Επικίνδυνα τα λιπαρά για τις μεσήλικες γυναίκες

Μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα βρήκε ένα ακόμα λόγο να αποφεύγει κανείς -ιδίως αν πρόκειται για γυναίκες μετά … την εμμηνόπαυση- τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα τηγανητά φαγητά, σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα και σε φαστ φουντ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες γυναίκες και αυτές της τρίτης ηλικίας που τρώνε πολλές τέτοιες τροφές (γύρω στα έξι γραμμάρια τρανς λιπαρών καθημερινά), αντιμετωπίζουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο κατά μέσο όρο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσες γυναίκες τρώνε γύρω στα δύο γραμμάρια τρανς λιπαρών. Αν όμως παίρνουν ασπιρίνη τακτικά, μειώνουν σημαντικά τον αυξημένο κίνδυνο.

Παρόλα αυτά,οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν αρκεί μια γυναίκα να τρώει όσο θέλει τρανς λιπαρά και μετά απλώς να παίρνει μια ασπιρίνη, όπως κάποιος που καπνίζει πολύ, δεν αρκεί μετά απλώς να ασκείται.

Οι άνδρες δεν φαίνεται να ωφελούνται εξίσου με τις γυναίκες από τη λήψη της ασπιρίνης, για λόγους που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί. Οι ερευνητές ανέφεραν πως συστήνουν τη μειωμένη κατανάλωση τρανς λιπαρών για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση, το πολύ αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *