δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από τους 60 βαθμούς , ασχέτως του είδους απορρυπαντικού, που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *